Visar 1-20 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2

Gymnasieutbildning inom Mark och anläggning

Mer om Mark och anläggning

På inriktningen Mark och anläggning kommer du få kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. I framtiden kan du jobba med att lägga markplattar och kantstenssättning. Mark och anläggning är en inriktning på Bygg- och anläggningsprogrammet där du får grundläggande kunskaper om bygg och anläggning men också en liten grund av alla inriktningar på programmet. Efter Mark och anläggning kan du jobba som anläggningsarbetare, beläggningsarbetare, vägarbetare, markanläggningsarbetare, stensättaren och rörläggaren. Även träarbetare, betongarbetare, bergarbetare, och anläggningsdykare kan arbeta inom anläggningssektorn. Som sagt finns det många vägar att gå efter Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Mark och anläggning.

Anläggningsarbetare

Anläggningsarbetare är ett samlingsnamn för olika yrken men det är de som arbetar vid vägbyggen och vid byggandet av andra anläggningar som broar, tunnlar, kraftverk, fjärrvärmeanläggningar, vatten- och reningsverk och flygfält. De kan också arbeta med miljön utanför bostadområden. Som anläggningsarbetare kan man både arbeta i ett privat företag, anställd inom kommunen eller i ett statligt verk.

Anläggningsarbetare arbetar ofta tillsammans i lag och i varje lag ingår flera yrkesgrupper. Alla grupper arbetar med maskiner av olika slag och man använder också avancerade specialinstrument som till exempel laserinstrument för mätningar och beräkningar.

Anläggningsarbete är ett utomhusarbete i såväl sol och värme som fukt och kyla.

Beläggningsarbetare

Beläggningsarbetare lägger asfalt eller betong på vägbanor med hjälp av maskiner av olika slag. De gör också en del kompletteringar och justeringar för hand.

Vägarbetare

Vägarbetare bygger, underhåller och reparerar vägar. De monterar också räcken, skyltar och andra vägmarkeringar.

Markanläggningsarbetare

Markanläggningsarbetare anlägger gräsytor, lekplatser och gångvägar. De planterar också träd och buskar.

Stensättare

Stensättaren lägger kantsten och gatsten samt sten- och betongplattor på gång- och körbanor.

Rörläggare

Rörläggaren rycker ut när det har blivit en vattenläcka. Med hjälp av ritningar och ett tekniskt instrument kan de lyssna på ledningen och lokalisera läckan. Ledningen grävs upp och läckan lagas. Rörläggaren jobbar också med att lägga ner nya ledningar och byta ut gamla. Förutom rör som leder vatten och avlopp kan det också vara gasledningar och ledningar för fjärrvärme som innehåller varmvatten för uppvärmning av bostäder.

Vill du veta mer om vilka yrken du kan arbeta med efter examen? Läs mer här om framtidens jobb här!

Jämför dina favoriter
Reportage
Efter gymnasiet flyttade Albert ...

Albert ville ta vara på sina sociala egenskaper, inom Hotell och turism så hittade han hem. Efter gymnasiet packade han sin väska och gav sig ut i Europa för att lära sig mer. 

Läs mer
Alla känner alla och det är bra ...

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Läs mer
Varför Agnes valde hantverksprog...
Ystad Gymnasium

Agnes valde hantverksprogrammet trots hårda ord, nu vill hon tre år senare berätta varför valet var det rätta för henne. Läs mer om hennes historia här!

Läs mer
Timothy upptäckte entreprenörskap
Ystad Gymnasium

Efter första året på gymnasiet är Timothy helt säker på att han valt rätt. Så säker att han redan funderar på hur han ska ta intresset vidare efter studenten. Läs mer här!

Läs mer
Marcus berättar om sin tid på Ys...
Ystad Gymnasium

Med hjälp av Marcus som precis tagit studenten ska vi hjälpa dig att förstå det naturvetenskapliga programmet och dess två olika inriktningar bättre. Läs intervjun här!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information