Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-12 av 12 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-12 av 12 träffar
 

Mer om Kyl- och värmepumpsteknik

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du välja Kyl- och värmepumpsteknik som inriktning. På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om installation, felsökning, reparation, drift och underhåll, samt skötsel av fastigheter. Du får dessutom lära dig att ta hand om värmesystem, kylsystem och ventilationssystem.

Kyl- och värmepumpsteknik

Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet är en utbildning för dig som vill jobba direkt efter gymnasiet. Du vill lära dig att jobba med underhåll av isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. På inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik får du kunskaper i installation, service, drift och underhåll av anläggningar, till exempel isbanor. Utbildningen ger dig kunskaper om energioptimering, miljö och säkerhet och framför allt när det kommer till köldmedier.

Framtiden efter inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik

Efter Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet kan du arbeta som kylmontör eller kyltekniker inom fastighet och industri. Branschen har flera yrkestitlar, du som kommer direkt från gymnasiet kallas till exempel för kyl- och värmepumpstekniker och värmepumpsmontör. Du som har gått på yrkeshögskola kallas kyl- och värmepumpstekniker.

I jobbet ingår praktiska moment som exempelvis rördragning och en del elektriska installationer. Dessutom krävs många gånger teoretiska kunskaper för att förstå hur olika system fungerar och kännedom om vilka komponenter som ska användas och hur de fungerar

Kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker jobbar med installation och service av kylanläggningar, värmepumpsanläggningar och avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem. Det krävs att du som tekniker är händig och praktisk men också har en del teoretisk kunskap.

Värmepumpar

Värmepumpar finns i alla hus, små som stora och i fabriksanläggningar. Värmepumparna används för att utvinna värme av utomhusluft eller berg. Denna värme ska sedan användas till uppvärmning av hus.

Kylanläggningar

Kylanläggningar hittar du i livsmedelsbutiker, frysrum, datorhallar, isar i hockeyrinkar och för luftkonditionering i byggnader och bilar. Kylanläggningen fungerar som en värmepump, fast här tas värme bort från inomhusluften i stället.

Är du intresserad av Kyl- och värmepumpteknik? Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet.

Jämför dina favoriter
Reportage
Ronja om Fordon och transport

Ronja går Fordon- och transportprogrammet på Praktiska Gymnasiet Halmstad.

Läs mer
Liten skola som har väldigt myck...

I det här reportaget får du höra vad Linus som är elev på VTG:s Fordons- och transportprogram tycker om sin utbildning. Du får också möta Anne som är rektor på skolan och höra hur hon tycker det är att jobba på skolan.

Läs mer
Alicia om Personbil på Fordon- o...

Alicia går Fordon- och Transportprogrammet med inriktning på Personbil på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.

Läs mer
“Jag vill svetsa på en oljerigg!”
Praktiska gymnasiet Göteborg Gamlestaden

Njaal läser inriktningen Svetsteknik på Industritekniska programmet. När han skulle söka till gymnasiet stod det mellan två skolor men han valde Praktiska Gymnasiet eftersom de hade längre erfarenhet av att utbilda svetsare.

Läs mer
Emil om VVS och fastighet

Emil går sitt första år på VVS och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Ystad.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information