Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Brittisk universitet

International Baccalaureate (IB)

Vill du få ännu bättre kunskaper i engelska? Är du nyfiken på fördelarna ett internationellt gymnasieprogram kan ge dig? Då är International Baccalaureate (IB) något för dig. Under dina gymnasieår lägger du en bra grund för en spännande framtid. 

Låter högre lärosäten som Harvard, Oxford, Sorbonne och Princeton som något för dig? Att välja IB på gymnasiet förbättrar dina chanser att nå dit. I grunden är IB en tvåårig gymnasieutbildning, men i Sverige läser du tre år precis som på övriga program. Det första året kallas för preparandår och ägnas åt svenska nationella kurser, fast undervisningen är på engelska. Du får då en möjlighet att vänja dig språket samtidigt som du får betyg i svenska kurser. Att programmet är tre år i Sverige beror också på att vår skollag kräver att gymnasieutbildningar är tre år långa. 

Du som inte har engelska som modersmål, men ändå läser IB får något som kallas för Bilingual Diploma när du tar examen. Det ger dig bland annat samma behörighet som de som har engelska som modersmål om du vill ansöka till ett universitet i Storbritannien. 

Programmet finns på över 3 000 skolor internationellt och överses av en stiftelse som heter precis som programmet – International Baccalaureate. Stiftelsen har sitt säte i Genéve i Schweiz. 

Se alla skolor som har International Baccalaureate här 


Det här får du lära dig på International Baccalaureate 

Eftersom programmet är internationellt skiljer upplägget sig från svenska gymnasieprogram. Ämnena är uppdelade i sex grupper där du väljer vilken kurs du vill läsa. Det finns olika nivåer på ämnena. Tre av dem ska läsas på en svårare nivå, en så kallad higher level, och de andra tre ska läsas på en mindre svår nivå, en så kallad standard level. Utöver det läser studenter på IB-programmet också tre obligatoriska ämnen som samtliga IB-studenter världen över läser. 

Ämnesgrupper på International Baccalaureate 

 1. Language A
 2. Language B
 3. Individuals and societies
 4. Experimental Sciences
 5. Mathematics
 6. Electives/The Art 

Utbudet i de olika grupperna kan variera beroende på vilken skola du väljer. Därför är det bra att du kollar upp vilka kurser skolan erbjuder innan du gör ditt gymnasieval. 

De obligatoriska ämnena på International Baccalaureate 

Theory of knowledge (ToK) 
Undervisningen är till för att utveckla ditt kritiska tänkande och förmågan att analysera fakta. Du får bland annat läsa filosofi och stor vikt läggs vid att ta reda på var kunskap kommer ifrån och vad det faktiskt är. 

Creativity, Action, Service (CAS) 
Det här ämnet består av tre aktiviteter som du ska utöva på din fritid. Precis som namnet avslöjar ska ett vara kreativt, ett aktivt och ett hjälpsamt (service). Totalt ska du spendera 150 timmar utanför skolan med att t.ex. lära dig ett nytt instrument, börja med en ny sport eller annan fysisk aktivitet och engagera dig i något slags volontärarbete. 

Extended Essay (EE) 
Här får du möjlighet att öva på ditt akademiska skrivande. Kursen går ut på att du ska skriva en uppsats som ska vara max 4 000 ord och fokusera på något av dina sex ämnen. Vanligtvis väljs ett av de ämnen som eleven läser på en higher level. 

Så blir du behörig till International Baccalaureate (IB) 

Det finns ingen exakt reglering när det kommer till behörighet för IB. Därför är det bra att du noga kollar upp vad den skola du vill läsa på kräver för behörighet. Många av gymnasieskolorna använder sig bland annat av följande riktlinjer från Förordning om internationell gymnasial utbildning: 

Du är behörig till IB om du har behörighet till naturvetenskapsprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet och har tillräckliga kunskaper i engelska och kunskaper i övrigt för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Vad kan jag bli efter att ha gått International Baccalaureate? 

Framförallt är programmet en språngbräda för dig som vill plugga vidare utomlands, speciellt på ett engelskspråkigt universitet. Det är också en bra start för dig som vill ha en internationell karriär. Exempel på yrken som tidigare IB-studenter har pluggat vidare till är: 

 • Tolk
 • Jurist 
 • Ekonom
 • Guide 
 • Kommunikatör 

Fler exempel på yrken hittar du här

Läs mer och hitta din gymnasieskola här 

Programstruktur på International Baccalaureate (IB)

Svenska: Swedish A, A1 eller A2, SL/HL även Norwegian or Danish A eller A1, SL/HL

Engelska 6: English B, SL med annat undervisningsspråk än engelska

Engelska 7: English A, HL/ SL och English B, HL alternativt English B, SL med engelska som undervisningsspråk

Matematik 3b: Mathematical studies

Matematik 5: Mathematics SL, Mathematics, HL

Fysik 2: Physics SL/HL

Kemi 2: Chemistry SL/HL

Biologi 2: Biology, SL/HL

Naturkunskap 2: Environmental Systems, SL eller två av ämnena Chemistry, Physics och Biology, SL/HL

Historia 2: History, SL/HL

Samhällskunskap 1: IB-examen

Samhällskunskap 2: IB-examen ger särskild behörighet i samhällskunskap oavsett vilket grupp 3-ämne som lästs

Moderna språk 3*: Ab initio (nybörjar)språk, till exempel tyska, franska

Moderna språk 5*: B-språk, SL/HL

Moderna språk 7*: Om annat A-språk finns i IB Diplom (ej svenska, danska, norska, engelska)

* gäller inte svenska och engelska

Senast uppdaterad: 22 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Vad betyder programförkortningarna?

Alla gymnasieprogram har förkortningar. Har du koll på vilken förkortning som hör till vilket program? Vi listar alla programförkortningar för de nationella gymnasieprogrammen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-24

6 tips inför första dagen på gymnasiet

Första dagen på gymnasiet kan kännas pirrig, nervös eller kanske till och med lite läskig. Vi ger dig våra sex bästa tips inför första dagen, så att du känner dig förberedd!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-14

Bygg och anläggningsprogrammet (BA)

Vill du jobba inom byggbranschen som golvläggare, murare eller väg- och anläggningsarbetare? Då passar bygg- och anläggningsprogrammet dig! 

Läs mer
Öppet hus-kalender
september 2022
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Tips för gymnasievalet