El- och energiprogrammet, Automation

Hahrska gymnasiet
Programinformation
Västerås
Antal elever: cirka 70 (.)
El- och energiprogrammet
Klassrum
  • Antagningspoäng: 185,0
    (medelvärde: 218,4) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-12
Automation

Om utbildningen

Studera el- och energiprogrammet på Hahrska gymnasiet

Programmet är yrkesförberedande med möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Under ditt första år läser du ämnen som elektroteknik, mekatronik, energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Du lär dig bland annat att felsöka, mäta, montera och löda. Till år två väljer du inriktning: Automation eller Elteknik. Båda inriktningarna följer kraven från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.

Inom elbranschen måste du vara serviceinriktad, säkerhetsmedveten och kunna leverera i tid. Det får du öva dig på hos oss.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Inriktning automation

För inriktningen Automation ligger tyngdpunkten på styr- och reglerteknik samt mätteknik och elektronik. Du får konstruera, planera, installera, programmera, driftsätta och felsöka i automatiserade produktionsutrustningar. Elritningar ritas i ett program som heter EasyEl. Du får även lära dig att projektera el i fastigheter med hjälp av DALI-teknik.

Utbildningen leder till att du blir industritekniker. Som industritekniker är du oftast anställd på elavdelningar inom industrin, men du kan även arbeta på elinstallationsföretag som utför uppdrag åt industrin. Du arbetar med underhåll och reparationer på industriföretagens el- och automationsutrustningar samt installerar ny utrustning. Du kan också arbeta som servicetekniker inom styr- och reglerteknik. Då arbetar du med underhåll och felsökning på avancerad utrustning som styr olika processer inom industrin samt med fastighetsautomation.

Utbildningen leder till att du blir industrielektriker och servicetekniker inom styr- och reglerteknik, enligt krav från Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Automation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Automation

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Automation så kommer skolan att kontakta dig.

Hahrska gymnasiet

Välkommen till Hahrska gymnasiet i Västerås!

Hahrska gymnasiet hittar du i ljusa och välutrustade lokaler i Kopparlunden mitt i Västerås. Skolan erbjuder aktuella och branschnära utbildningar inom bygg och VVS. Hahrska gymnasiet i Västerås utbildar framtidens hantverkare och har, som enda skola i Västerås, en branschrekommendation från...


Läs mer om Hahrska gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Hahrska gymnasiet

Glödgargränd 4
721 87 Västerås

 Visa telefonnummer
www.vasteras.se

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner.

Ludvig

Finns knappt några utbildade lärare. Matte 2 ska ha hundra timmar och schemat ger endast 49 så hur man ska få resten av timmarna är ett mysterium. Matersättningen från APL vet ingen när den kommer, lärarna säger olika hela tiden. Om man ångrar sig och vill byta till högskoleförberedande 3 veckor in på terminen så tar ingen lärare eller rektor ta...

Claudia, rektor Kommentar:
Hej! Tråkigt att du känner att det inte fungerar som det ska hos oss på Hahrska. En del av din kritik är berättigad, andra delar kan vara missuppfattningar. Du går på en yrkesutbildning och det är ännu inget krav att yrkeslärare ska ha en lärarutbildning även om det naturligtvis är önskvärt. Det har inte gått att utbilda sig till lärare inom a...
Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(1,0)
Baseras på 1 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Automation från Hahrska gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Hahrska gymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information