Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Energiteknik

Lars Kaggskolan, i Kalmar
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 180 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 152,5
(medelvärde: 215,8)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 180 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 152,5
(medelvärde: 215,8)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

För dig som vill jobba med modern teknik

Tycker du om att lösa problem och om att ha kontakt med människor? Vill du dessutom arbeta med modern teknik inom automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik eller energiteknik? Då är El- och energiprogrammet något för dig.

Det här lär du dig på el- och energiprogrammet

På el- och energiprogrammet får du lära dig det mesta inom elområdet, allt från grunder inom el- och elproduktion till hur du installerar och felsöker i olika typer av elsystem. Vi ger dig kunskap om automatiserade funktioner (uppgifter som utförs av maskiner), dator- och kommunikationsteknik såsom IT-nätverk och datasäkerhet. Du kommer att lära dig hur du löser elektriska problem i hemmet eller hur du jobbar med datorer och robotar inom industrin.

Du studerar säkerhetsfrågor som standarder rörande el- och informationssäkerhet. Du får även studera arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktning Energiteknik

På inriktningen får du lära dig om drift och servicefunktioner inom branscherna för energi, miljö, vatten och processer. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel driftoperatör, fastighetstekniker, solcellstekniker eller industrielektriker.

Som blivande energitekniker får du hos oss lära dig att arbeta inom el- och energisystem med ny kunskap om miljövänliga och förnyelsebara energikällor. Du har chansen att bli en yrkesperson som är bra på att hjälpa andra att optimera sin energianvändning på ett miljövänligt sätt.

Energiteknikern har efter utbildningen en bred kunskap inom el, kyla, vatten och ventilation. Energiteknikern ser till att de tekniska systemen som transporterar energin till och från byggnader i en stad fungerar så att kunden och samhället kan ta ett bra miljöansvar.

Det här kan du jobba med i framtiden

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Nedan hittar du exempel på olika yrken som du kan söka efter programmet beroende på vilken inriktning du har gått. Här får du exempel på möjliga yrkesutgångar efter el- och energiprogrammet:

 • Automationstekniker inom fastighet eller industri eller process
 • Data- och nätverkstekniker
 • Distributionstekniker
 • Driftoperatör, allmän, kraft - och värmeteknik eller vatten- och miljöteknik
 • Elektronikproduktionstekniker
 • Elektronikreparatör och servicetekniker
 • Elingenjör
 • Energitekniker
 • Fastighetstekniker
 • Hemservicetekniker
 • Industrielektriker
 • Installationselektriker
 • Järnvägstekniker, el- och signaltekniker
 • Nätverkstekniker
 • Solcellstekniker
Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Energiteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

 • Klassrum
 • Kalmar

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Energiteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Energiteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lars Kaggskolan
Lorensbergsgatan 56
392 34 Kalmar

På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!

Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...

Läs mer om Lars Kaggskolan och visa alla program.

Sponsrad