Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du systemutvecklare

Hur blir man systemutvecklare?

Systemutvecklare – Hitta utbildning på:

El- och energi  Teknik

Hur blir man systemutvecklare/programmerare på gymnasiet?

Systemutvecklare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Det kan därför vara ett bra val att läsa Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli systemutvecklare.

Vad gör en systemutvecklare?

Systemutvecklare arbetar med att ta fram och utveckla data/IT-system eller delar av system. Man kan utveckla allt ifrån ekonomisystem till system för att styra industriproduktion. Det centrala i arbetet som systemutvecklare är ofta programmering. I arbetet är det bra att vara logisk och kreativ och kunna jobba bra tillsammans med andra.

Som Systemutvecklare kan du arbeta inom i stort sett alla branscher. Till exempel kan du arbeta på företag som arbetar med inriktning mot mjukvaru- och hårdvaruutveckling inom IT-området eller inom organisationer och myndigheter, som anställd eller konsult.

Systemutvecklaren deltar i arbetet när nya IT-system ska utvecklas eller när befintliga system ska vidareutvecklas. Systemutvecklaren kan själv arbeta med programmeringen, vilket är det vanligaste, eller lämna instruktioner till programmerare som praktiskt konstruerar datasystemet.

Framtidsutsikter för systemutvecklare

Enligt Arbetsförmedlingen kommer mjukvaru- och systemutvecklare att möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020