Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

11 nov 2022

5 gymnasieprogram för dig som bryr dig om miljön

Är du en person som tycker att miljön är en viktig fråga? Vill du jobba med miljöfrågor i framtiden? Vi har samlat en lista med tips på 5 gymnasieprogram för dig som bryr dig om miljön!

Miljön är en av våra viktigaste och mest aktuella frågor. I framtiden kommer vi inte bara att behöva priortiera miljön, det kommer även finnas många jobb inom det. Miljö- och hållbarhetspersektivet behövs inom olika områden, du kan jobba med allt från politiska beslut till att bevara naturen. Exempel på yrken inom miljöområdet miljösamordnare, miljöchef, miljöstrateg, hållbarhetschef. Du kan läsa mer om miljövårdsyrken på vår yrkesguide.

Vilka gymnasieprogram passar dig som är miljöintresserad?

Det finns flera olika gymnasieprogram och inriktningar som passar dig som är intresserad av miljöfrågor beroende på vilken sorts frågor du skulle vilja studera vidare eller jobba inom. Läs mer om varje program nedan.

🏡 Teknikprogrammet – samhällsbyggande och miljö

På teknikprogrammet kan du välja inriktningen samhällsbyggande och miljö som passar dig som är intresserad av miljöfrågor och hållbart byggande i samhället. På inriktningen får du bland annat läsa kurser inom arkitektur, miljö- och energikunskap och hållbart samhällsbyggande. Under programmets gång lär du dig att skapa ritningar och designa olika byggprojekt utifrån ett hållbart perspektiv. Inriktningen samhällsbyggande och miljö på teknikprogrammet passar dig som vill studera vidare inom miljö, hållbarhet eller samhällsplanering.

➡️ Hitta gymnasieskolor som erbjuder samhällsbyggande och miljö här


🏡 Gymnasieingenjör – samhällsbyggande T4

För dig som är intresserad av att jobba som ingenjör inom miljöområdet är det fjärde påbyggnadsåret på teknikprogrammet ett bra val. När du läser gymnasieingenjör med profilen samhällsbyggande får du utveckla dina tekniska kunskaper och fördjupa dig inom hur man bygger upp ett samhälle på ett hållbart sätt. Att studera till gymnasieingenjör passar dig som vill jobba direkt efter din utbildning, till exempel som produktionsledare eller arbetsledare inom samhällsbyggnad.

➡️ Hitta gymnasieingenjörsutbildningar inom samhällsbyggnad


🌍 Naturvetenskapsprogrammet – naturvetenskap och samhälle

Ett annat program som passar dig som är miljöintresserad är naturvetenskapsprogrammet med inriktningen naturvetenskap och samhälle. Förutom naturvetenskapliga ämnen läser du även kurser i geografi och samhällskunskap. Du får en förståelse för samspelet mellan människa, samhälle och natur samt hur man kan skapa ett hållbart samhälle. Inom programfördjupningen kan du också läsa kurser som miljö- och energikunskap, politik och hållbar utveckling och hållbart samhällsbyggande. Efter programmet kan du bland annat studera vidare till miljövetare.

➡️ Hitta gymnasieskolor med inriktningen naturvetenskap och samhälle här


🌍 Samhällsvetenskapsprogrammet

När du går samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig mer ämnen som demokrati, genus, etik, miljö, politik och kommunikation. Inom programfördjupningen på programmet kan du läsa kurserna miljö- och energikunskap, politik och hållbar utveckling och hållbart samhällsbyggande. Programmet passar dig som vill studera vidare för att sedan jobba inom miljöfrågor utifrån ett samhällsperspektiv, till exempel politiskt.

➡️ Hitta gymnasieskolor som erbjuder samhällsvetenskapsprogrammet här


🌱 Naturbruksprogrammet – naturturism

Om du är intresserad av att jobba i naturen med hållbart tänkande så är naturbruksprogrammet med inriktning naturturism ett program som passar dig! Under programmets gång får du kunskaper om hållbara naturupplevelser och stabil förvaltning av naturens resurser. Efter gymnasiet kan du exempelvis jobba som guide i ett naturreservat. 

➡️ Hitta gymnasieskolor som erbjuder inriktningen naturturism här

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen! Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-11

Störst chans att få jobb 2026

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det finnas många jobbmöjligheter under 2026, samtidigt poängterar de att det är viktigt att gå klart sin gymnasieutbildning. Här kan du läsa om vilka yrken du ska satsa på och vilka gymnasieprogram som har störst chans att leda till jobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-01

4 fördelar med att gå ett yrkesprogram

Hög lön och lättare att få jobb – låter det lockande? Då ska du välja ett yrkesprogram på gymnasiet. Det finns faktiskt forskning som visar att det lönar sig! gymnasium.se listar fyra fördelar med att gå ett yrkesprogram.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin