Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning

Älvsbyns gymnasium, i Älvsbyn
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 170,0
(medelvärde: 204,8)
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 170,0
(medelvärde: 204,8)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Mark och anläggning på Älvsbyns gymnasiumMark och anläggning på Älvsbyns gymnasium

Bygg- och anläggningsprogrammet är utbildningen för dig som vill arbeta med byggnation, underhåll och ombyggnation av hus och anläggningar. Som byggarbetare har du ett fritt yrke med mycket variation. Du kan arbeta både inomhus och utomhus, i byggföretag eller med servicearbeten.

I årskurs ett får du breda, grundläggande kunskaper om byggprocessen och inom nybyggnad, ombyggnad och anläggning. Vid inriktningen mark- och anläggning får du lära dig olika markarbeten som görs före och efter ett bygge. Ett anläggningsprojekt kan vara en park, en väg, stenläggning, en tunnel - men också ett ledningsnät för dränering, telekommunkation eller fjärrvärme. I årskurs två och tre gör du praktik på ett företag och fördjupar dina yrkeskunskaper på riktiga byggprojekt.

Läs utbildningen som lärling

Du som läser inriktning Mark och anläggning kan välja att läsa utbildningen som lärling. Det innebär att du läser halva din studietid i skolan och andra halvan ute på praktik.

Många yrkesmöjligheter inom mark och anläggning

Mark och anläggning är en inriktning som ger dig kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

När du läst Mark och anläggning kan du arbeta som exempelvis:

  • Beläggningsarbetare
  • Bergarbetare
  • Järnvägstekniker
  • Väg- och anläggningsarbetare

Lär dig om arbetsmiljö och arbetsprocesser

Älvsbyns gymnasiums Bygg- och anläggningsprogram fokuserar mycket på säkerhet och arbetsmiljö och du får lära dig hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du får också lära dig om byggbranschens olika yrken och arbetsprocesser.

Jobba eller gå på yrkeshögskola efter gymnasiet

När du läst Bygg- och anläggningsprogrammet kan du antingen börja arbeta eller fortsätta plugga på yrkeshögskola. Väljer du kurser i svenska och engelska kan du också få grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan.

Andra inriktningar

Älvsbyns gymnasium erbjuder även tre inriktningar som läses på andra orter. Om du som elev väljer måleri så fortsätter du dina studier vid Strömbackaskolan i Piteå Kommun i mån av plats. Med inriktningen anläggningsfordon fortsätter utbildningen vid Björknäsgymnasiet i Bodens kommun. Om du väljer skolförlagd inriktning plåtslageri så fortsätter utbildningen vid gymnasiebyn i Luleå kommun.

Är du intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Fyrkantens gymnasiesamverkan. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Barn- och utbildningsförvaltningen 971 85 LULEÅ
Telefon: 0920-45 30 00
Mejladress: gisela.kluwetasch@skol.lulea.se

Certifiering

Branschrekommenderat skola

Branschrekommenderad skola

Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om Branschrekommenderad skola här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Älvsbyns gymnasium
Medborgargatan 4
942 33 Älvsbyn

Välkommen till Älvsbyns gymnasium!

Älvsbyns Gymnasium är en modern gymnasieskola och ligger centralt belägen med närhet till idrottshallar och grönområden.Väljer du Älvsbyns gymnasium får du en liten och trygg skola med erfarna och kompetenta lärare. Skolan har ett brett utbud av program och inriktningar. Älvsbyns gymnasium...

Läs mer om Älvsbyns gymnasium och visa alla program.

Sponsrad