Om utbildningen
Tekniska lösningar inom VVS
VVS- och fastighetsprogrammet är för dig med intresse av teknik och som har praktisk förmåga. Du får lära dig i praktik och teori om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, Är du intresserad av jobb inom ventilation, VVS, industrirör eller kyla inom tekniska installationer så är den här utbildningen rätt för dig.
VVS-montörens arbete består i att installera och underhålla rörsystem och andra komponenter som gör att vi får ett trivsamt och behagligt inomhusklimat och att vi bland annat kan duscha och tvätta oss. Installation och underhåll sker inte bara i bostäder, utan även på sjukhus, i affärshus, kontor, sportanläggningar och industribyggnader.
Inriktning Ventilation – lärlingsförlagd från årskurs 2
Till årskurs två kan du välja den lärlingsförlagda inriktningen ventilation. Den ger dig fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt mätning och injustering. Du lär dig även om hur olika ventilationssystem fungerar samt hur du utför felsökning och åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg.
En ventilationsmontör ser till att det finns frisk och ren luft inomhus, att rum är fria från farliga partiklar och fukt som kan skada människor och byggnader. Jobbet som ventilationsmontör handlar om att se till att nya och gamla byggnader samt små fastigheter och fabrikslokaler har ett bra och fungerande ventilationssystem. Arbetet innebär till största del montering av kanaler, rör, fläktar, aggregat samt underhåll. Ibland kräver det att du i egen verkstad tillverkar olika kanaler och vinklar.
Efter utbildningen
Efter utbildningen har du två års lärlingsutbildning på ett VVS-företag innan du blir kallad till ett branschprov för att få ut ditt yrkesbevis vid godkänt prov.
Du har även möjlighet till vidare studier på yrkeshögskola. Från och med hösten 2023 ska alla yrkesprogram ge grundläggande behörighet till högskola och universitet. För den som vill utbilda sig vidare inom ventilationsteknik så är tänkbara jobb till exempel injustering av ventilationssystem, arbetsledare, kalkylator och konstruktör.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till VVS- och fastighetsprogrammet, Ventilation
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!
På Lars Kaggskolan är det lätt att trivas. ”Kom som du är och var som du vill” är en del av den värdefulla gemenskapen på Kagg. På vår skola får du möjlighet att utvecklas utifrån dina egna förutsättningar, oavsett vilket program du...