Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du webbdesigner

Hur blir man webbdesigner?

Webbdesigner – Hitta utbildning på: 

El och Energi  Estet    Samhäll  Teknik

Hur blir man webbdesigner på gymnasiet?

Ett bra val av gymnasieprogram för dig som vill jobba som webbdesigner är att läsa ett program med inriktning data, media eller information. Sådana inriktningar finns till exempel på Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och på El- och energiprogrammet. Oftast efterfrågar arbetsgivarna också att du har vidareutbildat dig inom webbdesign på till exempel högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Vad gör en webbdesigner?

Som webbdesigner designar du och bygger upp webbplatser på internet. Med utgångspunkt i funktionalitet och användarvänlighet väljer du typsnitt, bilder, symboler, ljud och film för den webbplats du arbetar med.

En grundläggande uppgift är att kunna lägga grunden för webbplatsens struktur och funktionalitet, det vill säga hur sidorna länkas till varandra. I yrket som webbdesigner måste du kunna programmering men det är också viktigt med ett estetiskt sinnelag och god känsla för färg och form.

De som är beställare av webbplatsen är ofta ett företag eller en myndighet som vill presentera sig själv och sina produkter eller tjänster på Internet. Som webbdesignern kan man också vara anställd på större företag eller på ett företag som är specialiserat på webblösningar. Det är också många webbdesigners som har egna företag och tar olika uppdrag som frilans.

Framtidsutsikter för webbdesigner

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur jobbmöjligheterna kommer se ut för webbdesigners de kommande åren.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Designer inom spel och digitala medier

35 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du copywriter

Copywriter – Hitta utbildning på: Estet  Samhäll För att bli en copywriter krävs väldigt ofta en eftergymnasial utbildning, vilket då medför att du bör sikta mot att få en högskolebehörighet från dina gymnasiestudier. Utbildningar och inriktningar som är lämpliga för att bli copywriter är Estetik & media på Estetiska programmet eller Medier, information & kommunikation på Samhällsvete ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-28

Så blir du skådespelare

Skådespelare – Hitta utbildning här För att arbeta som skådespelare efter gymnasiet krävs i regel en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du testledare

Testledare – Hitta utbildning på: El- och energi  Teknik För att bli Testledare kan man plugga en datainriktning exempelvis till systemutvecklare på högskolan. På gymnasiet kan du läsa El-och energiprogrammet eller Teknikprogrammet för att få en bra grund inför din framtida karriär. En testledare jobbar och styr arbetet med att testa nya datasystem.
Läs mer