Visa gymnasium.se som: Mobil
  • = Riksintag
Visar 1-13 av 13 träffar
 

Mer om Kyl- och värmepumpsteknik

På VVS- och fastighetsprogrammet kan du välja Kyl- och värmepumpsteknik som inriktning. På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om installation, felsökning, reparation, drift och underhåll, samt skötsel av fastigheter. Du får dessutom lära dig att ta hand om värmesystem, kylsystem och ventilationssystem.

Kyl- och värmepumpsteknik

Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet är en utbildning för dig som vill jobba direkt efter gymnasiet. Du vill lära dig att jobba med underhåll av isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. På inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik får du kunskaper i installation, service, drift och underhåll av anläggningar, till exempel isbanor. Utbildningen ger dig kunskaper om energioptimering, miljö och säkerhet och framför allt när det kommer till köldmedier.

Framtiden efter inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik

Efter Kyl- och värmepumpsteknik på VVS- och fastighetsprogrammet kan du arbeta som kylmontör eller kyltekniker inom fastighet och industri. Branschen har flera yrkestitlar, du som kommer direkt från gymnasiet kallas till exempel för kyl- och värmepumpstekniker och värmepumpsmontör. Du som har gått på yrkeshögskola kallas kyl- och värmepumpstekniker.

I jobbet ingår praktiska moment som exempelvis rördragning och en del elektriska installationer. Dessutom krävs många gånger teoretiska kunskaper för att förstå hur olika system fungerar och kännedom om vilka komponenter som ska användas och hur de fungerar

Kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker jobbar med installation och service av kylanläggningar, värmepumpsanläggningar och avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem. Det krävs att du som tekniker är händig och praktisk men också har en del teoretisk kunskap.

Värmepumpar

Värmepumpar finns i alla hus, små som stora och i fabriksanläggningar. Värmepumparna används för att utvinna värme av utomhusluft eller berg. Denna värme ska sedan användas till uppvärmning av hus.

Kylanläggningar

Kylanläggningar hittar du i livsmedelsbutiker, frysrum, datorhallar, isar i hockeyrinkar och för luftkonditionering i byggnader och bilar. Kylanläggningen fungerar som en värmepump, fast här tas värme bort från inomhusluften i stället.

Är du intresserad av Kyl- och värmepumpteknik? Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet.

Jämför dina favoriter
Reportage
Maja om el- och energiprogrammet
Praktiska gymnasiet Norrköping

På Praktiska Gymnasiet Norrköping går Maja första året på El- och Energiprogrammet med inriktning Elteknik. Hon gillar att det är en bra balans mellan teori och praktik och att lärarna motiverar eleverna och gör lektionerna roliga. 

Läs mer
Mikahil pluggar Teknik på VTG

Mikahil pluggar Informations- och medieteknik på Teknikprogrammet på Värmdö Tekniska Gymnasium. Hur tycker han det är att studera på VTG, varför valde han Teknikprogrammet, och vad har varit roligast under utbildningen?

Läs mer
Isac om el- och energi
Praktiska gymnasiet Sundsvall

Isac går andra året på El och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Isac tycker att praktiken är det bästa med utbildningen där han bland annat har fått koppla armaturer på Åhléns. I framtiden drömmer han om att starta eget bolag.

Läs mer
Nora om Hotell och turism

Nora Sherzad går första året på Hotell- och turismprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Västerås.

Läs mer
“Jag vill svetsa på en oljerigg!”
Praktiska gymnasiet Göteborg Gamlestaden

Njaal läser inriktningen Svetsteknik på Industritekniska programmet. När han skulle söka till gymnasiet stod det mellan två skolor men han valde Praktiska Gymnasiet eftersom de hade längre erfarenhet av att utbilda svetsare.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information