Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

  • = Riksintag
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Träning och professionell support på hockeygymnasiet

Om du vill satsa på en elitkarriär inom ishockey underlättar det att gå på ett hockeygymnasium. Du kommer få professionell support av elitutbildade instruktörer under din gymnasietid.
Syftet med hockey gymnasium är att underlätta för ungdomar att kombinera ishockeyträningen med gymnasiestudier. På ett hockeygymnasium har du möjlighet att spela ishockey under skoltid men även på kvällar och helger genom träningar och matcher. 

Hur blir man antagen till ett hockeygymnasium?

Under antagningen blir du bedömd och rankad av hockeygymnasiet, den samverkande föreningen och instruktören som ansvarar för träningen. Bedömmingen görs inte bara utifrån din talang utan det är viktigt att visa på självdiciplin. Sista ansökningsdagen för hockeygymnasium är den 1 december.

Du får besked i mitten av januari om du har kommit in och då är det dags att börja tänka på vad du läsa på gymnasiet utanför idrotten. Vilka gymnasieprogram som du kan välja mellan varierar beroende på vilken ort du har sökt till. Det krävs vilja, ambition och självdiciplin för att kunna fokusera på studierna, hockey och samtidigt bo i en ny kommun. 

NIG eller RIU?

Det finns hockegymnasium med antingen RIG- eller NIU idrottsutbildning. NIU-certifierade hockeygymnasium vänder sig främst till dig som bor i samma kommun som skolan. Du garanteras nämligen inte förstahands-mottagning om du bor i en annan kommun, utan blir då mottagen i andra hand. Du kan däremot söka till riksidrottsgymnasier (RIG) vart du än bor i landet. Om du inte kan pendla till skolan utan måste flytta har du ofta möjlighet att få hjälp av skolan gällande boende. Kontakta din hemkommun för att se vilka bidrag och ekonomiskt stöd du har tillgång till. På både RIC- och NIU läser du ämnet specialidrott.

Specialidrott

Specialidrott är ett ämne som du läser för att öka och få fördjupade kunskaper om människan i fysiskt aktivitet, där fokus ligger på ishockey. Du får mer kunskap om varför träning och mental fokus är viktigt för att utöva idrott på elitnivå. Inom ämnet Specialidrott läser du kurserna:

  • Idrottsledarskap
  • Idrottsspecialisering 1
  • Tränings- och tävlingslära 1
  • Idrottsspecialisering 2
  • Tränings- och tävlingslära 2 
  • Idrottsspecialisering 3
  • Tränings- och tävlingslära 3

Jämför dina favoriter
Reportage
"Vi valde Bild & formgivning på ...
Järfälla gymnasium

Amanda Hedenberg och Anna Sigfridsson läser båda Bild & formgivning på Järfälla gymnasium.

- Mitt drömjobb är att kunna försörja mig som illustratör och författare, men jag skulle gärna vilja bli bildlärare. Men med den här utbildningen kan man bli nästan vad som helst, säger Amanda.

Läs mer
Zehra berättar om Naturvetenskap...

Zehra Ünlü, 18, läser på Naturvetenskapsprogrammet på Väsby Nya gymnasium. Läs mer om hennes bild av programmet och varför hon rekommenderar VNG! 

Läs mer
Tune, Clara och Charalampos på H...
Huddingegymnasiet

Clara, Tune och Charalampos studerar alla tre på Huddingegymnasiet. Läs intervjuerna med dem där de berättar om sin utbildning och hur det är att studera på Huddingegymnasiet.

Läs mer
Kristoffer och Carl går teknik p...

Kristoffer och Carl pluggar programmeringsspåret och ingenjörsspåret på Teknikprogrammet. Läs mer om vad de tycker om utbildningen och om deras planer inför framtiden!

Läs mer
Därför valde Niclas en idrottsut...

Niclas, 17 år, går Idrottsutbildning (LIU), Innebandy på VNG. Vill du veta mer om utbildningen? Läs mer för att se vad Niclas har att berätta!

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information