13 jul 2023

Guide: Allt du behöver veta om gymnasievalet

Att välja gymnasieprogram och gymnasieskola kan innebära mycket att ha koll på. Hur fungerar allt från antagning till betyg? Och hur ska man tänka när man väljer? I den här guiden får du stenkoll. 

Vi vill hjälpa dig att göra ett så bra gymnasieval som möjligt, så att du ska trivas och få rätt förutsättningar för att ta steget vidare mot dina framtidsdrömmar efter gymnasiet. Därför har vi samlat några av våra bästa artiklar på ett och samma ställe. 

💡 I guiden hittar du bland annat: 

  • alla nationella program och inriktningar 
  • information om antagningspoäng och behörighet 
  • tidsplan för gymnasieantagningen 
  • checklista inför gymnasievalet 
  • tips inför första dagen på gymnasiet 
  • ...och mer! 

 Ladda ner guiden: Allt du behöver veta om gymnasievalet Senast uppdaterad: 13 jul 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-23

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Är du intresserad av teknik och problemlösning? Då kan ett jobb inom VVS och fastighetsservice passa dig! VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram som gör dig redo för jobb direkt efter studenten!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

International Baccalaureate (IB)

Vill du få ännu bättre kunskaper i engelska? Är du nyfiken på fördelarna ett internationellt gymnasieprogram kan ge dig? Då är International Baccalaureate (IB) något för dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-12

Introduktionsprogrammet (IM)

Programmet är för dig som inte fått godkänt i grundskoleämnen på högstadiet och därmed inte har behörighet att söka ett nationellt gymnasieprogram. Om du har godkända betyg och behörighet till nationellt gymnasieprogram kan du inte välja att läsa Introduktionsprogrammet (IM). När du läst IM-programmet får du inte en gymnasieexamen, utan du får istället ett studiebevis som visar vad du klarat av.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information