Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

El- och energiprogrammet, Automation

Anders Ljungstedts gymnasium
Programinformation
Linköping
Antal elever: cirka 80 (.)
El- och energiprogrammet
 • Antagningspoäng: 170,0
  (medelvärde: 211,6) * statistik från 2017

Film

Om utbildningen

El- och energiprogrammet, Automation

Är du tekniskt intresserad, händig, eller bra på logiskt tänkande och programmering? Tycker något av detta av detta beskriver dig? Då tror vi att energiprogrammets Automationsinriktning är något för dig.

Om inriktningen Automation

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att jobba med driftsättning och underhåll av olika typer av automatiserade system. Du är intresserad av att jobba med problemlösning i grupp och självständigt. Under utbildningstiden lär du dig hur olika system är uppbyggda och hur du får dem att arbeta tillsammans.

Vi eftersträvar att miljön på Anders Ljungstedts gymnasium i stor utsträckning skall likna den som du kommer att möta i arbetslivet. Vi använder datorn mycket i utbildningen. Den är ett viktigt arbetsredskap när vi ritar CAD, dokumenterar och programmerar. Du får lära dig industriautomation, robotteknik, mekatronik, datorteknik, elinstallation, elkraftteknik, mätteknik, motorstyrning, reglerteknik och styrteknik.

Automationsinriktningen är en bred utbildning med mycket goda framtidsutsikter. Inriktningen följer Elbranschens krav (ECY) , vilket innebär att du efter genomförd utbildning kan påbörja anställningstid som elektrikerlärling. Utbildningen ger möjlighet till att skaffa ECY-certifikat.

El- och energiprogrammet med inriktning Automation ger dig förmågan att planera ditt installations- och servicearbete. Under utbildningen övar du färdigheter som du behöver för att kunna arbeta yrkesmässigt med nyinstallation, underhåll och felsökning av industri- och fastighetsanläggning.

Exempel på framtida yrken:

 • Automationstekniker
 • Styr- och reglertekniker
 • Resemontör
 • Industrielektriker
 • Robottekniker
 • Hisstekniker
 • Drift- och underhållstekniker
 • Fastighetstekniker
 • IT-tekniker
 • Servicetekniker
 • Säljare

Om programmet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med datorer, elteknik och energiteknik eller vill studera vidare inom området. Du lär dig grunderna inom ellära, elteknik, elektronik, energiteknik och styrteknik samt att läsa och förstå ritningar och instruktionsböcker.

Både praktiskt och teorietiskt

Programmet innehåller också teori, bland annat inom matematiken. Du får även använda dina kunskaper praktiskt. I utbildningen är datorhantering viktig eftersom datorn är ett viktigt verktyg för beräkningar och ritningar.

Du lär dig grunderna inom mekatroniken, som är en sammanslagning av elektronik och mekanik. Inom eltekniken lär du dig t.ex. effektiv energihantering, energiinnehåll i olika bränslen samt om förnyelsebara och alternativa energikällor som t.ex. sol-, vind- och vågkraft.

APL

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på El- och energiprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Lärling

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Automation, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

El- och energiprogrammet, inriktning Elteknik

på elteknikinriktningen får du kunskaper för arbeten inom det eltekniskaområdet. En installationselektriker drar fram ledningar för kraft, belysning, data och tele.

El- och energiprogrammet, inriktning Automation

Automationsinriktningen är till för dig som vill arbeta med moderna maskiner och utrustningar som har avancerade styrsystem. Många av dessa finns inom livsmedels-process-verkstadsindustrin samt inom fastighetsskötsel.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Automation

Som boende i samma kommun som Anders Ljungstedts gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen i Linköping. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
E-post: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Automation så kommer skolan att kontakta dig.

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gymnasium

"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...


Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Anders Ljungstedts gymnasium

Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

 Visa telefonnummer
www.linkoping.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Automation från Anders Ljungstedts gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill börja på / byta till Anders Ljungstedts gymnasium
Jag vill gå på öppet hus
Jag har en fråga
Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Du kanske också är intresserad av: