Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet, Frisör och barberare

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 130 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 204,0)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 130 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 112,5
(medelvärde: 204,0)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Bli frisör eller hår- och makeupstylist  på Anders Ljungstedts gymnasium!

Vill du bli frisör eller barberare eller hår- och makeupstylist men ändå få grundläggande behörighet till högskolan? Då är det här skolan och utbildningen för dig! Anders Ljungstedts Gymnasium erbjuder alla elever en möjlighet att samtidigt som du läser ordinarie program läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Barberare

Programfördjupning barberare är för dig som vill lära dig grunderna inom yrket barberare. Under utbildningen arbetar vi med samtliga moment inom klippning, rakning, skäggtrimning och styling, både genom grundtekniker och inom de senaste trenderna. Efter dina gymnasiestudier kan du avlägga delprov. Som barberare har du ett kreativt och omväxlande arbete. Många väljer att fortsätta sin yrkesbana som egenföretagare.

Frisör

Det här är utbildningen för dig som vill lära dig grunderna inom yrket frisör och samtidigt få grundläggande behörighet till högskolan. Vi erbjuder dig möjlighet att, parallellt med dina studier till frisör, även läsa de kurser du kan tänkas behöva för fortsatta studier på universitet och högskola.

Programfördjupningarna passar dig som är social, öppen och kreativ. Du får lära dig att arbeta självständigt. Du som söker bör vara målinriktad med visioner och du ska tycka om att arbeta nära andra människor. Du får träna på att arbeta självständigt, med problemlösning samt att jobba med olika sorters material och verktyg. Då yrket är i ständig förnyelse anpassar vi utbildningen utifrån nya trender och tekniker. Hantverksprogrammets programfördjupning barberare på Anders Ljungstedts gymnasium har god kvalitet och utbildade lärare med lång erfarenhet i branschen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Du gör arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en frisersalong. Det kommer att ske under 15 veckor fördelat på de tre åren du läser hos oss. Där följer du salongens arbetstider och rutiner och är en del av arbetsplatsen. 

Efter gymnasieutbildningen, gesällprov mm

Efter avslutad gymnasieutbildning är du behörig att avlägga det delprov som senare leder till gesällprov. Den mesta av utbildningstiden är förlagd till skolan. Här får du öva och lära dig samtliga moment du behöver kunna för att gå vidare till färdigutbildad barberare. 

Alla elever ska skaffa sig en utbildningsbok som finns att beställa på Frisörföretagarnas hemsida. De elever som arbetar utanför schemalagd tid - till exempel skollov, helger och kvällar - kan tillgodoräkna sig tiden som ferieutbildning. Samtliga elever som vill bli barberare ska erbjudas att avlägga ett teoriprov samt ett praktiskt delprov i nivå 1 på vårterminen i år 3. Gesällprovet bekostas av eleven själv. Det är en certifiering och ett bevis på din utbildning. Gesällprovet ger dig rätt till avtalsenlig lön samt gör det möjligt för dig att arbeta utomlands. Efter avslutat gesällprov kan du välja att arbeta som barberare eller bli egen företagare.

Hår- och makeupstylist 

Vill du gå en utbildning där kreativitet, helhet och skapande står i fokus? Vill du lära
dig att sminka och styla allt från vardag till fest, reklam och visning? Utbildningen innehåller både grundkunskaper och mer avancerade tekniker inom både hårstyling, makeup och fransstyling. Vi erbjuder dig möjlighet att, parallellt med dina studier till hår- och makeupstylist, även läsa till de kurser du kan tänkas behöva för fortsatta studier på universitet och högskola.

Hantverksprogrammets programfördjupning hår- och makeupstylist ger dig alla de förutsättningar som behövs för att efter gymnasiet gå direkt ut i yrkeslivet som makeupstylist, hårstylist eller fransstylist. Vi vet hur viktigt det är att arbeta nära branschen, varför vår värld även sträcker sig utanför skolans väggar. Genom APL, event och visningar förbereder vi våra elever för ett kommande yrkesliv. 

Utbildningen ger grundläggande kunskaper inom makeup, fransar, hårstyling, mode, färg och form. Utbildningen passar dig som är social, öppen och kreativ. Du får lära dig grunderna inom yrket stylist. Du som söker ska vara målinriktad och med visioner samt tycka om att arbeta nära andra människor. Du kommer ofta att arbeta självständigt och måste kunna välja material och verktyg på egen hand samt hitta egna lösningar när problem dyker upp. Detta får du träna på under din utbildning hos oss. Programfördjupningen ger dig alla grunder inom stylistyrket, och då det är i ständig förnyelse anpassar vi utbildningen utifrån nya trender och tekniker.

Vill du bli nästa generations hår- och makeupstylist? Då är detta utbildningen för dig.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Arbetsplatsförlagt lärande genomför du på en arbetsplats. Det kommer att ske under 15 veckor fördelat på de tre åren du läser hos oss. Du följer salongens arbetstider och rutiner samt är en del av arbetsplatsen. Vi är inte knutna till något stort företag då branschen består av många småföretagare.

Utgångar eller studievägar efter gymnasiet:

• Stylist
• Fortsatta studier på yrkeshögskola
• Detaljhandeln
• Klädbutiker som personlig stylist/säljare
• Nagelteknolog
• Makeupartist
• Yrken inom media, TV, teater eller foto

Inom utbildningen får du också möjlighet till diplomering inom makeupartist och fransstylist.

Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör och barberare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Linköping

Hantverksprogrammet, inriktning Frisör/Stylist

Hantverksprogrammet, inriktning frisör läser du kurser i kundservice, försäljningsteknik, frisyrdesign och klippteknik. Du tränar på övningshuvuden och kunder i skolans egen salong. En del av undervisningen är arbetsplatsförlagd till salong. Du får lära dig både dam-och herrtekniker. Utbildningen ger grunderna till yrket. Under utbildningen kommer du även att ha arbetsplatsförlagd utbildning. På stylistinriktningen får du grundläggande kunskaper inomhårstyling, naglar, make up, stil och färganalys. Detta för att förbereda dig för yrken som stylist, make up artist, nagelteknolog, hudterapeut, detaljhandeln samt på SPA anläggningar. Du kommer även att planera olika projekt som till exempel modevisning.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Frisör och barberare

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Linköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Linköpings kommun 581 81 LINKÖPING
Telefon: 013-208820
Mejladress: gymnasieantagningen@linkoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Frisör och barberare så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Anders Ljungstedts gymnasium
Anders Ljungstedts gata 1
582 54 Linköping

Anders Ljungstedts gymnasium

"Engagerade lärare, nära samarbete med branschen och en hög trivselfaktor!" Anders Ljungstedts gymnasium är en yrkesskola i Linköping med gångavstånd till stadens resecentrum och stadskärna. Anders Ljungstedts gymnasium tar emot elever från hela Sverige i ett mycket brett programutbud. En yrkesutbildning...

Läs mer om Anders Ljungstedts gymnasium och visa alla program.

Sponsrad