Gymnasieutbildning på ett hockeygymnasium

Hockeygymnasium - för dig som ska bli proffs!

Spelar du hockey och drömmer om en karriär på elitnivå i framtiden? Vill du spela hockey under skoltiden samtidigt som du studerar? Då kan ett hockeygymnasium vara rätt väg att gå!
Visar 1-13 av 13 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-13 av 13 träffar

Få träning och professionell hjälp på hockeygymnasiet

Tycker du att det är roligt att spela hockey och tänker att du kanske skulle vilja satsa på en elitkarriär inom ishockey i framtiden? Då kan det vara en bra idé att ansöka till ett hockeygymnasium! 

Syftet med att gå på ett hockeygymnasium är att du som elev ska kunna kombinera din ishockeyträning med dina gymnasiestudier. Under din gymnasietid får du professionell hjälp av elitutbildade instruktörer. Du får även möjlighet att spela ishockey under skoltid, men också på kvällar och helger genom både träningar och matcher. 

Hur gör jag för att bli antagen till ett hockeygymnasium? 

Under antagningsprocessen blir du bedömd och rankad av hockeygymnasiet, den samverkande föreningen men också av instruktören som kommer ansvara för träningarna. Bedömningen görs inte bara utifrån din talang och kunskap utan det är även viktigt att visa att du har hög självdisciplin. Det kan vara bra att tänka på att du behöver både vilja och ambition för att kunna fokusera på både studier och hockey samtidigt som du kanske bor i en ny stad. 

Vad kan jag läsa för program? 

Vilket gymnasieprogram du kan välja mellan varierar lite beroende på vilken ort du väljer att söka till. I listan ovan kan du se olika utbildningar på hockeygymnasium men du kan även höra av dig direkt till skolan om du har några frågor. 

NIU eller RIG? Vad är det och vad skiljer dem åt? 

Det finns hockeyinriktningar på antingen riksidrottsgymnasium (RIG) eller på nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). NIU-certifierade hockeygymnasium vänder sig först och främst till dig som bor i samma kommun som skolan ligger i. Om du bor i en annan kommun än den NIU-certifierade skolan garanteras du inte en förstahandsmottagning utan blir då mottagen i andra hand. 

Till ett riksidrottsgymnasium (RIG) kan du dock söka var du än bor i landet. Om du inte kan pendla till skolan utan måste flytta får du ofta hjälp av skolan gällande det. Du kan även kontakta din hemkommun för att se vilka bidrag och ekonomiska stöd du har tillgång till. 

Specialidrott som ämne

Specialidrott är det ämne som du läser för att fördjupa dina kunskaper om människor i fysisk aktivitet, där fokuset ligger på den valda idrotten, i detta fall ishockey. Ämnet handlar om att du ska lära dig hur du får en hälsosam idrottskarriär och prestationsutveckling inom ishockey. Du får bland annat lära dig om varför träning och mental fokus är viktigt för att utöva idrott på elitnivå. Inom specialidrott läser du bland annat kurser som: 

  • Idrottsledarskap
  • Idrottsspecialisering
  • Tränings- och tävlingslära
Jämför dina favoriter
Reportage
Spetsutbildning i biomedicin
Härnösands gymnasium

– Jag sökte hit för att jag är intresserad av biologi och för att jag ville gå ett högskoleförberedande program. Jag har alltid gillat biologi, säger Mira Li Jansson.

Läs mer
Indra Lindström
Brinellgymnasiet

Träffa Indra som går andra året på frisörprogrammet på Brinellgymnasiet. Indra berättar om varför hon valde att söka till frisörprogrammet och varför hon trivs så bra där. 

Läs mer
Stella, Naturprogrammet

Stella läser Natur på Huddingegymnasiet. Läs mer om vad hon tycker är det bästa med utbildningen.

Läs mer
Thor valde samhällsvetenskap på VNG

Idrott och studier är den kombination som fick Thor att välja Väsby nya gymnasium. Maten och heltidsmentorer är två andra starka aspekter som verkligen uppskattas.

Läs mer
Paola går teknik på Väsby Nya Gy...

Arkitektdrömmarna fick Paola att välja teknikprogrammet. Lokalerna och klasskamraterna är några av de bästa aspekterna med Väsby nya gymnasium enligt Paola.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information