Visar 1-15 av 15 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-15 av 15 träffar

dansgymnasium

Dansa dig genom gymnasiet

Trivs du med att stå på scen och drömmer om att beröra en publik med din dans? När du studerar dans på gymnasiet har du möjligheten att sedan fortsätta dina studier på högskola och universitet, speciella danshögskolor eller söka dig utomlands till olika dansskolor.

I Sverige finns det flera olika program som erbjuder dans som inriktning. Du kan välja att gå Estetiska programmet med eller utan teoretisk profil samt en spetsutbildning i dans.

Dansgymnasium i Sverige

Estetiska programmet med inriktning dans finns på en rad olika orter i Sverige och passar dig som gillar att vara kreativ och tolka konst och kultur. Vissa skolor använder sig av antagningsprov, vilket betyder att ditt meritvärde sätt ihop med provpoängen från ditt antagningsprov. Programmet är högskoleförberedande och ger dig möjlighet att plugga vidare på högskola och universitet inom de samhällsvetenskapliga, konstnärliga och humanistiska områdena.

Är du intresserad av dans men vill också läsa de teoretiska ämnena som ger dig behörighet att plugga vidare på högskola och universitet inom det naturvetenskapliga området? Då kan du läsa inriktningen dans med en teoretisk profil som vissa skolor i Sverige erbjuder.

Spetsutbildning på dansgymnasium

Du kanske känner att du vill satsa extra mycket på din dans redan på gymnasiet? I Sverige finns det något som kallas spetsutbildning inom det estetiska programmet. När du studerar en spetsutbildning i dans på gymnasiet så får du fokusera extra mycket på just dansen. En spetsutbildning innebär att skolan har kontakt med högskolor och universitet och du kan läsa kurser på universitetsnivå vid sidan av dina gymnasiestudier.

Spetsutbildningarna är även riksrekryterande vilket betyder att du kan söka programmet oavsett var i Sverige du bor. När du ansöker till en spetsutbildning i dans kommer du att få göra ett antagningsprov som sedan kombineras med ditt meritvärde från nian.

Finns inte inriktningen dans på din ort eller i din hemkommun? Här kan du se vilka program med inriktning dans som har riksintag!

Jämför dina favoriter
Reportage
"Alla får chansen att vara sig s...
Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Läs mer
En skola fylld av kreativitet, t...

Stina Axelsson går sista året på spetsutbildningen i dans.
Dans har alltid varit Stinas stora passion och sökande efter dansskolor började tidigt.
- När jag skuggade ett par elever på LDMG fick jag en bra inblick av hur det kunde se ut och jag beslutade mig ganska direkt att det var dit jag ville.
- Programmet passar mig eftersom jag älskar att stå på scen och drömmer om att få jobba som dansare på världens alla olika scener, även med musikaler. Dans sprider fantastisk glädje och den glädjen vill jag sprida till alla andra.

Läs mer
"Att välja gymnasium var ganska ...

Dea är 19 år och läser Nycirkusutbildningen på S:t Botvids Gymnasium. Hon berättar att valet av gymnasium var självklart, eftersom cirkus är en hobby som har följt med henne hela livet var chansen att få blanda det med skolan perfekt! Läs mer om vad Dea tycker om att gå Nycirkusutbildningen i det här reportaget.

Läs mer här!
William Schmatz - "Annorlunda – ...

William har gått ut spetsutbildningen i musikal på Lunds dans- och musikalgymnasium. Utbildningen var ett självklart val för William och han har trivts något enormt. För honom var varje dag annorlunda med danslektioner, teater och sång. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information