Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet

Lars Kaggskolan, i Kalmar
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Introduktionsprogrammet

För dig som är obehörig till ett nationellt gymnasieprogram finns det flera introduktionsprogram. Du får möjlighet att antingen nå behörighet till gymnasiet eller att hitta en annan väg som passar dig och dina planer.

Programinriktat val (IMV)

Programinriktat val syftar till att du ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och att så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program.

En elev är behörig som har godkänt i:

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik
  • engelska
  • minst tre andra ämnen eller svenska eller svenska som andraspråk,
  • matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen.

Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp elever. Det innebär att utbildningen ska utformas i förväg och vara sökbar. Om den utformas för en enskild elev behöver den inte planeras i förväg.

Det finns ett antal IMV-platser på alla gymnasieskolor i Kalmarsunds gymnasieförbund och de är kopplade till respektive program på skolan, till exempel: IMV-Bygg- och anläggningsprogrammet och IMV-Teknikprogrammet på Lars Kaggskolan.

Individuellt alternativ (IMA)

IMA vänder sig till dig som saknar behörighet att söka till gymnasiet. Här kan du läsa ämnen så att du blir behörig att söka både till ett yrkes- och högskoleförberedande program. Utbildningen är individuellt anpassad och
utgår från dina förutsättningar och behov. Utbildningen är även för dig som vill ha en mer allmänt inriktad utbildning som förbereder dig för annan utbildning, till exempel en vuxenutbildning. Utbildningen kan innehålla grundskoleämnen som du saknar godkända betyg i och hela eller delar av gymnasieskolans kurser. Det kan också ingå andra insatser som till exempel motivationsinsatser eller praktik.

Språkintroduktion (IMS)

Språkintroduktion är för dig som nyss har kommit till Sverige eller har varit här några få år. Utbildningen har fokus på det svenska språket för att du ska kunna gå vidare till ett annat program i gymnasieskolan, eller till annan utbildning.

Det har skett förändringar i gymnasieförordningen som innebär att du som läser språkintroduktion kan få undervisning i enbart svenska som andraspråk under en kort inledande period. I övrigt ska utbildningen baseras på den inledande bedömning som görs och de ämnen och kurser som du behöver för din fortsatta utbildning. Det innebär att elevens bakgrund, erfarenheter från skola, språk- och ämneskunskaper och eventuella yrkeserfarenheter ska kartläggas.

Yrkesintroduktion (IMY)

Yrkesintroduktion vänder sig till dig som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkes- eller högskoleförberedande program. Du får en yrkesinriktad utbildning för att kunna söka till ett nationellt program eller få ett arbete. Du läser framför allt kärnämnen från grundskolan som du inte är behörig i och ämnen från nationella program i gymnasieskolan, framför allt kurser i yrkesämnen.

Inriktningen yrkesintroduktion ska i första hand innehålla yrkesinriktad utbildning och det är därför viktigt att du har stort intresse av den inriktning som du söker.

IMY finns på Lars Kaggskolan och det finns flera inriktningar:

  • IMY-Bygg- och anläggningsprogrammet
  • IMY-Fordons- och transportprogrammet
  • IMY Allmän
Är du intresserad och vill veta mer om Introduktionsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Kalmar

Ansökan

Ansök till Introduktionsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Introduktionsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Lars Kaggskolan
Lorensbergsgatan 56
392 34 Kalmar

På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!

Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...

Läs mer om Lars Kaggskolan och visa alla program.

Sponsrad