Visa gymnasium.se som: Mobil

Att tala inför folk

Tala inför folk!

Att prata inför folk: bli en självsäker talare

Tycker du att det är läskigt och skrämmande att tala inför hela klassen? Lugn, du är absolut inte ensam! Att tala inför folk är en rädsla många delar. Vissa har det enklare än andra, men det är inte omöjligt att komma över rädslan. Vi på Gymnasium.se vill hjälpa dig bli en bättre talare och förhoppningsvis kan du tillämpa dessa tips när det är dags för dig att tala inför folk!

Redovisningar, muntliga presentationer och tal är en del av din gymnasieutbildning. Du kommer vid flera tillfällen behöva ställa dig framför din klass och prata. Är du en som blir svettig om händerna? Eller helt torr i munnen?  Blir du helt skakig bara av tanken att prata inför dina klasskamrater? Eller har du lätt för att tala och vill helt enkelt bli bättre? Bra! Läs vidare för att se vad du behöver hålla koll på för att du ska bli en bättre talare

Vare sig det är en kort eller längre redovisning, är det viktigt att hålla samma standard. Tanken är inte att bota din nervositet, det är mänskligt att känna sig nervös. Du kan däremot försöka hantera det så att det inte syns alltför mycket eller inte alls.

Var dig själv - visa vem DU är!  

Du ska självklart känna dig bekväm och vara dig själv oavsett vilken situation du befinner dig i. Välj ett ämne som du bryr dig om eller som du har ett genuint intresse för. Det blir då enklare och roligare att jobba med. Dessutom kommer din självsäkerhet synas när du pratar om ett ämne du behärskar och känner dig bekväm med.

Organisera och förbered dig!

När du väl har valt ut ditt ämne är det dags att förbereda dig kring det. Om du har stenkoll på ditt ämne och din presentation minskar osäkerheten samt förbättrar du kvalitén på ditt arbete. Samla material som du kan använda, ta reda på fakta, styrk dina påståenden med statistik om det behövs. Förbered dig tidigt för att undvika sista minuten stressen!

Inled starkt! Väck dina åhörares intresse med kanske ett filmklipp, en intressant fakta, en rolig anekdot, frågor som de ska svara på… Och på samma sätt, avsluta starkt!

Vad brukar man säga, övning ger färdighet?

När du har skrivit klart ditt manus, öva in det. Du behöver inte komma ihåg allting innantill, det finns en risk att du låter oengagerad när du väl ska presentera. Du måste däremot ha koll på din presentation, så läs ditt manus om och om igen. När du står där inför klassen, få det att låta naturligt.

Det kan alltid vara bra och hålla i din presentation för dina nära och kära. De kan ge dig feedback på vad de tyckte var bra och det du kanske ska förbättra. På det sättet har du redan testa dig framåt och är ytterligare förberedd inför den stora dagen. Om du inte du vill, öva framför spegeln eller filma dig själv. Då kan du dessutom ta reda på ditt kroppsspråk (gester, rörelse, ansiktsuttryck...).

Ta hjälp av stödord/anteckningar

Skriv stödord/anteckningar på ett mindre papper om du är orolig över att tappa bort dig. Kom ihåg att det är okej att släppa manuset och tappa bort sig. Det är lätt hänt. Om det händer, stressa inte, utan kolla ner i dina anteckningar och börja om. Ingen har mer koll på ditt manus än du själv.

Kom ihåg att det är stödord och inte hela manuset! Om du har hela presentation utskrivet på papper kommer du förmodligen vilja läsa innantill och tappa fokus. Din publik kommer även tappa intresset.  

Powerpoint - Ja eller nej?

Om det tillåts, gör en powerpoint! Den behöver inte vara avancerad och ska inte innehålla massvis med information. Den ska innehålla ord eller korta meningar, bilder som förmedlar känsla och ska summera det du ska säga. En powerpoint kan användas till dina stödord, hålla din publik uppmärksam och engagerad. Om du är vilsen kan du kika snabbt på dina slides och hitta tillbaka till ditt manus. Din publik kan lätt hitta tillbaka om de tappar bort sig.

Tänk på andningen och våga ta pauser under redovisningen!

Ingen dömer dig för att ni sitter alla i samma sits.Tänk på att ta djupa andetag och inte prata för snabbt. Lyssna på din röst och anpassa den om det så behövs. Våga ta en paus innan du inleder med en ny punkt eller när du känner för det.

Håll koll på ditt kroppsspråk

Tänk på att hur du står och beter dig påverkar dina kamraters uppmärksamhet. Det handlar inte bara om vad du säger men HUR du säger det. Om du går fram och tillbaka väldigt mycket eller vajar, är det lätt för de resterande i rummet att tappa fokus. Om du som person gillar att hålla i saker, ta exempelvis en whiteboard-penna. Den kan du även använda för att belysa viktig information eller ett begrepp genom att skriva upp det på tavlan.

Våga titta upp på publiken!

Att kolla upp på publiken och möta deras blickar kan upplevas som läskigt, absolut! Men det visar även på att du är självsäker, har kontroll över din presentation samt fångar du dina klasskamraters intressen. Du har koll på vad som händer. Du behöver inte alltid hålla ögonkontakt men undvik att konstant kolla ner på dina anteckningar. Dessutom uppskattar lärarna att man kollar på publiken.

Koppla av, du kan det här!

Det låter enkelt och kanske uppenbart, men det kan hjälpa väldigt mycket! Om du har rast innan, passa på och lyssna på musik som lugnar ner dig så kommer du in med en ny och avslappnad energi.

Sist men inte minst …

Ha kul! Skolan är till för att du ska lära dig och ha kul, så se till att göra det!

Vi vill att du ska känna dig trygg och säker när du står där framför din klass! Om du tycker att dessa tips kan hjälpa dig, kör hårt och lycka till!

Senast uppdaterad: 20 sep 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-08-23

De populäraste gymnasieutbildningarna under 2017

Vi har sammanställt de mest besökta gymnasieprogram på Gymnasium.se under 2017 och listar nedan de tio mest populära programmen i Sverige. I listan finns både högskoleförberedande program och yrkesförberedande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

10 spännande aktiviteter för ditt sommarlov

Äntligen är det dags för sommarlov! Har du mycket tid men lite pengar på fickan? Gymnasium.se tipsar om saker du kan hitta på under ledigheten som inte kostar skjortan! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-30

9 roliga och enkla sätt att lära sig koda!

Har du funderingar och drömmar om att arbeta med IT, webbdesign eller spelutveckling efter gymnasiet? Men du känner att du inte har koll på kanske den viktigaste aspekten av de yrkena: kodning? Ta det lugnt, här kommer en lista på några hemsidor och verktyg du kan använda för att gratis och enkelt börja lära dig att koda och programmera! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin