Hitta ditt järnvägsjobb!

Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet eller vill du studera vidare? I järnvägsbranschen hittar du mängder av spännande jobb och utmaningar som leder raka spåret mot framtiden. Det finns något för alla!

Järnvägsbranschen erbjuder en otrolig bredd av arbetsuppgifter: alltifrån att planera, utveckla, konstruera, bygga och underhålla själva järnvägen med broar och tunnlar, till att köra tåg, övervaka trafiken, bygga lok, laga lok, förvalta byggnader med mera. Listan är lång - du väljer!

Möjlighet till utveckling och bra lön

Järnvägsbranschen satsar mot framtiden och vi behöver medarbetare som vill vara med på den resan. Långsiktiga investeringar gör det möjligt för våra medarbetare att ständigt utvecklas samtidigt som tryggheten för jobb finns. Det är ingen slump att många trivs och vill stanna länge. Eftersom det finns så många olika yrken med varierande kompetensnivå inom järnvägsbranschen varierar även lönerna. Men lönenivåerna är generellt bra och möjligheterna till att klättra är goda, det är upp till dig. Hur är det att jobba inom järnvägsbranschen?

Möt vår ambassadör Karin Flodin som jobbar med rekrytering inom järnvägsbranschen!

 Till intervjun


Vilken utbildning ska jag välja för att jobba inom järnvägsbranschen?

Det finns många yrkesroller och olika utbildningsvägar in i järnvägsbranschen. Du behöver minst gymnasieutbildning, men du kan även studera vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet beroende på vilket jobb du siktar mot. Här nedanför har vi sorterat in olika yrken efter utbildningens längd.

Yrken för dig som vill börja jobba inom järnvägsbranschen direkt efter gymnasiet

Vill du börja jobba direkt efter gymnasiet? Då passar bland annat yrket bantekniker dig! Gymnasieprogram som leder till yrken du kan jobba med direkt efter gymnasiet inom järnväg är bygg- och anläggningsprogrammetfordons- och transportprogrammet, försäljnings- och serviceprogrammet samt industritekniska programmet. Läs mer om yrkena genom att klicka dig vidare nedan.


Yrken för dig som vill gå en ettårig YH-utbildning 

Vill du gå en kort utbildning efter gymnasiet som leder till ett yrke inom järnväg? Då kan någon av yrkena nedan passa dig! Läs mer om varje yrke och vilket gymnasieprogram du ska välja för att kunna studera vidare på yrkeshögkolan.


Yrken för dig som vill gå en tvåårig YH-utbildning 

Vill du gå en lite längre utbildning efter gymnsiet som leder till ett yrke inom järnväg? Då kan någon av yrkena nedan passa dig! Läs mer om varje yrke och vilket gymnasieprogram du ska välja för att kunna studera vidare på yrkeshögkolan.


Ingenjörer inom järnvägsbranschen

Vill du jobba som ingenjör inom järnvägsbranschen? Då kan du gå allt från ett fjärde år på Tekniskt gymnasium (T4) till civilingenjörsutbildning på fem år. Beroende på vilken utbildning du väljer kan du jobba inom olika områden. Vilket gymnasieprogram som passar bäst varierar också. Vi går igenom några exempel på ingenjörsyrken inom järnväg och reder ut vilket gymnasieprogram du bör välja för att kunna plugga vidare till ingenjör på yrkeshögskola, universitet eller högskola.

 Läs mer om ingenjörsyrken inom järnvägsbranschen här!


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Annonser