Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-11 av 11 träffar

Mer om Kyl- och värmepumpsteknik

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du välja Kyl- och värmepumpsteknik som inriktning. På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om installation, felsökning, reparation, drift och underhåll, samt skötsel av fastigheter. Du får dessutom lära dig att ta hand om värmesystem, kylsystem och ventilationssystem.

Kyl- och värmepumpsteknik

Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet är en utbildning för dig som vill jobba direkt efter gymnasiet. Du vill lära dig att jobba med underhåll av isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. På inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik får du kunskaper i installation, service, drift och underhåll av anläggningar, till exempel isbanor. Utbildningen ger dig kunskaper om energioptimering, miljö och säkerhet och framför allt när det kommer till köldmedier.

Framtiden efter inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik

Efter Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet kan du arbeta som kylmontör eller kyltekniker inom fastighet och industri. Branschen har flera yrkestitlar, du som kommer direkt från gymnasiet kallas till exempel för kyl- och värmepumpstekniker och värmepumpsmontör. Du som har gått på yrkeshögskola kallas kyl- och värmepumpstekniker.

I jobbet ingår praktiska moment som exempelvis rördragning och en del elektriska installationer. Dessutom krävs många gånger teoretiska kunskaper för att förstå hur olika system fungerar och kännedom om vilka komponenter som ska användas och hur de fungerar

Kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker jobbar med installation och service av kylanläggningar, värmepumpsanläggningar och avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem. Det krävs att du som tekniker är händig och praktisk men också har en del teoretisk kunskap.

Värmepumpar

Värmepumpar finns i alla hus, små som stora och i fabriksanläggningar. Värmepumparna används för att utvinna värme av utomhusluft eller berg. Denna värme ska sedan användas till uppvärmning av hus.

Kylanläggningar

Kylanläggningar hittar du i livsmedelsbutiker, frysrum, datorhallar, isar i hockeyrinkar och för luftkonditionering i byggnader och bilar. Kylanläggningen fungerar som en värmepump, fast här tas värme bort från inomhusluften i stället.

Är du intresserad av Kyl- och värmepumpteknik? Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet.

Jämför dina favoriter
Reportage
Isac om el- och energi
Praktiska gymnasiet Sundsvall

Isac går andra året på El och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Isac tycker att praktiken är det bästa med utbildningen där han bland annat har fått koppla armaturer på Åhléns. I framtiden drömmer han om att starta eget bolag.

Läs mer
Alicia om Personbil på Fordon- o...

Alicia går Fordon- och Transportprogrammet med inriktning på Personbil på Praktiska Gymnasiet Sundsvall.

Läs mer
Liten skola som har väldigt myck...

I det här reportaget får du höra vad Linus som är elev på VTG:s Fordons- och transportprogram tycker om sin utbildning. Du får också möta Anne som är rektor på skolan och höra hur hon tycker det är att jobba på skolan.

Läs mer
“Vi har väldigt bra kurser”
Praktiska gymnasiet Nyköping

Sebastian läser Barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet och har fått lära sig allt möjligt inom barnhälsa, kommunikation och pedagogik. Med sina engagerade och hjälpsamma lärare känner sig Sebastian mycket nöjd med sitt gymnasieval.

Läs mer
André om Fordon och Transportpro...
Praktiska gymnasiet Norrköping

André går första året på Praktiska Gymnasiet Norrköping, han valde att gå Fordon- och transportprogrammet med inriktning på Personbil. Inne på skolans verkstad har man påbörjat projektet med en totalrenovering av en fin gammal Corvette. Andre får bland annat vara med och rusta bilen med nya däck och lackera om den — ett ovanligt och spännande jobb!

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information