Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du webbdesigner

Hur blir man webbdesigner?

Webbdesigner – Hitta utbildning på: 

El och Energi  Estet    Samhäll  Teknik

Hur blir man webbdesigner på gymnasiet?

Ett bra val av gymnasieprogram för dig som vill jobba som webbdesigner är att läsa Teknikprogrammet med inriktning Informations- och medieteknik. Oftast efterfrågar arbetsgivarna också att du har vidareutbildat dig inom webbdesign på till exempel högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Vad gör en webbdesigner?

Som webbdesigner designar du och bygger upp webbplatser på internet. Med utgångspunkt i funktionalitet och användarvänlighet väljer du typsnitt, bilder, symboler, ljud och film för den webbplats du arbetar med.

En grundläggande uppgift är att kunna lägga grunden för webbplatsens struktur och funktionalitet, det vill säga hur sidorna länkas till varandra. I yrket som webbdesigner måste du kunna programmering men det är också viktigt med ett estetiskt sinnelag och god känsla för färg och form.

De som är beställare av webbplatsen är ofta ett företag eller en myndighet som vill presentera sig själv och sina produkter eller tjänster på Internet. Som webbdesignern kan man också vara anställd på större företag eller på ett företag som är specialiserat på webblösningar. Det är också många webbdesigners som har egna företag och tar olika uppdrag som frilans.

Framtidsutsikter för webbdesigner

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur jobbmöjligheterna kommer se ut för webbdesigners de kommande åren.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Designer inom spel och digitala medier

35 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 feb 2020