Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du förskollärare

Så blir du förskollärare

Förskollärare – Hitta utbildning på:

Barn och fritid *  Samhäll

* Kräver extra kurser för behörighet

Hur blir man förskollärare på gymnasiet?

Bra utbildningar att välja på gymnasiet för dig som vill bli förskollärare är Samhällsvetenskapsprogrammet eller  Barn- och Fritidsprogrammet. Observera att studier vid högskolan kräver en viss behörighet så att du väljer rätt ämnen på gymnasiet.

Du utbildar dig sedan till förskollärare på lärarprogrammet inom högskolan. Utbildningen till förskollärare tar normalt tre och ett halvt år. Under din utbildning väljer du ämnesinriktning inom det förskolepedagogiska området. Det erbjuds olika inriktningar på olika högskolor.

Vad gör en förskollärare?

Som förskollärare ansvarar du för att hjälpa och stödja förskolebarn i åldrarna 1-6 år i deras utveckling och lärande. Förskollärare kan också arbeta i integrerad verksamhet med barn mellan 6-9 år. Yrket som förskollärare kan handla om allt mellan att vidga kunskaperna, inspirera och stimulera till att öppna deras nyfikenhet och intresse för att lära och förstå.

Arbetet utgår ifrån barnens intresse och behov och planeras och genomförs enligt en läroplan och dess behov utifrån skollagens intentioner. Som förskollärare arbetar du främst i ett arbetslag tillsammans med andra. De allra flesta arbetar i förskola eller i en förskoleklass men det finns även de förskollärare som arbetar som rektorer. Man kan arbeta både i kommunala och i enskila/fristående förskolor.

Framtidsutsikter för förskollärare

Enligt Arbetsförmedlingen är arbetsmarknaden för förskollärare är fortsatt ljus och arbetslösheten är mycket låg. Det är brist på utbildade förskollärare och möjligheterna till arbete inom yrket bedöms bli mycket goda både på kort och på lång sikt. Störst är bristen på förskollärare i storstadsområdena där barnkullarna växer mest.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Förskollärare

29 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Pedagogiskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 20 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du studie- och yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledare – Hitta utbildning på: Natur  Samhäll För att bli studie-och yrkesvägledare krävs det att man har en utbildning från högskola eller universitet, och är en treårig utbildning. För att studera till studie- och yrkesvägledare behöver man ha en Grundläggande behörighet, Samhällskunskap A alternativt Samhällskunskap 1b (1a1+1a2).
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du trafiklärare

Trafiklärare – Hitta utbildning på:  Barn och fritid  Fordon och transport För att bli trafiklärare måste man gå en utbildning under 1,5 år efter gymnasiet, för att komma in på utbildningen ska man ha haft B-körkort i tre år. Därför kan det vara bra att gå ett program som erbjuder körkortsutbildning på gymnasiet och eftersom trafiklärare arbetar och lär ut mycket om personbilar kan Fordo ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-06

Så blir du behandlingsassistent

Behandlingsassistent – Hitta utbildning på: För dig som vill bli behandlingsassistent kan det vara ett bra val att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Beteendevetenskap på gymnasiet. Det krävs sedan ofta någon form av eftergymnasial utbildning för att arbeta som behandlingsassistent eller behandlingspedagog. Därför kan även andra gymnasieutbildningar passa.
Läs mer