Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Träning och professionell support på hockeygymnasiet

Om du vill satsa på en elitkarriär inom ishockey underlättar det att gå på ett hockeygymnasium. Du kommer få professionell support av elitutbildade instruktörer under din gymnasietid.
Syftet med hockey gymnasium är att underlätta för ungdomar att kombinera ishockeyträningen med gymnasiestudier. På ett hockeygymnasium har du möjlighet att spela ishockey under skoltid men även på kvällar och helger genom träningar och matcher. 

Hur blir man antagen till ett hockeygymnasium?

Under antagningen blir du bedömd och rankad av hockeygymnasiet, den samverkande föreningen och instruktören som ansvarar för träningen. Bedömmingen görs inte bara utifrån din talang utan det är viktigt att visa på självdiciplin. Sista ansökningsdagen för hockeygymnasium är den 1 december.

Du får besked i mitten av januari om du har kommit in och då är det dags att börja tänka på vad du läsa på gymnasiet utanför idrotten. Vilka gymnasieprogram som du kan välja mellan varierar beroende på vilken ort du har sökt till. Det krävs vilja, ambition och självdiciplin för att kunna fokusera på studierna, hockey och samtidigt bo i en ny kommun. 

NIG eller RIU?

Det finns hockegymnasium med antingen RIG- eller NIU idrottsutbildning. NIU-certifierade hockeygymnasium vänder sig främst till dig som bor i samma kommun som skolan. Du garanteras nämligen inte förstahands-mottagning om du bor i en annan kommun, utan blir då mottagen i andra hand. Du kan däremot söka till riksidrottsgymnasier (RIG) vart du än bor i landet. Om du inte kan pendla till skolan utan måste flytta har du ofta möjlighet att få hjälp av skolan gällande boende. Kontakta din hemkommun för att se vilka bidrag och ekonomiskt stöd du har tillgång till. På både RIC- och NIU läser du ämnet specialidrott.

Specialidrott

Specialidrott är ett ämne som du läser för att öka och få fördjupade kunskaper om människan i fysiskt aktivitet, där fokus ligger på ishockey. Du får mer kunskap om varför träning och mental fokus är viktigt för att utöva idrott på elitnivå. Inom ämnet Specialidrott läser du kurserna:

  • Idrottsledarskap
  • Idrottsspecialisering 1
  • Tränings- och tävlingslära 1
  • Idrottsspecialisering 2
  • Tränings- och tävlingslära 2 
  • Idrottsspecialisering 3
  • Tränings- och tävlingslära 3

Jämför dina favoriter
Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer
Tomas berättar om sin resa på Så...

I det här reportaget träffar du Tomas som berättar hur det är att läsa Barn- och fritidsprogrammet med pedagogisk inriktning.

Sågbäcksgymnasiet
Kristoffer och Carl går teknik p...

Kristoffer och Carl pluggar programmeringsspåret och ingenjörsspåret på Teknikprogrammet. Läs mer om vad de tycker om utbildningen och om deras planer inför framtiden!

Läs mer
Frida befinner sig just nu på Ha...
Go to the US

Frida är utbytesstudent i USA genom Go to the US. Hon berättar om hur det är att studera ett high school år på Hawaii. Utanför studierna hittar hon på många spännande aktiviteter som simning, åka mountainbike och gå på hike. 

Läs mer
Zehra berättar om Naturvetenskap...

Zehra Ünlü, 18, läser på Naturvetenskapsprogrammet på Väsby Nya gymnasium. Läs mer om hennes bild av programmet och varför hon rekommenderar VNG! 

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information