Hur fungerar antagningspoäng på gymnasiet? Vilken är de högsta poängen man kan få? Det och andra frågor får du svar på här nedan!
När du söker till en gymnasieskola och ett gymnasieprogram gör du det baserat på dina betyg från högstadiet. Du måste vara behörig för att söka till ett nationellt eller specialutformat gymnasieprogram, vilket betyder att du måste du ha godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.
Den högsta poängen du kan få är 340 vilket betyder att du har A i samtliga ämnen. Har du 17 eller 18 betyg får du stryka ett eller två av de sämsta betygen. Om du läst moderna språk ska du bara räkna bort ett ämne och därmed ha ett meritvärde som består av 17 ämnen. Om du valt att läsa något av de övriga språkvalen fungerar meritpoängen precis som innan och din maxpoäng uppgår till 320 poäng och 16 ämnen totalt.
Vid ansökan till Estetiska programmet eller annat program med färdighetsprov räknas eventuell uppnådd provpoäng med i meritvärdet, då kan alltså antagningspoängen överstiga 340 poäng.
Fri kvot för elever med särskilda skäl
På gymnasieskolan tillämpas något som kallas för Fri kvot. Det innebär att det avsätts ett begränsat antal platser för elever som på grund av medicinska eller sociala omständigheter bör ges företräde framför övriga sökande, eller om eleverna kommer från skolor där betygen inte utan vidare kan jämföras med grundskolans betyg (ex. utländska betyg).
Elever som kommer in via den fria kvoten måste ha gymnasiebehörighet (se första stycket). Beslut om antagning på fri kvot gäller först till den slutliga antagningen. Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare om du har särskilda skäl och om du eventuellt kan bli intagen inom den fria kvoten.
Kolla förra årets antagningspoäng för att se var nivån ligger
Är du orolig för om du ska komma in på ditt gymnasieprogram eller inte? För att få en fingervisning om hur stor konkurrensen är om platserna till ett gymnasieprogram kan du kolla på förra årets antagningspoäng.
På gymnasium.se har vi samlat gymnasieskolors senaste antagningspoäng, i många fall både lägsta antagningspoäng såväl som medelvärdet eller medianen. Medianen är det meritvärde som ligger exakt i mitten med lika många meritvärden ovan som under sig. Om antalet tal är jämnt blir medianen medelvärdet av de två tal som ligger i mitten.
Du hittar antagningspoängen på programmets informationsida på gymnasium.se och du kan även filtrera på antagningspoäng i sökreslutatet. Vi har delat in antagningspoängen i fyra intervaller för att göra det enklare för dig att hitta ett gymnasieprogram du kan komma in på. Klicka på länkarna nedan för att visa program inom de olika poängintervallerna. Du kan sedan lägga till program, inrikting och ort för att hitta det program som passar dig!
Att tänka på!
- Tänk på att alltid välja det program du själv är intresserad av.
- Meritvärdet kan förändras mycket från år till år beroende på hur många klasser som startar och hur många som söker till programmet.
Källa: Skolverket
Gå till den här sidan på arabiska اذهب إلى هذه الصفحة باللغة العربية
Att söka till gymnasiet
Hur går det egentligen till när det är dags att söka till gymnasiet? När sker det? Hur gör jag?
Allt om antagningspoäng
Vad är maximal antagningspoäng jag kan få? Vad innebär fri kvot?
Antagning till gymnasiet
Vad innebär preliminär, slutgiltig och reservantagning egentligen?
Betyg & behörighet
Vilken behörighet behöver jag för att läsa ett yrkesprogram? För ett högskoleförberedande program?