Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

9 roliga och enkla sätt att lära sig koda!

Vill du arbeta med programmering i framtiden och lära dig koda redan nu? Här är en lista på hemsidor och verktyg du kan använda gratis och enkelt börja koda och programmera! 

Dator med öppet kodningsprogram

Om du pluggar på Teknikprogrammet med inriktning Informations- och medieteknik eller El- och energiprogrammet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik så kommer du få lära dig koda under utbildningen. Du kan även läsa till kurser för programmering och kodning på andra utbildningar. 

Det börjar bli allt mer vanligt att lära sig koda och programmera i skolan och fler yrken får ett behov av personal som har just de färdigheterna. Kodning har gått från att vara IT-specialisternas hemliga språk till att bli en allt mer vanlig kunskap. Känner du att du vill lära dig mer om kodning och programmering, men inte vet vart du ska börja eller ens hur du ska börja? En bra start kan vara att lära dig programspråken HTML, Python eller Ruby först eftersom de anses som enklast och därmed lättare att lära sig. När du lärt dig de programspråken kan du försöka dig på JavaScript, C# och C++ som är lite mer avancerade programmeringsspråk.

Vilka förkunskaper behöver du?

Vi har pratat med Kevin Seger som är webbutvecklare på EMG - Educations Media Group, och enligt honom så behöver du inte ha några specifika förkunskaper för att börja programmera. Men han menar att det finns tre egenskaper som är bra att utgå ifrån:

 Gilla problemlösning

 Kunna tänka logiskt

 Vara nyfiken på hur saker fungerar

Några av de yrken där programmering har en nyckelroll är till exempel Nätverkstekniker, Säkerhetsansvarig inom IT, Spelutvecklare, SystemutvecklareSystemförvaltare och Webbdesigner.

9 hemsidor där du kan lära dig att koda

w3schools.com – Enkelt men tydligt

På w3schools.com finns det massor av kurser för att lära dig olika programspråk. Du kan bland annat HTML, CSS, SQL och JavaScript. Hemsidan må se enkel och avskalad ut men innehåller massor med lärorik information!

Khan Academy – En ideell hemsida för programmering

Khan Academy hjälper dig på ett pedagogiskt sätt att lära dig olika programspråk som JavaScript, HTML, CSS och SQL. Kurserna fördjupar sig dessutom inom specifika områden som till exempel spelutveckling.

Codeacademy – En av världens största hemsidor för programmering

Här lär du dig HTML, CSS, JavaScript och Ruby genom tydliga kurser som även kan specialiseras mot till exempel hemsidebygge. Början på kurserna är gratis, men sedan så behöver du ett Pro-konto som kostar pengar.

Scratch – Ett lekfullt sätt att lära dig programmera

Med Scratch så skapar du dina egna historier, animationer och spel genom enkla versioner av programmering. För dig som aldrig har kodat innan är det ett väldigt pedagogiskt och roligt verktyg!

Code Combat – Lär dig koda genom att spela!

Code Combat kanske ser ut som ett actionspel i en fantasyvärld, men bakom fasaden så döljer sig en plattform där du lär dig programmera genom att spela! Du väljer olika karaktärer, utrustning och kläder för att klara de olika banorna och tjäna ädelstenar, som du sedan kan använda för att låsa upp mer föremål i spelet. Programmeringsspråken du lär dig är JavaScript och Python.

Don’t Fear the Internet – Lär dig skapa hemsidor!

En enkel hemsida som genom korta filmer lär dig hur du skapar hemsidor i HTML och CSS genom tydliga steg, från grunden till färdig hemsida.

Learnlayout.com – Enkel information om CSS

På Learnlatout.com lär du dig om hur du arbetar med CSS för att skapa olika design-element till en hemsida.

Ludu – Kurser av användarna själva

Ludu är en hemsida där användare själva lägger upp kurser som andra användare sedan lyssna och kolla på för att lära sig olika kunskaper som till exempel programmering. Många av kurserna kostar pengar, men det finns ett par gratis att hitta som till exempel denna kurs där du lär dig Python!

Microsoft Virtual Academy – Microsofts egna skola

På Microsoft Virtual Academy kan du läsa olika programmeringskurser där du kollar på filmer och sedan gör uppgifter. Du kan bland annat lära dig grunderna i C#, JavaScript och C++ för spelutveckling.  

lär dig koda

Liten ordbok för programmeringsspråk

HTML: Är språket som används för att bygga hemsidor.

CSS: Används för att designa hemsidor.

JavaScript: Är ett av de mest använda språken på webben och används för att programmera hemsidor.

Python: Ett något äldre språk men är ett bra språk att börja med då det är enklare att förstå än många andra (här hittar du bra tips på böcker som enkelt lär ut python).

Ruby: Ett tydligt och enkelt språk med syftet att det ska vara lätt att lära sig (här kan du lära dig språket på 20 minuter).  

C, C++ och C#: C är ett äldre programspråk som influerat i princip alla populära programspråk som används idag. Kan vara lite krångligare att lära sig, men när du väl kan dem så blir det lättare att lära sig andra språk. C++ och C# är modernare varianter av språket, även Java har utvecklats från C.

Förslag på intressanta utbildningar!

Intresserad av att studera programmering och kodning på gymnasiet? På LBS Kreativa Gymnasiet, som finns på ett flertal orter i landet, kan du studera specifika profiler mot Spelutveckling och Systemutveckling! 

På NTI-Gymnasiet kan du också studera programmering och kodning då alla deras utbildningar har en tydlig profilering mot just IT!


Annonser