Visa gymnasium.se som: Mobil

Vintersport på schemat!

Vintersport på gymnasietUtveckla din talang inom vintersport – under dina gymnasiestudier!

Har ditt sportlov börjat än? Kanske har du fullt upp med att åka skidor, snowboard eller skridskor i det härliga vintervädret. Får du mersmak av de sportiga aktiviteterna har vi listat ett gäng härliga idrottsutbildningar som ger dig tillgång till sportlovsliknande aktiviteter på schemat - under hela läsåret!

NIU- och RIG-skolor inom vintersport

Det finns många gymnasieskolor över hela landet som förutom de vanliga, nationella gymnasieprogrammen erbjuder Idrottsutbildningar inom olika sporter och på olika nivåer. Det kan röra sig om Riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Båda utbildningstyperna riktar sig till elever som vill kombinera sina gymnasiestudier med en elitsatsning i sin idrott. NIU är lokala/regionala och fokuserar på nationell elit, medan RIG är riksrekryterande och kan sökas från hela landet, där siktet är inställt på att nå världseliten. 

Specialidrott som ämne

NIU- och RIG-skolor är de enda skolorna som får erbjuda ämnet Specialidrott, vilket är utbildningar med särskilt tydlig elitidrottskaraktär. Du läser ämnet specialidrott som handlar om att öka och fördjupa kunskaper om människan i fysisk aktivitet med fokus på just din sport. Ämnet ska även göra dig medveten på varför övning, träning och mental fokus är en förutsättning när man utövar idrott på elitnivå.

Specialidrott får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet. På vissa skolor ingår ännu mer idrott i form av utökat program med 300 extra poäng. Det finns NIU- och RIG-skolor inom en mängd olika idrotter. Vi har plockat ut de mest vintriga idrotterna - lagom till sportlovet.

Vintersport på schemat!

På en del skolor har man internatboende, vilket innebär att du som kommer långt ifrån kan få bo med andra elever på skolan, testa på vuxenlivet och samtidigt få en utvecklande studietid med skidor, skridskor eller snowboard på schemat! Skidgymnasiet i SvegMalung- Sälens gymnasieskola och Hågestaskolan är exempel på skolor med boende.

Läs mer om skolor genom att klicka på länkarna med vinteridrotter nedan:


Missa inte att du kan lämna intresseanmälan om det är någon skola du vill bli kontaktad av!


Senast uppdaterad: 09 feb 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-22

Gymnasiemässor 2019

I samband med höstens ankomst, har det nu blivit dags för för er som går i årskurs 8 och 9 att gå på gymnasiemässor. Att besöka en gymnasiemässa är alltid bra för att bli inspirerad av gymnasieskolor och övriga representanter på plats. En lista på datum för gymnasiemässor 2019 finns att hitta här. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-15

Yrkesprogrammen som väcker störst intresse hos blivande gymnasieelever

Att det är fler elever som läser högskoleförberedande program vet du säkert redan om. Men faktum är att drygt en tredjedel av alla gymnasieelever läser ett yrkesprogram. Därför tänkte vi dela med oss av vilka yrkesprogram som väcker störst intresse.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-25

Jobb som kan ersättas av AI

Artificiell intelligens, AI, är ett fenomen som förutspås få en allt mer central roll i dagens moderna samhälle. AI innebär intelligens hos maskiner som gör att de kan utföra arbetsuppgifter som bara människor kunnat göra tidigare.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin