Visa gymnasium.se som: Mobil

Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Dinglegymnasiet
Programinformation
Dingle
Antal elever: cirka 50 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 85,0
    (medelvärde: 178,5) * statistik från 2019/20

Om utbildningen

Vill du kombinera din gymnasieutbildning med bred kunskap inom hästar? Drömmer du om en framtid där hästar yrkesmässigt är en del av ditt arbetsliv? Vi på Dinglegymnasiet kan erbjuda dig en intressant och lärorik utbildning inom Naturbruksprogrammet med inriktningen hästhållning!

Diplomerad hästskötare

Vår hästutbildning ger dig möjlighet att göra hästskötarexamen. Genom att bli diplomerad hästskötare ökar möjligheterna till att kunna arbeta med hästar på ett yrkesmässigt plan. På examensdagen prövas dina kunskaper både praktiskt och teoretiskt av externa examinatorer, vilket ställer krav på utbildningen och på dig som förväntas arbeta som hästskötare. Du får under utbildningen även tappskokompetens samt kunskap om hur du utövar HLR. Under utbildningen lär du dig även om hästens exteriör, skötsel, hantering och behov.

Du läser mot en yrkesexamen och kan arbeta som hästskötare till exempel inom tävlingstall, ridskola eller avelstall.

Verksamheten

Dinglegymnasiet har egna och inlånade hästar i verksamheten för att bedriva rid -och hästundervisning. Vi driver en egen anläggning i närheten, vid stallet finns ridhus och fina ridvägar ute i naturen. Har du egen häst finns möjlighet att inackordera i skolans stall, och du kan till viss del använda din egen häst i undervisningen.

Låt din passion för hästar bli ditt yrke!

Alla ska tillsammans arbeta mot god hästhållning och sätta hästens välbefinnande i fokus. I vår arbetsgrupp har alla fem som arbetar med hästarna en gymnasial hästutbildning varav tre har en bakgrund från Dingle. Kunskapen och framförallt det yrkesmässiga säkerhetstänkandet i hästhanteringen är färdigheter som tar tid att utveckla. Där är en gymnasieutbildning inom häst en garanti för att den anställde gått igenom flera moment under en längre tid och med flera övningstillfällen.

Att rekrytera utbildade ridlärare kan vara en utmaning och vi har haft svårt att rekrytera de senaste åren. Hästskötaryrket är en god bit på väg in i en bransch som kan öppna många olika vägar för dig som är hästintresserad. Min egen väg in i branschen började med en ansökan till Dingle och 23 år senare har jag inte ångrat mig. Mitt yrke har tagit mig på spännande resor som internationell hästskötare, högskolestudier inom häst och flera år som undervisande lärare på gymnasie- och ridskola.

/ Anna Albertsson Ridlärare/Ridskolechef Tjörns Ridklubb
Nu lärare på hästutbildningen på Dinglegymnasiet 

Kombinera Naturvetenskap med Naturbruk

På Dinglegymnasiet kan du får grundläggande högskolebehörighet. Du kan också få behörighet till naturvetenskapliga  utbildningar. Det innebär att du ersätter programfördjupningen med naturvetenskapliga kurser. Vi erbjuder även utökad NV behörighet vilket även innebär ett utökat studieprogram. Du kan då efter gymnasiet söka till veterinär, läkare, biolog för att nämna några möjligheter. 

Programplan för naturbruksprogrammet inriktning hästhållning 

Inriktning hästhållning
Djurens biologi 1 100p
Djurhållning     100p 
Fordon och redskap 100p
Hästkunskap 1 100p
Hästkunskap 2 100p 
Ridning och körning 200p 


 Programfördjupning hästhållning 
Ridning 1 100p
Ridning 2 100p 
Hästkunskap 3 100p 
Djurens hälso- och sjukvård 1 100p 

NV kurser
Matematik 2 100p
Matematik 3 100p 
Kemi 1 100
Fysik 1b1 100p

Utökad NV kurser 
Matematik 4 100p
Kemi 2 100p
Fysik 1b2 + 2 150p
Biologi 2 (särskild behörighet erhålles) 

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Hästhållning

Du söker programmet via Antagning Fyrbodal. Om du bor i en kommun som inte ingår i antagningskansliet söker du istället via din hemkommun.
Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
E-post: antagning@fyrbodal.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Hästhållning så kommer skolan att kontakta dig.

Dinglegymnasiet

Dinglegymnasiet - Naturbruksgymnasium i Dingle

Dinglegymnasiet är ett naturbruksgymnasium i hjärtat av Bohuslän. Om du är en person som är intresserad av djur och natur och söker en naturbruksutbildning är Dinglegymnasiet ditt självklara gymnasieval! Här är kamratskapen god och du som elev sätts i centrum...


Läs mer om Dinglegymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Dinglegymnasiet

Kustvägen 11c
45561 Dingle

 Visa telefonnummer
www.dinglegymnasiet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Hästhållning från Dinglegymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Du kanske också är intresserad av: