Visa gymnasium.se som: Mobil
glad

Skippa skolångesten!

7 tips för att sluta stressa

Det är lätt att ha panik över intagningspoäng, uppsatser som ska lämnas in eller att hålla koll på de olika delproven i nationella. Andas, vad det än är som får dig att känna extra stress just nu har vi på Gymnasium.se en guide med sju steg för hur du ska få läget under kontroll, så att du kan slappna av under hela jullovet!

1. Vad är gymnasiet egentligen?

Gymnasiet i Sverige är treårigt och är, till skillnad från grundskolan, frivilligt. På gymnasiet läser man ett program som har en inriktning, idag finns det 18 olika program att välja mellan: Tolv yrkesprogram och sex stycken som är högskoleförberedande. Om du vill veta mer om de olika programmen kan du klicka här

2. Vad ska jag plugga?

Det finns många skolor och program att välja mellan och att bestämma sig kan kännas väldigt svårt. Men du kan vara lugn, du är långt ifrån ensam om att tycka att det är ett svårt beslut. Här kan du läsa vår artikel om tips inför gymnasievalet och inspireras över hur du kan tänka. Vi har även ett test som du kan göra för att se vilket program som passar just dig bäst. 

3. Hur ser processen ut? När ska jag börja söka?

När du har valt program och skola är det dags att söka. Vi har gjort en guide med allt du behöver veta om hur man söker till gymnasiet här! Behöver du få bättre koll på i de olika stegen i gymnasievalet kan du kolla på vår tidsplan

4. Vill du besöka skolan?

Har du hittat några skolor som du tycker verkar vara intressanta men skulle vilja veta mer om innan du bestämmer dig? Här kan du se när olika skolor har öppet hus så att du kan besöka dem själv. Då kan du enkelt få en egen uppfattning om skolan. Vissa skolor har även att man kan skugga en elev under en dag. 

5. Vad tycker andra?

På gymnasium.se kan elever som går/ har gått på olika gymnasieskolor lämna en recension om vad de tycker om skolan. På så sätt kan du få veta mer om hur det är att faktiskt gå på skolan som elev. Bra va? 

6. Om jag nu vet vilket gymnasium jag vill gå på, vad har de för antagningspoäng?

Har du lyckats bestämma dig för vad du vill gå? Grattis! Om du är osäker på vilka betyg du behöver för att komma in på det du vill kan man kolla förra årets antagningspoäng. Vill du veta vad du har för meritvärde kan du även räkna ut det här.

7. Hur pluggar man på gymnasiet?

När du har börjat gymnasiet förväntas du ta mer ansvar för dina studier och studieresultat. Men redan nu kan du se över din studieteknik för att få de betygen du vill ha när 9:an är klar. Här hittar du våra tips för att hitta den bästa studietekniken för dig. Om du till exempel behöver bli bättre på att hålla tal har vi även några tips för det.

Hoppas att du har lite bättre koll nu och att paniken har lagt sig.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-03

Möt eleverna på Skanskagymnasiet

Läs om vad Kayla, Emma och Arvid tycker om Skanskagymnasiet i Växjö! Där pluggar du Teknikprogrammet: Samhällsbyggande och miljö, och får väldigt goda möjligheter till jobb direkt efter skolan. Det passar dig som vill plugga ett fjärde tekniskt år, få en karriär inom arkitektur eller vill utbilda dig till civilingenjörer i framtiden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-08-29

Byta gymnasium- några tips på vägen

Känner du dig missnöjd med ditt val av gymnasium eller gymnasieprogram och vill byta? Det finns fortfarande möjlighet att hitta en ny spännande utbildning. I den här artikeln får du lite tips på hur du kan gå tillväga för att byta  program eller gymnasium. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-01-07

Så räknar du ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet, där betygen räknas om till siffror. Ditt meritvärde kan ge dig en fingervisning av hur du ligger till i ansökan till olika gymnasieskolor! Läs mer om hur du räknar ut ditt meritvärde här.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin