Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Gymnasieutbildning mot Brandman

Brandman efter gymnasiet - rädda liv och släck bränder

Känner du att du är modig, sätter andras säkerhet före andra och vill hjälpa till i samhället? Som brandman är din främsta uppgift att rädda människor och egendom från skada på olika sätt. Kom ihåg att yrket kräver god kondition och styrka!
Visar 1-20 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2

Gymnasieutbildning mot Brandman

Utbilda dig till brandman

Flera gymnasieskolor erbjuder utbildningar inom skydd, omsorg & säkerhet som kan vara en bra start för dig som vill jobba inom räddningstjänst, som exempelvis brandman. Dessa utbildningar passar dig som tycker om att arbeta med människor. Du kan läsa säkerhetsrelaterade utbildningar inom bland annat Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Oftast ingår praktik på en arbetsplats för att du ska få verklighetsförankring i din utbildning och få prova på hur det är att komma ut i arbetslivet.

Under din gymnasieutbildning får du träna på att fatta rätt beslut vid ingripande i vård-, räddnings- och behandlingssituationer. Efter många av dessa utbildningar kan du börja jobba direkt inom räddningssektorn, men för att bli brandman krävs att du läser vidare på högre nivå.

Hitta förberedande gymnasieutbildningar i listan ovanför.

För att utbilda dig till brandman efter gymnasiet söker du till utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är en tvåårig utbildning som främst kan leda till yrken inom kommunalt säkerhets- och räddningsarbete.

Är brandman ett yrke för dig?

Som brandman bör du ha styrka och kondition för att klara av det ibland tunga arbetet, men det krävs också att du har sociala förmågor och kan fatta snabba och analytiska beslut. I utbildningen ingår bland annat att du ska klara ett så kallat rullbandstest. Det innebär att du går på ett rullband i åtta graders motlut i 4,5 km/h under sex minuter, klädd i full larmutrustning som väger cirka 24 kg.

I arbetet som brandman möter du många människor och du bör därför vara öppen och ha lätt för att kommunicera. Du bör också ha förmåga att samarbeta och vara stresstålig. Som i alla samhällsstöttande yrkesgrupper finns en strävan efter att ha en arbetsstyrka som representerar mångfalden. Det krävs personer med olika kvaliteter och bakgrund som förstår och kan möta särskilda behov hos allmänheten. Det finns därför ett behov och en vilja att få in exempelvis fler kvinnor och personer med invandrarbakgrund i brandmansyrket.

Vid en räddningsinsats kan du behöva arbeta på höga höjder och i trånga utrymmen. Som brandman bör du därför inte vara höjdrädd eller lida av klaustrofobi.

Att arbeta som brandman

Att åka på utryckningar och bränder är oftast det man först tänker på när man pratar om brandmän. Men egentligen är det bara ungefär fem procent av en brandmans arbetstid som består av utryckningar. Förutom vid bränder rycker räddningstjänsten även ut vid exempelvis trafikolyckor, djurlivräddning, olyckor med farligt gods, och oljeutsläpp. Du kan numera också få hjärt- och lungräddning i de fall då du hinner före ambulansen.

Resten av tiden hjälper brandmän och räddningstjänst till med allt ifrån informera och besöka skolor till övningar och materielvård. Ibland gör man också brandskyddskampanjer och håller i utbildningar – allt för att förebygga bränder och olyckor. Du tränar också för att bibehålla en bra kondition och styrka.

Relaterade yrken

Går du en utbildning inom skydd, säkerhet eller omsorg på gymnasiet kan du såklart studera vidare och arbeta med annat än som brandman. Du kanske vill bli undersköterska, polis eller väktare? Som färdig brandman kan man också fortsätta att studera och vidareutvecklas inom området. Ett relaterat yrke är brandinspektör som kräver vidareutbildning. Jobbet som brandinspektör innebär bland annat att man förebygger att olyckor inträffar, gör tillsyn hos företag och i samlingslokaler, ger rådgivning hos bostadsrättsföreningar, sköter tillståndshantering för brandfarliga och explosiva varor samt kontrollerar brandsäkerheten vid olika arrangemang.

Andra exempel på yrken inom systematiskt brandskyddsarbete och utbildning av personal i säkerhetsfrågor är brandskyddstekniker, brandskyddsansvarig och säkerhetssamordnare.

Källor: MSB, Arbetsförmedlingen

Hitta fler gymnasieutbildningar inom säkerhet

Jämför dina favoriter
Reportage
Sebastian om Barn- och fritidspr...

Sebastian går första året på Barn- och fritidsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Kalmar.

Läs mer
Timothy upptäckte entreprenörskap
Ystad Gymnasium

Efter första året på gymnasiet är Timothy helt säker på att han valt rätt. Så säker att han redan funderar på hur han ska ta intresset vidare efter studenten. Läs mer här!

Läs mer
Från skoltrött till att tävla i ...

Edvard blev av med sin skoltrötthet i köket. De praktiska momenten gav honom motivation att klara det teoretiska kurserna. Nu ser han fram mot en karriär som kock.

Läs mer
Emil om VVS och fastighet

Emil går sitt första år på VVS och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Ystad.

Läs mer
Efter gymnasiet flyttade Albert ...

Albert ville ta vara på sina sociala egenskaper, inom Hotell och turism så hittade han hem. Efter gymnasiet packade han sin väska och gav sig ut i Europa för att lära sig mer. 

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information