Visa gymnasium.se som: Mobil
Tidsplan för antagningen till gymnasiet

Tidsplan för antagningen till gymnasiet

JANUARI

Under januari månad får du som ska söka till gymnasiet ett lösenord hemskickat till dig. Har du inte fått ett lösenord? Ta då kontakt med din studie- och yrkesvägledare eller någon annan ansvarig på din skola.

FEBRUARI

Datumet kan variera mellan gymnasieskolorna, men oftast stängs gymnasieantagningen för ansökan runt mitten av februari. Ansökningsdatumet bestäms av din hemkommun oavsett vilken gymnasieskola i landet du söker.

MARS

Här anläggs färdighetsprov till vissa estetiska och engelskspråkiga gymnasieprogram. Observera att detta kan skilja sig mellan olika gymnasieskolor. Kontakta den gymnasieskola som intresserar dig för exakta datum.

APRIL

I mitten av april öppnas gymnasieantagningens hemsida. Här kan du även se resultat av den preliminära antagningen som görs på dina höstterminsbetyg. Du har även möjlighet att göra ändringar i din gymnasieansökan fram till några veckor in i maj. Exakt slutdatum för gymnasieomvalet varierar på några dagar mellan olika kommuner.

MAJ

I juni skickar grundskolorna och de individuella programmen in slutbetygen till gymnasieantagningen.

JUNI/JULI

På gymnasieantagningen för din kommun presenteras nu det slutgiltiga antagningsbeskedet. Du kommer också få ett besked hemskickat till dig.

JULI

I början av juli får du reda på om du har blivit antagen på den gymnasieutbildningen du sökt. I de flesta fall har du då tre veckor på dig att tacka ja till platsen, men det kan ändå vara bra att kolla upp, då tiden du har på dig att svara kan variera lite från kommun till kommun.

AUGUSTI

Nu kommer du som står som reserv få veta hur det gått med din antagning till önskat gymnasieprogram. Sen är det dags för skolstart!

Sätt igång och hitta ditt gymnasieprogram här!


Checklista gymnasievalet

Vad behöver jag tänka på inför gymnasievalet? Spana in vår checklista för att få koll.

 Visa checklistan

Tidsplan för gymnasievalet

När sker valet, omvalet, preliminära antagningen och den slutgiltiga antagningen där du bor?

Läs mer här


Antagning & ansökan

Hur fungerar antagningen till gymnasiet, och hur ansöker jag? Vad var antagningspoängen förra året?

 Läs mer här 

Elever tipsar om gymnasiet

Hur ska man tänka kring gymnasievalet? Ta hjälp av två elevers egna tips om hur de tänkte.

 Jag vill ha tips


Senast uppdaterad: 07 jan 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-31

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Visste du att du inte måste gå ett högskoleförberedande program för att få högskolebehörighet? Vi förklarar vad som gäller och hur du kan få din högskolebehörighet – även om du går ett yrkesprogram!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-28

Gymnasiebetyg A-F

Från och med höstterminen 2011 gäller ett nytt betygssystem i Sverige. De nya betygskriterierna är nu mycket tydligare och eleverna kommer att allt oftare kunna följa upp hur det går för dem. Även föräldrar har möjlighet att ta del av sina barns gymnasiebetyg. I varje ämnes kursplan har Skolverket formulerat ett tydligt syfte samt en beskrivning av hur ämnet bidrar till elevens utbildning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-12

Vad betyder särskilt stöd i gymnasiet?

Alla elever som går i grundskolan eller gymnasiet har rätt att få stöd för att kunna klara kunskapsmålen. Särskilt stöd är en av tre typer av stöd du kan få för att klara målen i skolan. Här kan du läsa mer om vad stödet innebär och vad du har rätt till som elev.

Läs mer

Svårt att välja gymnasium?

Snacka med syv är en gratis, opartisk onlinetjänst med erfarna studie- och yrkesvägledare.

Öppet hus-kalender
januari 2022
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
27
28
29
30
31
1
2
Tips för gymnasievalet