Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-15 av 15 träffar

Gymnasieutbildning mot Dans

Mer om Dans

Som dansare får du chansen att stå på scen och beröra publiken med det du gör. För att bli dansare krävs hård träning och hängivenhet, men när du väl står på scenen är det värt allt hårt arbete.

Om du studerar dans på gymnasiet kommer du att få lära dig om dansens historia och prova på de olika epokerna och dansstilar. Du kan till exempel få lära dig att dansa jazz, balett, modern dans och streetdance. Utbudet av dansstilar beror på vad gymnasieskolan kan erbjuda.

I takt med att du utvecklas som dansare ökar du din fysiska styrka och rörlighet liksom din kroppskännedom. Du lär dig danstekniker, hur du ska röra dig på scen och rytmisk förståelse för att i framtiden kunna arbeta som en professionell dansare.

Dansutbildning ger många möjligheter

Möjligheterna efter att ha gått ett gymnasieprogram med inriktning dans är många. Gymnasieprogrammet kan leda dig till flera vidareutbildningar inom dans i Sverige och utomlands, eller ge dig en grundläggande behörighet inför vidareutbildningar på till exempel högskola eller universitet.

För att skapa sig en framtid inom dans efter gymnasiet krävs både talang, skicklighet och drivkraft. Du bör vara beredd på att den hårda träningen kan slita på kroppen om man tränar dans under en lång tid. Även om möjligheterna är många så är konkurrensen om vidareutbildningar är stor, liksom konkurrensen om arbete. Många dansare har idag andra yrken, medan de sysslar med dans på fritiden. Men för den som vill och lyckas, blir vägen dit och målet också en fantastisk upplevelse!

Dans på gymnasiet

Många skolor erbjuder inriktningen dans på det Estetiska progammet (ES). Programmet är högskoleförberedande och låter dig utveckla dina kreativa sidor såväl som ditt intellekt då du läser många teoretiska kurser i kombination med de estetiska. Vissa skolor erbjuder dans och andra estetiska ämnen inom Naturvetenskapsprogrammet (NA), Samhällsvetenskapsprogrammet (SA), eller som en idrottsutbildning.

Jämför dina favoriter
Reportage
"Att välja gymnasium var ganska ...

Dea är 19 år och läser Nycirkusutbildningen på S:t Botvids Gymnasium. Hon berättar att valet av gymnasium var självklart, eftersom cirkus är en hobby som har följt med henne hela livet var chansen att få blanda det med skolan perfekt! Läs mer om vad Dea tycker om att gå Nycirkusutbildningen i det här reportaget.

Läs mer här!
”Både högskoleförberedande och f...

Iza går i ettan på LDMG på spetsutbildningen med musikalinriktning. Hon har fått chansen att träffa personer med samma intresse och upplever en magisk LDMG-anda!

Läs mer
"Alla får chansen att vara sig s...
Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Läs mer
”100% rätt för mig!"

Simon går danslinjen på Lunds dans- och musikalgymnasium. Han kunde ingen balett eller modern eller jazz innnan men har på bara en och en halv termin har jag lärt sig jättemycket!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information