Visa gymnasium.se som: Mobil

Yrkes-VM ­­– Världens största tävling för yrkesskicklighet!

Mellan den 22 till 27 augusti skickades 28 svenska ungdomar till Kazan, Ryssland, för att tävla i yrkesskicklighet. De är nämligen med i Yrkeslandslaget, som består av de bästa yrkesverksamma under 23 år. Vartannat år arrangeras Yrkes-VM i ett av de 82 länder som är med i WorldSkills. Tävlande från hela världen deltar i över 50 olika yrkesgrenar, som varierar allt ifrån fordonslackering till vem som är den bästa frisören. 

Yrkes-VM är en av världens största tävlingar och innebär en chans att visa upp olika yrken. Arrangören WorldSkills jobbar aktivt för att öka intresset och standarden för yrkesutbildningar. Dels genom Yrkes-VM, EM och SM, och dels genom samarbeten med industripartners, myndigheter, skolor och internationella företag. 

En rad olika yrken

Det första världsmästerskapet hölls redan 1950. Sverige deltog för första gången 1995 och har vunnit över 70 medaljer sedan dess. I år tävlade de svenska deltagarna i 25 olika yrken, bland annat undersköterska, hotellreceptionist, kock, servitör, flygtekniker, trädgårdsanläggare, hudterapeut och webbutvecklare. 

Årets arena, Kazan Expo International Exhibition Centre, byggdes speciellt för tävlingen och är 260 000 m² stor. I publiken satt runt 200 000 personer som kommit från hela världen för att se de 1400 medtävlande. 

De svenska vinnarna 2019

Den 27 augusti kröntes fyra vinnare från Sverige. Industrielektrikern Martin Lindelöw vann silver och även Best of Nation - ett pris för den bäste från varje land. Jonna Mjörnell, Elias Larsson och Vendela Lundin Pikner vann brons för undersköterska, hotellreceptionist respektive visual merchandiser. 

Sverige lyckades även få sex Medallions for Excellence som ges till tävlande som håller en hög professionell standard och som har fått över 700 poäng i sin yrkeskategori. Utöver en Medallion for Excellence vann hudterapeuten Emmie Lindblad ett Sustainable Practice Award - ett pris för de som använder sina produkter på ett hållbart sätt. 

Hur kan du delta i Yrkes-VM? 

Genom att gå ett yrkesprogram har du chansen att vara med och tävla. Vartannat år hålls Yrkes-SM i Sverige. De som vinner i SM kommer sedan med i Yrkeslandslaget. Här kan du läsa mer om Yrkes-SM 2018, som gymnasium.se bevakade. De som kommit vidare i processen får åka till de länder där Yrkes-EM och VM hålls, och därmed knyta kontakter med människor från hela världen. Inför Yrkes-VM coachas de tävlande i allt från medieträning till individuell träning i sin specifika gren. 

Källor: WorldSkills, YrkesSM, WorldSkills Sweden

Senast uppdaterad: 30 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-08

Idéburen skola - vad är det?

Idéburna skolors riksförbund är en organisation som arbetar för en samhällsnyttig och icke-vinstutdelande skola präglad av mångfald och utveckling.

Det finns såväl förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och eftergymnasiala skolor som är idéburna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Roboten gör entré i klassrummet

Har du funderat på hur det vore att ha en robot som lärare? Då har vi glädjande nyheter -framtiden är nämligen här! Åtminstone i klassrummet. För nu är det nämligen dags för roboten att göra entré i klassrummet och i skolvärlden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-11-28

Yrkesambassadörerna: Albin Alldén

Gymnasium.se:s egna medarbetare Albin Alldén är näst på tur i Yrkesambassadörerna. Nu delar han med sig sina tankar kring hur han upplevde sin gymnasieperiod och hur det har gått för honom sedan han tog studenten. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin