Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du spelutvecklare

Hur blir man spelutvecklare?

Spelutvecklare – Hitta utbildning på:

El- och energi  Estet  Teknik

Hur blir man spelutvecklare på gymnasiet?

För dig som vill bli spelutvecklare kan det vara ett bra val att välja Teknikprogrammet i gymnasiet, Estetprogrammet eller El- och energiprogrammet. Det finns sedan olika utbildningar inom högskolan som är inriktade mot dataspelsutveckling. Det kan också finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan. I din utbildning är det då bra att du inriktar dig mot till exempel programmering eller design. Det finns också en del personer som inte har gått en utbildning inriktat mot just dataspelsutveckling, utan har läst andra slags programmeringsutbildningar, som är duktiga på arbetet.

Vad gör en spelutvecklare?

Som spelutvecklare arbetar man på företag som utvecklar dataspel. Du är då den som gör så att en idé blir till ett riktigt spel. I ditt jobb är du den som skapar spelet från grunden och ser till att det håller högsta möjliga kvalitet. Arbetet med dataspelsutveckling kan man dela in i tre olika delar. Man kan antingen arbeta med design, grafik eller programmering. Det vanligaste är då att man är utbildad och arbetar inom ett av dessa områden. På en del mindre företag kan det dock vara så att det är en person som arbetar med alla de tre områdena.

I jobbet som speldesigner är du med och skapar helheten för ett spel och det handlar mycket om att arbeta med detaljer för att få fram en bra slutprodukt. Till exempel kan du arbeta med att designa banor på ett sådant sätt att tempot hålls uppe i ett actionfyllt spel.

Grafikerns uppgift är att synliggöra det som designern har formulerat. Om till exempel designern vill att en figur i ett spel ska ha ett visst utseende, är det sedan grafikerns uppgift att skapa figuren.

Arbetsuppgifterna för en programmerare handlar till exempel om att, med hjälp av programmeringsspråk, ge instruktioner till datorn så att exempelvis en bil svänger åt höger om spelaren säger åt den att göra det.

Framtidsutsikter för spelutvecklare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos specifikt för yrket som dataspelsutvecklare. Yrkesgruppen dataspecialister kommer möta en god arbetsmarknad på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Utvecklare inom spel och digitala media

42 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du drifttekniker/supporttekniker

Drifttekniker/supporttekniker – Hitta utbildning på: Natur  Teknik  El & energi * * Kräver extra kurser för behörighet Någon form av vidareutbildning efter gymnasiet krävs oftast för att få jobb inom datorservice, till exempel datautbildning från yrkeshögskola eller högskola.. Därför är det bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram, alternativt tänka på att läsa till ämn ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du systemutvecklare

Systemutvecklare – Hitta utbildning på: El- och energi  Teknik Systemutvecklare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Det kan därför vara ett bra val att läsa Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli systemutvecklare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-03

Så blir du säkerhetsansvarig inom IT

Säkerhetsansvarig inom IT – Hitta utbildning på: Teknik  El och energi * * Kräver kompletterande kurser för full behörighet Om du vill arbeta som säkerhetsansvarig inom IT efter gymnasiet är det ett säkert kort att utföra en högskoleutbildning inom data och IT då många tjänster kräver att du har den utbildningen. Även civilingenjörsutbildningar erbjuder datautbildning.
Läs mer