Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

7 tips för att behålla pluggenergin

Att plugga är oftast intressant och spännande, men ibland är inte energin på topp. Det finns flera saker du kan göra för att få mer energi! 

7 tips för att behålla pluggenergin

Att göra saker man tycker är kul och brinner för gör att du automatiskt får mer energi, men även om du läser ett program som du tycker är intressant kommer det alltid finnas moment som kan kännas mindre roliga.

Försök att hitta syftet till varför du pluggar så kommer du också bli mer motiverad och få mer energi. Kanske läser du det du gör för att komma närmare ditt framtida drömjobb? Eller så kanske du behöver göra just det här provet för att i framtiden kunna söka den utbildning du alltid velat läsa? En positiv inställning kan ta dig långt! Läs vidare för att ta del av våra sju bästa tips för att behålla pluggenergin. 

Hitta ett gymnasieprogram


1. Ta korta pauser ⌚ 

Att sitta för länge med samma sak gör att du lättare tappar fokus. Ta flera, kortare pauser och få mer energi till plugget. Det räcker med femton minuter, ställ dig upp och sträck på dig så kommer du känna att du får mer pluggenergi när du väl sätter dig igen. Är det fint väder ute? Varför inte fylla på med lite frisk luft och solljus genom en kortare promenad?

2. Börja med det svåra ✔️ 

Det kanske låter dumt att göra det svåraste först, men det är i början av pluggstunden som du har mest energi. Se därför till att du gör de uppgifter som känns svårast först, då kommer det både gå lättare och du kommer ha energi kvar till att slutföra alla uppgifter. Vem tycker inte att det är skönt att få de där svåra uppgifterna avklarade istället för att spara dem till sist?

3. Sov ordentligt 💤

Se till att du får den sömn du behöver, har du inte sovit ordentligt har du oftast heller inte energi till att plugga. Visst kan det vara roligare att vara vaken länge på kvällen och titta på en bra serie, men det kommer bara komma ifatt dig dagen efter när du inte har energi för att plugga. Sömnen är också jätteviktig för koncentrationen och minnet. Se därför till att du får tillräckligt många timmars sömn.

4. Gör saker du tycker är kul 🎥

Att skratta och ha roligt ger dig mer energi. Det är kanske inte alltid superkul att plugga inför ett prov, men har du en rolig aktivitet inplanerad på kvällen så blir plugget faktiskt enklare. Samtidigt blir du mindre stressad av att göra saker du tycker är roliga. Se därför till att varva dina pluggstunder med andra roliga aktiviteter.

5. Rör på dig 🎾

Du kanske redan har en favoritsport som du tränar regelbundet? Har du inte det bör du testa att röra på dig mer. Regelbunden fysisk aktivitet leder nämligen till att du känner dig piggare, och du får mer energi till att plugga. Du kan exempelvis gå en promenad, gå iväg till gymmet eller cykla en sväng.

6. Plugga tillsammans med andra 👭

Ett tips när energin inte är på topp är att plugga tillsammans med andra, och även ta hjälp av varandra. Kanske kan din kompis förklara något som du inte förstår? Att plugga tillsammans är inte bara roligare, det är även ett bra sätt att motivera varandra när energin inte räcker till.

7. Hitta en miljö där du kan fokusera 📚

Om du har svårt att fokusera hemma kanske du får mer energi av att plugga på ett annat ställe. Varför inte testa att plugga på ett bibliotek? Har du suttit på samma ställe länge kan du bli trött och omotiverad och då kan du får mer energi av att byta pluggmiljö.

Hitta ett gymnasieprogram du tycker är intressant


Annonser