Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hantverksprogrammet
Inga recensioner än

Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Lars Kaggskolan, i Kalmar
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Antal elever
Antal elever: cirka 80 (.)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Ett kreativt hantverk som verkligen syns

Hantverksprogrammet riktar sig till dig som vill arbeta kreativt med människor och service. Vi blandar praktisk och teoretisk kunskap inom stil, form, proportioner, färg, kemi, arbetsmiljö, ekonomi och entreprenörskap med mera. Du kommer att få arbeta på dockor, dina klasskamrater, kunder och även modeller du skaffar fram själv. Yrkesutgångarna är serviceyrken som handlar om att upprätthålla goda kundkontakter, därför lägger vi stor vikt vid service, bemötande och försäljning i utbildningen.

Första året är gemensamt oavsett yrkesutgång. Syftet är att du ska få jobba med olika moment och därmed få inblick i de olika yrkesutgångarna, frisör, barberare och hår- och makeupstylist. I slutet av årskurs 1 söker du yrkesutgång till årskurs 2. Urvalet till ett bestämt antal platser inom yrkesutgångarna sker utifrån dina betyg i årskurs 1.

På Hantverksprogrammet finns skickliga och erfarna lärare och modern professionell utrustning i ändamålsenliga lokaler. Arbetsplatsförlagt lärande (APL), förläggs i minst 15 veckor i samverkan med etablerade branschföretag inom regionen.

På Hantverksprogrammet finns två olika yrkesutgångar:

Frisör

Inom frisöryrkesutgången kommer du få jobba med olika klipptekniker samt olika former av färg-, permanent- och stylingtekniker. Du klipper även skägg och gör olika typer av håruppsättningar. Detta utförs på dockor, kunder men även modeller du skaffar fram själv.

Under din utbildning till frisör kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom arbetsplatsförlagt lärande på frisörsalonger, men också i skolans egen frisersalong. Vårt mål är att du ska vara redo för att jobba som frisöraspirant efter avslutad utbildning på skolan för att därefter kunna avlägga gesällprovet i frisöryrket och bli behörig frisör.

Hår- och makeupstylist

Du kommer arbeta med de senaste trenderna och få vara kreativ. Under makeuplektionerna övar du olika tekniker på dina klasskamrater och låter även dina kompisar använda dig som modell. För att bli skicklig krävs att du är bra på att möta nya människor, har tålamod och gillar att arbeta med stil, färg och form. Du som utbildar dig till hår- och makeupstylist har en stor arbetsmarknad framför dig. Mode, skönhet, event, film, reklam och teater är alla spännande branscher där du kan arbeta i framtiden. ”Personal shopper” är också en växande marknad bland olika butiker och ett konkurrensmedel för att bemöta näthandeln.

Barberare ev. framtida yrkesutgång

I dagsläget erbjuds inte barberarutgången, men över tid kan beslut förändras om att starta utgången förutsatt att intresse från branschen ökar. Inom barberaryrkesutgången kommer du att fördjupa dig i olika herrtekniker när det gäller såväl hår som skägg och knivrakning. Du kommer att jobba med hår och skägg och använda dig av verktygen sax, maskin och kniv. Under din utbildning till barberare kommer du att uppleva en tydlig koppling till yrkeslivet genom arbetsplatsförlagt lärande på salonger. Vårt mål är att du skall vara redo att efter din utbildning ha möjlighet att ta gesällbrev i barberaryrket och därmed bli behörig barberare.

Efter utbildningen

Vårt mål är du ska vara redo för att jobba som frisöraspirant, barberare eller hår- och makeupstylist efter gymnasiet. Frisöraspirant innebär att du är anställd som trainee på en salong. Du jobbar som trainee i 2 000 timmar efter gymnasieutbildningen. Därefter har du möjlighet att göra gesällprovet för att visa att du klarar branschens krav för att få gesällbrev i frisöryrket. Med ett gesällbrev i din hand betraktas du som färdigutbildad frisör både i Sverige och utomlands.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist så kommer skolan att kontakta dig.
Lars Kaggskolan
Lorensbergsgatan 56
392 34 Kalmar

På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!

På Lars Kaggskolan är det lätt att trivas. ”Kom som du är och var som du vill” är en del av den värdefulla gemenskapen på Kagg. På vår skola får du möjlighet att utvecklas utifrån dina egna förutsättningar, oavsett vilket program du...

Läs mer om Lars Kaggskolan och visa alla program.

Sponsrad