Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-45 av 45 träffar
  • = Gymnasieskolan har ett eller flera elevreportage
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-45 av 45 träffar
 

frisör gymnasiet

Hur arbetar en frisör?

Frisörer behöver ha kunskap om olika tekniker, frisyrer och hårtyper för att kunna klippa, behandla och vårda hår. De måste också vara kreativa och ha en känsla för estetik, färg och form för att uppnå bra resultat och göra kunden nöjd.

Det finns fyra olika grundläggande klippsätt och olika typer av tekniker och verktyg som används i frisöryrket. Som elev på ett frisörgymnasium får du lära dig hantera alla klippsätt och verktyg som sax, klippmaskin och kniv.

En frisör arbetar också med kemiska behandlingar som färgning, blekning och permanent. Du får också lära dig att göra uppsättningar, läggningar, och hårförlängningar.

Nischade frisörer

Vissa salonger är enbart dam- eller herrfriseringar och är då specialiserade på frisyrer som är vanligare bland tjejer eller killar. Man kan också arbeta med brudklädslar, vilket innebär att man gör håruppsättning och make-up inför bröllop.

Några få frisörer arbetar även med peruker och toupéer.

Lär dig om hårets egenskaper och kvalitet

När du läser till frisör får du kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalitet och tillstånd. Det är viktigt att känna till hur olika hårtyper reagerar på olika behandlingar och vad de ger för resultat och att kunna ge råd till kunden samt att veta vad som passar olika ansiktsformer och personligheter. Du bör också vara intresserad av försäljning för att kunna sälja hårvårdsprodukter.

Att lyssna på kunden och ge service

En viktig del av frisöryrket innebär att ge bra service. För att kunna ge kunden den frisyr eller hårfärg hen önskar är det viktigt att du som frisör kan kommunicera, förklara och att få kontakt med din kund. Det ingår i frisörens jobb att få kunden att känna sig bekväm under hela besöket och att både kunna lyssna på kunden och komma med förslag och kreativa idéer för de kunder som vill ha rådgivning.

Frisöryrket i ständig förändring

Frisöryrket är föränderligt och nya detaljer, frisyrer, klipptekniker och hårvårdsprodukter kommer hela tiden. Det är därför viktigt att vara flexibel och beredd att lära sig nya saker som frisör. Även efter att ha läst Frisör på gymnasiet och efter att ha arbetat ett par år kan det bli aktuellt att gå fortbildningskurser för att ha koll på trender och tekniker. Frisörer kan också delta i visningar och tävlingar för att utvecklas och ha kolla på nyheter och uppdateringar inom frisöryrket.

Det kan vara bra att tänka på att det kan vara påfrestande för kroppen att arbeta många år som frisör eftersom yrket är ganska fysiskt och stressigt. En del frisörer kan även drabbas av allergier när de kommer i kontakt med vissa produkter.

Gesällbrev

Efter gymnasiet, när du avslutat din frisörutbildning får du arbeta praktiskt 1,5-2 år och kan sedan avlägga ett gesällprov, vilket innebär att du blir behörig frisör med gesällbrev och du har då rätt till full lön enligt kollektivavtal mellan Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund.

Källa: Arbetsförmedlingen, Skolverket

Favoriter
Reportage
Hanna, Cassie och Erfan berättar...
S:t Martins Gymnasium

Hanna, Cassie och Efram läser helt olika utbildningar på samma skola! Hanna läser andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Textil design. Cassie pluggar tredje året på på Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Måleri och Efran går fordonsprogrammet inriktning personbil på år 2.

Läs mer
Så här tycker eleverna om S:t Er...
S:t Eriks gymnasium

- Det är viktigt att man gör något som är kul på gymnasiet, säger Moa Cederin, 17, som går Estetiska programmet Bild och form på S:t Eriks gymnasium.

Andrea Lindström och Jade Amos Lindell går profilen Animation och lär sig skapa bilder och animera rörelser med hjälp av datorn. 

- Det finns femtusen miljoner orsaker till varför man ska gå animation, säger Jade.

Läs mer
Nadine pluggar Samhällsvetenskap...

Nadine pluggar på Samhällsvetenskapsprogrammet på Grillska Gymnasiet Uppsala. Läs mer om hur Nadine tycker det är att plugga på gymnasiet och varför hon valde just Grillska Gymnasiet.

Läs mer
Oskar pluggar på Barn- och friti...

Oskar pluggar på Barn- och fritidsprogrammet på Grillska Gymnasiet i Stockholm! Läs intervjun med Oskar och lär dig mer om hur det är att plugga på Grillska Gymnasiet!

Läs mer
Ellen pluggar Ekonomiprogrammet ...

Ellen pluggar på Ekonomiprogrammet på Grillska Gymnasiet i Eskilstuna! Läs intervjun med Ellen för att lära dig mer om hur det är att plugga på gymnasiet och varför Ellen valde just Grillska Gymnasiet!

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information