Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-18 av 18 träffar
 

Gymnasieutbildning mot Automation

Mer om Automation

Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta betyder att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker.

Automation är en inriktning på El- och energiprogrammet och är programmet och inriktningen för dig som är intresserade av teknik och matematik. På inriktningen Automation på El- och energiprogrammet lär du dig hur man planerar, installerar och sätter igång automatiserande produktionssystem. När du har tagit studenten från Automationsinriktningen kan du jobba som elektriker. Du kan också jobba för ett företag som levererar elkraft eller kanske starta ett eget företag.

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram där du direkt efter studenten kan jobba som elektriker. Det är viktigt att El- och energiprogrammet utvecklar elevernas kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vatten system. Dator- och kommunikationsteknik, samhällets IT- infrastruktur och säkerhetsfrågor är också viktiga delar av utbildning. Du har också möjlighet att läsa till några ämnen så att du blir behörig högskola eller universitet. Efter gymnasiet ska du kunna jobba med automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator och kommunikationssystem, eller för att arbeta som elektriker inom eldistribution eller installation.

Praktik – APL, Arbetsplatsförlagt lärande

På El- och energiprogrammet ingår minst 15 veckors praktik. Då får du möjlighet att komma ut på en arbetsplats och se hur det går till, få ett kontaktnät och lära dig som ditt yrke. Förhoppningsvis skapa ett jobbmöjligheter. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet.

Källa: Skolverket

Jämför dina favoriter
Reportage
Teknikinriktade utbildningar på ...

Wijkmanska gymnasiet i Västerås är ett teknikcollege. Här har alla utbildningar teknikinriktning. Möt Emelie, Joel, Kristoffer och Tobias som valt olika program. De har ett gemensamt teknikintresse, något som gjorde att de sökt sig till just Wijkmanska. Emelie har valt Teknikprogrammet, Joel går El- och Energiprogrammet, Kristoffer ska bli svetsare och går Industritekniska programmet medan Tobias går det riksrekryterande Tågteknikprogrammet.

Läs mer
Daniel och Salman - Filmmakare r...
S:t Eriks gymnasium

För Daniel och Salman älskar film. För dem är film deras största intresse och deras framtida karriär. De går nämligen tredje året på S:t Eriks Estetiska program, med inriktningen Film & Regi.

Läs mer
Hur är det att läsa Animation på...
S:t Eriks gymnasium

Polina Pimenova och Thelma Paulsson är 17 år gamla och läser Estetiska programmet, Estetik & media med profilen Animation på S:t Eriks gymnasium. I det här reportaget berättar de mer om programmet och skolan!

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information