Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig! ⭐

glad

Skippa skolångesten!

7 tips för att sluta stressa

Så här innan jul är du inte ensam om att ha panik över intagningspoäng, uppsatser som ska lämnas in eller att hålla koll på de olika delproven i nationella. Andas, vad det än är som får dig att känna extra stress just nu har vi på Gymnasium.se en guide med sju steg för hur du ska få läget under kontroll, så att du kan slappna av under hela jullovet!

1. Vad är gymnasiet egentligen?

Gymnasiet i Sverige är treårigt och är, till skillnad från grundskolan, frivilligt. På gymnasiet läser man ett program som har en inriktning, idag finns det 18 olika program att välja mellan: Tolv yrkesprogram och sex stycken som är högskoleförberedande. Om du vill veta mer om de olika programmen kan du klicka här. Om du hellre vill läsa tips av någon som nyligen gjort sitt gymnasieval kan du istället läsa om det här.

2. Vad ska jag plugga?

Det finns många skolor och program att välja mellan och att bestämma sig kan kännas väldigt svårt. Men du kan vara lugn, du är långt ifrån ensam om att tycka att det är ett svårt beslut. Här kan du läsa vår artikel Stor press och många val och bli inspireras över hur du kan tänka. Vi har även ett test som du kan göra för att se vilket program som passar just dig bäst. 

Om du vill få en koll på vad de olika programmen innebär kan du läsa mer på den här sidan. 

3. Hur ser processen ut? När ska jag börja söka?

När du har valt program och skola är det dags att söka. Vi har gjort en guide med allt du behöver veta om hur man söker till gymnasiet här!  Behöver du få bättre koll på i de olika stegen i gymnasievalet kan du kolla på vår tidsplan

4. Vill du besöka skolan?

Har du hittat några skolor som du tycker verkar vara intressanta men skulle vilja veta mer om innan du bestämmer dig? Här kan du se när olika skolor har öppet hus så att du kan besöka dem själv. Då kan du enkelt få en egen uppfattning om skolan. Vissa skolor har även att man kan skugga en elev under en dag.

5. Vad tycker andra?

På Gymnasium.se kan elever som går/ har gått på olika gymnasieskolor lämna en recension om vad de tycker om skolan. På så sätt kan du få veta mer om hur det är att faktiskt gå på skolan som elev. Här har vi även listat de 10 populäraste programmen under 2018! Finns programmet du är intresserad av med?

6. Om jag nu vet vilket gymnasium jag vill gå på, vad har de för antagningspoäng?

Har du lyckats bestämma dig för vad du vill gå? Grattis! Om du är osäker på vilka betyg du behöver för att komma in på det du vill kan man kolla förra årets antagningspoäng. Vill du veta vad du har för meritvärde kan du även räkna ut det här.

7. Hur pluggar man på gymnasiet?

När du har börjat Gymnasiet förväntas du ta mer ansvar för dina studier och studieresultat. Men redan nu kan du se över din studieteknik för att få de betygen du vill ha när 9:an är klar, här hittar du våra tips för att hitta den bästa studietekniken för dig. Och om du till exempel behöver bli bättre på att hålla tal har vi även några tips för det. 

Hoppas att du har lite bättre koll nu och att paniken har lagt sig.

Senast uppdaterad: 16 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-03-16

Utlandsstudenterna - Evelina Ekman

Med hjälp av EF åkte Evelina på ett utbytesår till staden Gaithersburg som ligger utanför Washington D.C. i USA och fick uppleva en helt ny typ av skolmiljö! I första artikeln i serien Utlandsstudenterna berättar hon för oss om hur det var att bo i en värdfamilj och vad hennes utbytesår har gett henne för erfarenheter. Läs mer om Evelinas äventyr i USA!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-01

Att tala inför folk

Tycker du att det är läskigt och skrämmande att ställa dig framför hela klassen? Lugn, du är absolut inte ensam! Att tala inför folk är en rädsla många delar. Vi på Gymnasium.se vill hjälpa dig bli en bättre talare och förhoppningsvis vågar du tala inför folk! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-04-12

Yrkesambassadörerna: Melanie Lund

Vår nästa yrkesambassadör är djurälskaren Melanie som har gått naturbruksprogrammet och jobbar nu som djurskötare på en fårfarm! Läs mer om Melanies utbildning och hur en typisk dag för en djurskötare ser ut!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin