Så blir du nätverkstekniker

Vill du arbeta som nätverkstekniker? Här kan du läsa om yrket, lön och hur du ska välja på gymnasiet.

Så blir du nätverkstekniker

Nätverkstekniker – Hitta utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Teknikprogrammet 

Hur blir man Nätverkstekniker på gymnasiet?

Det kan vara bra att läsa Teknikprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli nätverkstekniker. På så sätt läser du mer matematik och fysik, som ofta behövs för att vara behörig till utbildningar inom nätverksteknik på eftergymnasial nivå. Utbildningar till nätverkstekniker finns bland annat inom Yrkeshögskolan. För yrket kan också högskoleutbildning inom IT efterfrågas, exempelvis har kommunikations- och nätverksspecialister ofta en längre högskoleutbildning.

Vad gör en Nätverkstekniker?

Nätverkstekniker är de personer som arbetar med den tekniska infrastrukturen på företag och organisationer. Ett företags infrastruktur för kommunikation på ett företag utgörs av telefoni, webblösningar och datorer som sammankopplas med varandra i ett nätverk.

För att såna nätverk ska fungera krävs kommunikationslänkar och dessa länkar utvecklas och underhålls av nätverkstekniker. Arbetsuppgifterna som nätverkstekniker innebär till exempel att installera, anpassa, designa och underhålla nätverket och dess kommunikationslänkar. Ibland kan nätverkstekniker även ge användarsupport till de anställda.

Nätverkstekniker kan både vara anställda och arbeta som konsulter. Man arbetar med infrastrukturen på företag och organisationer. Det innebär att man egentligen kan möta en nätverkstekniker i stort sett var som helst.

Kommunikationsspecialisten eller nätverksspecialisten planerar och designar nätverk för IT-lösningar. Det som benämns som nätverksadministratör arbetar i allmänhet med lokala nätverk och ger service direkt till användarna.

Framtidsutsikter för Nätverkstekniker

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer finnas goda jobbutsikter för nätverkstekniker de närmsta åren. Personer med behörig utbildning har därför stora möjligheter till jobb. 

För de kommande fem åren gör Arbetsförmedlingen bedömningen att det kommer vara låg konkurrens på arbetsmarknaden för nätverkstekniker. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en Nätverkstekniker?

42 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data och IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser