Visar 1-20 av 79 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 79 träffar

Gymnasium med e-sport

E-sportsutbildningar på gymnasiet

Mer och mer populärt

Även om det i princip har tävlats i tv-spel ändå sedan de skapades för första gången så var det inte förrän under början av 2000-talet som e-sporten började växa fram och bli populär med spel som Quake och Counter-Strike till PC. Hösten 2015 startade den första e-sportsutbildningen på gymnasiet och efter det så har fler och fler gymnasium valt att följa trenden och starta sina egna e-sportsutbildningar.

De olika gymnasieskolorna lockar nu ofta med att vara anknutna till kända e-sportsspelare som hjälper till och skapar e-sportsutbildningen och undervisningarna.

Vad är e-sport?

E-sport står för Elektronisk Sport och är en benämning på de tävlingar som utförs mellan flera olika spelare på tv- och datorspel och innefattar många olika genres och spel såsom FPS (First-Person-Shooter, ex. Counter-Strike), MOBA (Multiplayer-Online-Battle-Arena, ex. League of Legends), och RTS (Real-Time-Strategy, ex. Star Craft 2). Tävlingar mellan spelare sker oftast över Internet framför datorn eller tv:n, men de större tävlingarna sker på olika event inför stora publiker.

För att tävla inom e-sport så krävs det att du har bra finmotorik, simultanförmåga, hög samarbetsförmåga, och duktig på att kommunicera.

Olika sätt att plugga e-sport på gymnasiet

E-sportsutbildningar på gymnasiet skiljer sig mellan de olika skolorna då de har olika krav och bestämmelser för vad du ska studera för att få lägga till e-sport som idrotts- och sportkurs. På vissa skolor så läser du e-sportsutbildningen som en del av ett specifikt program eller inriktning, medan på andra skolor så spelar det ingen roll vilket program du läser på. Några gymnasieskolor kräver att du har erfarenhet sedan innan inom e-sport, och på andra skolor så behöver du inte ha någon erfarenhet alls.

Jämför dina favoriter
Reportage
Nadine pluggar Samhällsvetenskap...

Nadine pluggar på Samhällsvetenskapsprogrammet på Grillska Gymnasiet Uppsala. Läs mer om hur Nadine tycker det är att plugga på gymnasiet och varför hon valde just Grillska Gymnasiet.

Läs mer
Josefine berättar om LBS Linköping

Josefine Rosenlind, 18 år och går på LBS Linköping där hon pluggar Spelgrafik. Hon valde LBS för att hon vill jobba inom spelindustrin i framtiden.

Läs mer
Ellen pluggar Ekonomiprogrammet ...

Ellen pluggar på Ekonomiprogrammet på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna! Läs intervjun med Ellen för att lära dig mer om hur det är att plugga på gymnasiet och varför Ellen valde just Grillska Gymnasiet!

Läs mer
"Tänk på nuet istället för framt...
LBS Kreativa Gymnasiet Jönköping

Agnes Edvinsson är 18 år gammal och går Grafisk design på LBS Jönköping. Agnes valde LBS Jönköping för hon var intresserad av utbildningarna som skolan erbjöd, och speciellt grafisk design.

Läs mer
Efter studenten vill Maja plugga...
LBS Kreativa Gymnasiet Kristianstad

Maja Lindahl, 18 år och går Spelgrafik på LBS Kristianstad. Hennes två största intressen är har alltid varit spel och grafik, därför det var det ett självklart val att välja Spelgrafik på LBS Kristianstad.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information