Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

  • = Riksintag
Visar 1-13 av 13 träffar
 

Mer om inriktningen Energiteknik

Energiteknik är en inriktning på gymnasieskolans El- och energiprogram. Programmet är yrkesförberedande och ger kunskaper om system för energi,  miljö- och vattenteknik.

Vill du jobba inom energi- och processbranscherna?

På inriktningen Energiteknik får du lära dig att genomföra drift- och underhållsarbeten. Du får också kunskap om servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher. Inriktningen Energiteknik ska ge dig som elev en utvecklad förmåga att arbeta med specialiserade funktioner i många olika yrken inom energi- och processbranscherna.

Utbildningen kan leda till jobb som exempelvis drift- och underhållstekniker, driftoperatör, vattenmiljötekniker och laborant.

Högskolebehörighet på inriktningen Energiteknik

Vill du läsa vidare efter inriktningen Energiteknik på El- och energiprogrammet kan du läsa på yrkeshögskola. För högre studier krävs att du läser Engelska 6, svenska 2 och 3, alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Om skolan erbjuder engelskan som programfördjupning läser du svenskan som individuellt val. Om skolan inte erbjuder engelska 6 som programfördjupning har du rätt att läsa utökat program, det vill säga att du får något fler gymnasiepoäng än vad som krävs för en gymnasieexamen. Du lägger då ner några extra timmar av din tid, men har å andra sidan högskolebehörighet och möjlighet att studera om du känner att du vill efter gymnasiet.

För särskild behörighet krävs ytterligare ämnen.

Exempel på kurser du läser på inriktningen Energiteknik är:

•    Energiteknik 400
•    Driftsäkerhet och underhåll
•    Avhjälpande underhåll 1 100

Källa: Skolverket

Läs mer om El- och energiprogrammet här.

Favoriter
Reportage
Angelica läser programmet Barn o...
Praktiska gymnasiet Kalmar

Angelica Karlsson Villafrangca är 18 år och läser programmet Barn och Fritid på Praktiska Gymnasiet Kalmar. Hon har valt inriktningen pedagogiskt arbete.

Läs mer
Ellen pluggar florist på Praktis...

Ellen är 17 år och studerar inriktningen mot Florist på Praktiska Gymnasiet Skövde. Läs mer om varför hon valde sin utbildning, Praktiska gymnasiet och hur hon har det på skolan!

Läs mer
Våga testa dig fram och sätt upp...

Christian Hartman gick Natur & Äventyr på Realgymnasiet 2012 – 2015, och vi tog chansen att göra en intervju med honom angående hans tid efter Realgymnasiet och vad han har för planer i framtiden.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information