Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Lars Kaggskolan, i Kalmar
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 197,5
(medelvärde: 236,6)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 197,5
(medelvärde: 236,6)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Ett kreativt hantverk som verkligen syns

Är du intresserad av människor, service och design? Vill du ha ett kreativt och inspirerande yrke? Tycker du om att skapa med dina händer, arbeta med färg, form, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet något för dig. Hos oss kan du läsa inriktningen "frisör, barberare, hår- och makeupstylist".

Det här lär du dig på hantverksprogrammet

Hos oss är första året gemensamt oavsett yrkesutgång. Syftet är att du ska få lära dig olika tekniker inom hår- och make up och därmed få en inblick i de två yrkesutgångar vi erbjuder, frisör - och makeup stylist.

På programmet kommer du att utveckla hantverksprocessen som är det viktigaste för en hantverkare. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, kunna planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. 

Det handlar också om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, samt att genomföra arbetet och redovisa hur du gått till väga samt analysera och utvärdera resultatet. Du får också lära dig att kommunicera med de som berörs av ditt hantverk.

Utbildningen ger dig kunskaper och färdigheter om olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen.

Förmågor som kan vara bra att ha:

  • God fysik
  • Kreativ förmåga
  • Social förmåga
  • Säljinriktad 

Utbildningen kan leda till arbete inom frisörbranschen, som hår- och makeupstylist eller arbete inom därtill kopplad fackhandel.

Yrkesutgång Frisör

Här får du lära dig grunderna inom frisöryrket genom att skapa och vara kreativ med håret som material. Du kommer att få klippa, färga, permanenta, styla och göra uppsättningar. Vi lär och övar moment på dockor, på varandra, på modeller och på kunder.

Utbildningen innehåller även teori i färglära, kemi, ekonomiska beräkningar, arbetsmiljö, branschen och yrkets historia samt entreprenörskap. Under din utbildning kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom ditt arbetsplatsförlagda lärande (apl) på frisörsalong under 15 veckor, men också i skolans egen frisörsalong där du kommer att få hantera kunder.

Vårt mål är att du ska vara redo att göra ditt delprov i slutet av din utbildning som branschen examinerar, för att sedan efter avslutad utbildning och examen kunna jobba som frisöraspirant.

Yrkesutgång Hår- och makeupstylist

Här kommer du få lära dig att utföra både make up, hårstyling och klädstyling. Från att du lär dig grundläggande moment inom skönhet, makeup och hårstyling till moderna trender och specialeffekter för teater och film. Vårt mål är att du ska vara redo att arbeta som hår- och makeupstylist direkt efter gymnasiet.

Under lektioner i makeup övar du olika tekniker på dina klasskamrater och låter även dina kompisar använda dig som modell. För att bli skicklig krävs att du är bra på att möta nya människor, ha tålamod och gilla att arbeta med färg, form och vara kreativ.

Utbildningen innehåller även teori i färglära, hud och hår, ekonomiska beräkningar, försäljningstekniker samt modets utveckling genom tiderna. Vi lägger stor vikt vid service, bemötande och försäljning som du också praktiserar under dina 15 veckors praktik (apl).

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Kalmar

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lars Kaggskolan
Lorensbergsgatan 56
392 34 Kalmar

På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!

Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...

Läs mer om Lars Kaggskolan och visa alla program.

Sponsrad