Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

  • = Riksintag
Visar 1-20 av 61 träffar

frisör gymnasiet

Hur arbetar en frisör?

Frisörer behöver ha kunskap om olika tekniker, frisyrer och hårtyper för att kunna klippa, behandla och vårda hår. De måste också vara kreativa och ha en känsla för estetik, färg och form för att uppnå bra resultat och göra kunden nöjd.

Det finns fyra olika grundläggande klippsätt och olika typer av tekniker och verktyg som används i frisöryrket. Som elev på ett frisörgymnasium får du lära dig hantera alla klippsätt och verktyg som sax, klippmaskin och kniv.

En frisör arbetar också med kemiska behandlingar som färgning, blekning och permanent. Du får också lära dig att göra uppsättningar, läggningar, och hårförlängningar.

Nischade frisörer

Vissa salonger är enbart dam- eller herrfriseringar och är då specialiserade på frisyrer som är vanligare bland tjejer eller killar. Man kan också arbeta med brudklädslar, vilket innebär att man gör håruppsättning och make-up inför bröllop.

Några få frisörer arbetar även med peruker och toupéer.

Lär dig om hårets egenskaper och kvalitet

När du läser till frisör får du kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalitet och tillstånd. Det är viktigt att känna till hur olika hårtyper reagerar på olika behandlingar och vad de ger för resultat och att kunna ge råd till kunden samt att veta vad som passar olika ansiktsformer och personligheter. Du bör också vara intresserad av försäljning för att kunna sälja hårvårdsprodukter.

Att lyssna på kunden och ge service

En viktig del av frisöryrket innebär att ge bra service. För att kunna ge kunden den frisyr eller hårfärg hen önskar är det viktigt att du som frisör kan kommunicera, förklara och att få kontakt med din kund. Det ingår i frisörens jobb att få kunden att känna sig bekväm under hela besöket och att både kunna lyssna på kunden och komma med förslag och kreativa idéer för de kunder som vill ha rådgivning.

Frisöryrket i ständig förändring

Frisöryrket är föränderligt och nya detaljer, frisyrer, klipptekniker och hårvårdsprodukter kommer hela tiden. Det är därför viktigt att vara flexibel och beredd att lära sig nya saker som frisör. Även efter att ha läst Frisör på gymnasiet och efter att ha arbetat ett par år kan det bli aktuellt att gå fortbildningskurser för att ha koll på trender och tekniker. Frisörer kan också delta i visningar och tävlingar för att utvecklas och ha kolla på nyheter och uppdateringar inom frisöryrket.

Det kan vara bra att tänka på att det kan vara påfrestande för kroppen att arbeta många år som frisör eftersom yrket är ganska fysiskt och stressigt. En del frisörer kan även drabbas av allergier när de kommer i kontakt med vissa produkter.

Gesällbrev

Efter gymnasiet, när du avslutat din frisörutbildning får du arbeta praktiskt 1,5-2 år och kan sedan avlägga ett gesällprov, vilket innebär att du blir behörig frisör med gesällbrev och du har då rätt till full lön enligt kollektivavtal mellan Sveriges Frisörföretagare och Handelsanställdas förbund.

Källa: Arbetsförmedlingen, Skolverket

Favoriter
Reportage
Hur är det att läsa Animation på...
S:t Eriks gymnasium

Polina Pimenova och Thelma Paulsson är 17 år gamla och läser Estetiska programmet, Estetik & media med profilen Animation på S:t Eriks gymnasium. I det här reportaget berättar de mer om programmet och skolan!

Läs mer
Hur är det att plugga frisör på ...
Drottning Blankas Gymnasieskola i Trollhättan

Erin och Chloe läser båda frisörprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola i Trollhättan. I den här intervjun delar de med sig av sina tankar kring utbildning och gymnasievalet. 

Läs mer
"Det bästa med utbildningen är a...
Drottning Blankas Gymnasieskola Varberg

”Det bästa med utbildningen är att vi får lära oss så mycket!”, säger Pierre som läser första året på Hantverksprogrammet med inriktning hår- och makeupstylist. I den här intervjun delar Pierre med sig av sina tankar kring utbildning och gymnasievalet.

Läs mer
Hanna trivs på Drottning Blanka

Hanna läser Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Träning och ledarskap på Drottning Blankas Gymnasieskola. Nedan berättar Hanna om sin utbildning och delar med sig av sina bästa tips gällande gymnasievalet.

Läs mer
Erik Montoya gick på DBGY: "Alla...

Läs intervjun med Erik Montoya, alumn från DBGY och yngst i Sverige att få bära de prestigefyllda guldnycklarna ”Les Clefs d’Or”.

Läs mer

Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information