Gymnasieutbildning i japanska

Japanska på gymnasiet - upptäck en ny kultur!

Japanska erbjuds som modernt språk på alltfler gymnasieskolor. Språket talas av omkring 127 miljoner människor och spridningen ökar i takt med att den japanska kulturen breder ut sig.
Visar 1-9 av 9 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-9 av 9 träffar

Plugga japanska på gymnasiet

Manga, kampsport, tv-spel, sushi, mode och den japanska musikscenen har under de senaste åren bidragit till att dra ungas uppmärksamhet till Japan och den japanska kulturen. Alltfler gymnasieskolor erbjuder också japanska och språket har seglat upp på en sjundeplats över de mest lästa moderna språken i den svenska gymnasieskolan, efter spanska, tyska, franska, italienska, danska och kinesiska.

Lär dig tala Nihongo!

Japanska, eller nihongo, som man säger på japanska är det officiella språket i Japan och talas av omkring 127 miljoner människor. Japanskan är baserat på 50 stavelser samt olika modifikationer och kombinationer av dessa. Det finns 5 vokalljud och 21 konsonantljud I språket.

Japanskan har tre olika skriftspråk med lite olika användningsområden: kanji (tecken med kinesiskt ursprung), hiragana och katakana (stavelsealfabeten). Man använder även rōmaji (latinska bokstäver) och västerländska "arabiska siffror" (Arabia sūji) samt andra internationellt använda symboler.

Japanska ges på vissa skolor inom ämnet Moderna språk. Inom ämnet får du lära sig språkets skriftsystem och uttal, utbredning och användning inom skiftande sammanhang som vardagsliv, kultur, politik och utbildning.

Japanska – ett modernt språk

Moderna språk erbjuds i gymnasieskolan eftersom det ökar elevernas möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang och att delta i ett globaliserat studie- och arbetsliv. Med bra språkkunskaper kan du dessutom få nya perspektiv på omvärlden, större möjligheter till kontakter och ökad förståelse hur andra lever uttrycker sig.

Ämnet ska ge förmåga att förstå språket talat och skrivet, samt att själv tala och kommunicera med andra. Du ska också kunna anpassa språket till olika situationer, syften och mottagare. I de fall då språkkunskaperna inte räcker till ska du också lära dig att använda olika strategier för att stödja kommunikationen och för att lösa problem.

Lektioner på japanska

I den grad det är möjligt ges delar av undervisningen på målspråket och du ska du få möta talat och skrivet språk av olika slag samt få sätta innehållet i relation till egna erfarenheter och kunskaper. Du får också kommunicera i tal och skrift, på egen hand och tillsammans med andra, med hjälp av läromedel och olika medier. 

Se en lista med skolor som erbjuder japanska och gör en intresseanmälan genom att scrolla upp till träfflistan ovan.

Hitta andra språkutbildningar här.

Källor: 

  • Skolverket
  • Skolvärlden
  • Wikipedia
  • Språk- och literaturcentrum
Jämför dina favoriter
Reportage
På Tumba Gymnasium är det jätteb...

Andrina går Samhällsvetenskaps-programmet och Titti läser Ekonomiprogrammet på Tumba Gymnasium. De trivs båda jättebra på skolan och är nöjda med lärarna och undervisningen. I det här reportaget får du höra dem berätta om hur det är att vara elev på Tumba Gymnasium och varför de rekommenderar just dig att söka hit.

Läs mer
Albin berättar om sitt high scho...
STS Education

Albin berättar mer om hur det är att åka på high school-utbytes. Erfarenheterna kommer han bära med sig för alltid!

Läs mer
Clara svarar på frågor om sitt h...
STS Education

Clara pluggade ett år på high school i USA. Här ger hon sina tre bästa tips för dig som också vill testa på ett utbytes-år.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information