Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du spelutvecklare

Hur blir man spelutvecklare?

Hur blir man spelutvecklare på gymnasiet?

För dig som vill bli spelutvecklare kan det vara ett bra val att välja Teknikprogrammet i gymnasiet. Det finns sedan olika utbildningar inom högskolan som är inriktade mot dataspelsutveckling. Det kan också finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan. I din utbildning är det då bra att du inriktar dig mot till exempel programmering eller design. Det finns också en del personer som inte har gått en utbildning inriktat mot just dataspelsutveckling, utan har läst andra slags programmeringsutbildningar, som är duktiga på arbetet.

Vad gör en spelutvecklare?

Som spelutvecklare arbetar man på företag som utvecklar dataspel. Du är då den som gör så att en idé blir till ett riktigt spel. I ditt jobb är du den som skapar spelet från grunden och ser till att det håller högsta möjliga kvalitet. Arbetet med dataspelsutveckling kan man dela in i tre olika delar. Man kan antingen arbeta med design, grafik eller programmering. Det vanligaste är då att man är utbildad och arbetar inom ett av dessa områden. På en del mindre företag kan det dock vara så att det är en person som arbetar med alla de tre områdena.

I jobbet som speldesigner är du med och skapar helheten för ett spel och det handlar mycket om att arbeta med detaljer för att få fram en bra slutprodukt. Till exempel kan du arbeta med att designa banor på ett sådant sätt att tempot hålls uppe i ett actionfyllt spel.

Grafikerns uppgift är att synliggöra det som designern har formulerat. Om till exempel designern vill att en figur i ett spel ska ha ett visst utseende, är det sedan grafikerns uppgift att skapa figuren.

Arbetsuppgifterna för en programmerare handlar till exempel om att, med hjälp av programmeringsspråk, geinstruktioner till datorn så att exempelvis en bil svänger åt höger om spelaren säger åt den att göra det.

Framtidsutsikter för spelutvecklare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos specifikt för yrket som dataspelsutvecklare. Yrkesgruppen dataspecialister kommer möta en god arbetsmarknad på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Utvecklare inom spel och digitala media

42 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018