Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori

Kungsgårdsgymnasiet
Programinformation
Norrköping
Antal elever: cirka 50 (.)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • Antagningspoäng: 117,5
    (medelvärde: 213,2) * statistik från 2022

Om utbildningen

Restaurang- och livsmedel

Vi erbjuder två inriktningar; Kök och servering samt Bageri och konditori. Vilken passar dig bäst?

Vårt Restaurang- och livsmedelsprogram ger dig alla förutsättningar att vara kreativ inom matlagningskonsten och ge människor nya gastronomiska upplevelser. Sällan har intresset för mat och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig för ett utvecklande, kreativt och roligt yrke i ett högt tempo där du får arbeta med service och möta många människor.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du många vägar att välja mellan efter examen. Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare om det är dina. Vill du gå vidare till högskolestudier efter dina tre år hos oss så erbjuder vi givetvis den möjligheten.

Vill du veta mer?

Välkommen att höra av dig till

Per Djervf Notklev, lärare
Tel: 0722-354 632
E-post: per.djervfnotklev@norrkoping.se

Är du intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Inriktningar

Inriktningar kök och servering

Vill du skapa nya maträtter som kock eller starta en egen restaurang med sikte på att få stjärnor i Guide Michelin? Här får du den kunskap och praktiska övning som du behöver för en spännande, kreativ och fartfylld karriär bland mat och dryck – det mest universella vi har i världen.

Efter utbildningen är dina möjligheter oändliga. Det kan vara att skapa nya maträtter som kock på någon av finkrogarna i Sverige, arbeta på en tjusig bar i New York eller starta en egen restaurang med sikte på tre stjärnor i Guide Michelin. Eller varför inte hjälpa och inspirera människor att äta mer hälsosamt som matinformatör?

Inriktningen ger dig en stabil plattform inför ditt kommande yrkesliv. Du får arbeta intensivt med matlagning under ledning av professionella lärare med lång erfarenhet från branschen. I våra toppmoderna lokaler, belägna mitt i lunchkvarteren i city, har vi tre fullutrustade kök och två olika matsalar där din mat serveras till både lunchgäster och skolkamrater.

Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen.

Inför år 3 väljer du som går inriktningen Kök och servering fördjupning. Du kan välja mellan två olika yrkesutgångar, Kök eller Servering.

Inriktning Bageri och konditori

Inriktningen bageri och konditori är en utbildning för dig som vill baka bröd, bullar, kakor, tårtor och bakelser på ett traditionellt och modernt sätt som ständigt utvecklas.

I inriktningen får du lära dig olika sorters metoder. Som till exempel:

  • Kaffebröd (wienerbröd, kanelbullar, vetelängd).
  • Matbröd (brytbröd, kavring, focaccia).
  • Surdegsbak (bullar och bröd).
  • Konditori metoder (tårtor, bakelser, moderna dessert).
  • Choklad och konfektyr (praliner, marsipanfigurer).

Arbetsplats­förlagt lärande
Delar av utbildningen är APL, arbetsplats­förlagt lärande, då praktiserar du på en arbetsplats. Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Norrköping och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och branschvana.

Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, konditori eller på kafé eller som konditor i en finrestaurang. Bagare/konditor är ett bristyrke och du har stor möjlighet att få jobb efter utbildningen.

Behörighet

För behörighet till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagnigen i Östra samverkansområdet, Norrköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieintagningen Östra samverkansområdet 601 81 Norrköping
Telefon: 011-150000
Mejladress: gymnasieintagningen@norrkoping.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori så kommer skolan att kontakta dig.

Kungsgårdsgymnasiet

Kungsgårdsgymnasiet utbildar framtidens entreprenörer och nytänkare

Vi är Norrköpings första ekonomi-, handels- och hantverksskola och bildades 1915. Med denna långa tradition kan vi tryggt säga att vi är din bästa väg till en karriär och framtid. Och något som gör dina förutsättningar ännu bättre är våra...


Läs mer om Kungsgårdsgymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Kungsgårdsgymnasiet

Södra Promenaden 83
602 34 Norrköping

 Visa telefonnummer
kungsgard.norrkoping.se


Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori från Kungsgårdsgymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information