Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

händer som håller i en jordglob
02 maj 2023

5 anledningar till att gå barn- och fritidsprogrammet

Tycker du det är viktigt att barn ska få vara barn och ha möjligheten att växa upp med de bästa av förutsättningar? Om du har kvar barnasinnet och vill ha roligt på jobbet och samtidigt vara med och forma framtidens generation, är barn- och fritidsprogrammet ett perfekt val för dig. 

Snart får du själv får bestämma vilken inriktning du vill läsa. Grattis, och välkommen till gymnasiet! 

Barn- och fritidsprogrammet är ett spännande yrkesprogram som passar perfekt för dig som vill arbeta med barn och unga i framtiden. Det är en mycket praktisk och pedagogisk utbildning där du får kunskaper om hur vår barndom och uppväxt spelar en avgörande roll i människors utveckling. Men det kanske mest spännande av allt, är att du kommer att kunna spela en avgörande roll där du hjälper och stöttar barn, ungdomar och vuxna deras personliga utveckling. Du kommer att lära dig hur du bemöter människor i olika stadier i livet, och utbildningen kommer även ge dig kunskaper om hur du arbetar med personer med funktionsnedsättning.

Hitta skolor med barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är perfekt för dig som älskar att arbeta med människor, vill se dem utvecklas och vara delaktig i att förbereda dem inför nästa steg i livet. Du får pedagogiska verktyg och kunskaper för att kunna arbeta som exempelvis barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller personlig tränare efter avslutade studier. Oavsett vad du väljer kommer ditt framtida yrke vara med och bidra till ett bättre samhälle.

5 anledningar till att gå barn- och fritidsprogrammet

1. Barn- och fritidsprogrammet ger många möjligheter efter gymnasiet. Det passar både för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet och för dig som vill studera vidare på universitet eller högskola.

2. Du kan välja mellan två olika inriktningar: pedagogiskt och socialt arbete, eller fritid och hälsa. Oavsett vilken inriktning du väljer, kommer du att få bättre förståelse för olika människor och värdefulla kunskaper om hur du bemöter dem. Något du kommer ha stor nytta av både i arbetslivet som privat.

3.
Du får både teoretiska och praktiska kunskaper och efter avslutade studier får du en yrkesexamen som gör att du kan börja arbeta direkt.

4. 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på exempelvis skola eller fritidsgård, där du praktiskt applicerar dina nya kunskaper direkt i verkligheten.

5. Du får relevanta kunskaper som ger dig möjlighet att studera vidare till ett samhällsviktigt yrke, till exempel förskollärare, polis eller socionom.

Senast uppdaterad: 02 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-31

6 tips för att söka sommarjobb

Ska du söka ett sommarjobb? Är du osäker på hur du ska gå tillväga? Lugn! Här får du sex tips på hur du lyckas få sommarjobbet du vill ha. Läs tipsen eller kolla in infografen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-02

Allt du behöver veta om Gymnasieingenjör

Som elev på Teknikprogrammet har du den unika möjlighet att läsa till Gymnasieingenjör vilket innebär att du läser ett fjärde år på gymnasiet. Utbildningen ges på utvalda skolor runt om i landet och ger dig som elev goda möjligheter till jobb efter dina studier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Yrkesambassadörerna: Textil design, S:t Eriks gymnasium

Våra nya yrkesambassadörer är elever från Hantverksprogrammet, Textil design! De berättar om projektet Reborn T-shirt som är ett samarbete mellan S:t Eriks gymnasium och Stockholms Stadsmission. Eleverna designar och skapar nya plagg av gamla t-shirts. Läs mer om det spännande projektet Reborn T-shirt och utbildningen Textil design!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin