Visa gymnasium.se som: Mobil

Så ansöker du till gymnasiet

Så här ansöker du till gymnasiet

Så ansöker du till gymnasiet

När du har bestämt dig för vilket gymnasieprogram och vilken inriktning du vill läsa samt vilken skola du vill gå på, ja då kommer nästa steg. Det är dags att göra din ansökan till gymnasiet. I den här artikeln guidar vi dig igenom hela ansökningsprocessen så att du får full koll på hur det går till!

Ditt lösenord

När du går i årskurs 9 får du ditt lösenord som du behöver för att kunna göra din gymnasieansökan. Antingen får du lösenordet skickat hem till dig med post eller av din studie- och yrkesvägledare på skolan. Detta lösenord behöver du logga in med på hemsidan för gymnasieantagningen just där du bor. Beroende på var du bor ska du ansöka via det antagningskansli som du tillhör. I de allra flesta kommuner ansöker du till gymnasiet online idag.

Preliminär ansökningsperiod december-februari

Första ansökningsperioden för att ansöka till gymnasiet öppnar någon gång mellan mitten av december och mitten av januari. Denna ansökan stänger sedan någon gång i början eller mitten av februari. Denna första ansökan är så kallad preliminär och du får därför ett preliminärt antagningsbesked under mars månad. Tänk på att denna antagning inte är slutgiltig och kan därför ändras. Man kan se detta som en provomgång.

Slutlig ansökningsperiod april-maj (omvalet)

Senare under våren är det dags för den slutliga ansökningsperioden som vanligtvis är ungefär mitten av april till mitten av maj. I denna omgång har du möjlighet att ändra din ansökan, det vill säga du kan lägga till, ta bort eller rangordna om dina tidigare val.

Denna gång baseras antagningen på dina slutbetyg som du får när du går ut årskurs 9 (betygen skickas automatiskt till det antagningskansli du tillhör).

Antagningsbesked juni-juli

Du får sedan det slutliga antagningsbeskedet i slutet av juni-mitten av juli.

Reservantagning juli-september

Under reservantagningen till gymnasiet finns möjlighet för dig att bli antagen till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till val de rangordnat högre. Om du har valt att stå kvar som reserv till en utbildning som du rangordnat högre än den du har kommit in på kommer du automatiskt placeras på det högre valet så fort det blir en ledig plats. 

Fram till skolstarten är det ditt antagningskansli som har hand om din ansökan till gymnasiet. När antagningen har avslutats kan du sedan vända dig till rektorn på den speciella gymnasieskolan, som avgör om fler elever kan tas in 

Datumen skiljer sig åt beroende på var i landet du bor

Var noggrann med att kolla upp de exakta datum som gäller för ansökan där just du bor, eftersom dessa datum skiljer sig åt i olika delar av Sverige. Det kan även finnas specifika skolor som har avvikande ansökningsdatum. Det är smart att se till att söka flera olika alternativ, men sätta alternativen i en ordning du tänkt igenom noga. Som ditt första val ska du se till att sätta just den utbildningen (skola, program och vissa gånger inriktning) som är den du absolut helst vill läsa på gymnasiet.

Källor: Gyantagningen.se; Antagningskanslier.se

Senast uppdaterad: 29 nov 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-27

Här hittar du sommarjobbet!

Letar du för fullt efter ett sommarjobb? I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa sista minuten-tips för att hitta sommarjobbet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-02

Topp 10 populäraste idrotterna

Är din favoritidrott med bland de 10 mest populära idrottsutbilningarna på Gymnasium.se? Här kan du läsa mer om de mest sökta idrottsutbildningarna och få mer information om hur du kan kombinera idrott med dina gymnasiestudier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-04

Podcast

Gymnasievalspodden

gymnasum.se är Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor. I vår podd guidar vi er i det snåriga gymnasievalet! Lyssna på vårt premiäravsnitt här!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin