Visa gymnasium.se som: Mobil
E-sportsarena fylld med publik och åskådare

Plugga e-sport på gymnasiet

TV- och datorspelen har gått från att vara underhållning till att även bli seriöst allvar genom fenomenet e-sport: Glöm regniga dagar på fotbollsplanerna eller iskalla ishockeyhallar, framtidens sport utspelar sig direkt i din dator med möss, tangentbord och handkontroller istället för klubbor och bollar. I och med detta öppnar sig nu även möjligheterna upp för professionell träning och lärande på olika håll i Sverige genom e-sportsutbildningar på gymnasieskolor.

E-sporten är en ny och ung aktör och relaterade utbildningar är ännu yngre, den första e-sportsutbildningen i Sverige på gymnasial nivå startade under hösten 2015. Fler skolor har börjat hänga med i trenden och satsar nu på den nya sporten.

Många olika spel ger variation

Eftersom e-sporten ännu befinner sig i en ung fas så skapas det många frågetecken som behöver slätas ut. Den största missuppfattningen är att alla spelar samma spel. Som vi fördelar traditionella sporter som hockey, tennis, golf och innebandy är e-sport också uppdelat mellan flera olika spel. De största spelen inom e-sport just nu är dominerade av de populäraste datorspelen: (First-Person-Shooter, ex. Overwatch och CS:GO), MOBA (Multiplayer-Online-Battle-Arena, ex. League of Legends och Dota 2) och RTS (Real-Time-Strategy, ex. Starcraft 2). Denna uppsjö av olika spel och genrer ger en stor variation vilket kräver helt olika specialiseringar och taktiker för spelarna.

En av de snabbast växande sporterna

Varför skulle man vilja titta på någon som spelar datorspel? Föreställ dig två lag som sitter på en scen i en fullsatt arena. Den fysiska publiken är bara en bråkdel av åskådarna, överallt runt om i världen sitter människor vid sina datorer och iakttar varje händelse med brinnande iver. Minsta felsteg från någon i lagen kommer kosta dem själva, deras lagkamrater och deras organisation en prestigefull titel och miljontals kronor.

Du läste rätt.

E-sport är idag en av världens snabbaste växande sporter. En turnering kan sponsra allt ifrån några generösa fickpengar till hundratals miljoner kronor. Vi ser allt fler företagsjättar som Samsung, HTC, Red Bull och Intel investerar i lagen inom e-sport. Betting och fantasyligor har blivit en naturlig del av e-sportskulturen. Det går inte att argumentera att e-sport skulle vara en tillfällig hype, utan det är dags för oss att se sporten för vad det har vuxit sig till: en transformerande samhällstrend.

Konstant träning

I och med e-sportens tillväxt och nyfunna placering i samhället så väljer nu allt fler skolor att erbjuda e-sportsutbildning som extra tillval på gymnasieutbildningar. E-sport, likt alla annan sport, kräver både specifik utrustning och träning vilket tillhandahålls av de olika skolorna som erbjuder utbildningen. Ofta finns det lokaler med den tekniska utrustning som behövs, i form av datorer och bildskärmar. Tillsammans med de andra som studerar utbildningen så tränar ni för att lära er de taktiker och strategier som behövs för att besegra motståndarna. Det ingår även specialanpassad träning som fokuserar både fysiskt och mentalt, och även på skador och kost. 

Begränsat antal platser

I takt med e-sportens ökade popularitet så ökar också trycket på e-sportsutbildningarna vilket medför en hård konkurrens om platserna på gymnasierna. Då många av utbildningarna inte kräver någon e-sportserfarenhet av dig som elev innan du börjar, så det enda som kan hjälpa dig i din kamp om en plats är dina betyg. Vissa skolor ser gärna att du har erfarenhet sedan innan, så det kan vara en bra idé att ha spelat mycket innan gymnasiet. Så om du vill komma in på en e-sportsutbildning är det bara plugga på så hårt du kan för att nå bra och höga betyg och försöka lära dig om e-sport vid sidan om. Vi önskar dig lycka till!

Skolor som erbjuder e-sportsutbildning 2019/2020

Arlandagymnasiet i Märsta

Sveriges första e-sportsutbildning, erbjuder träning varje dag. För dig som har erfarenhet sedan innan.

Brinellgymnasiet i Nässjö

En e-sportsutbildning i samarbete med föreningen JUSTICE. Instruktör är e-sportsveteranen Hannes Mårtensson. Kan läsas på alla skolans program.

Cybergymnasiet i Göteborg

E-sportsutbildning som du läser från år 2 på gymnasiet. Totalt läser du 400 p i valbara kurser och får både träning och workshops. Kan läsas på alla program.

Voxnadalens gymnasium i Edsbyn

Du blir medlem i ett skollag och får även anordna en större tävling/event under årskurs 3. Läses under Teknikprogrammet.

NTI Gymnasiet i Sundsvall

Träna på spelen Hearthstone och League of Legends. Läses under Teknikprogrammet och Estetiska programmet.

NTI Gymnasiet i Sollentuna

Öva e-sport på kvällstid med hjälp av tränare och bli förberedd för att kunna tävla på professionell nivå.

NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle

Plugga på e-sportsprofil, valbar på alla skolans utbildningar!

Hagströmska gymnasiet i Falun

Fokus på personlig utveckling med hjälp av bra tränare och lärare. Ej programbunden utbildning.

Karlstad Fria Läroverk

Ny utbildning med fokus på mental och fysisk hälsa. Läses under Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet.

LBS Kreativa Gymnasiet i Göteborg

Fokus på att bli Sveriges främsta E-sportsutbildning med samarbete med Emil "HeatoN" Christensen. Läses på Estetiska programmet.

LBS Kreativa Gymnasiet i Stockholm Norra

Fokus på att bli Sveriges främsta E-sportsutbildning med samarbete med Emil "HeatoN" Christensen. Läses på Estetiska programmet.

LBS Kreativa Gymnasiet i Helsingborg

Fokus på att bli Sveriges främsta E-sportsutbildning med samarbete med Emil "HeatoN" Christensen. Läses på Estetiska programmet.

Grillska gymnasiet i Örebro

Erfarna lärare och ett samarbete med Property, Zowie – A brand by BenQ och Respect all Compete/Code of Conduct. Läses under El- och energiprogrammet.

Grillska gymnasiet i Eskilstuna

Läs till E-sport på El- och energiprogrammet och på Teknikprogrammet.

Grillska gymnasiet i Uppsala

Läs till E-sport på El- och energiprogrammet och på Teknikprogrammet.

Grillska gymnasiet i Stockholm

Läs till E-sport på El- och energiprogrammet.

Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik

Ny satsning där du kan träna e-sport som en specialidrott. Sökbart på alla skolans program.

Thoren Business School i Umeå

Kommande utbildning som kommer ge dig som elev en meriterad coach som tränar dig, eget klassrum med topputrustade datorer, ett skollag att tävla med samt att få åka till Dreamhack.

Thoren Innovation School i Göteborg, Helsingborg, Lund, MalmöStockholm och Uddevalla

Skolorna erbjuder 2 valbara kurser på den individuella valet där du får möjlighet att fördjupa dig inom e-sport!

  • Vettergymnasiet i Jönköping
  • Örkelljunga utbildningscentrum i Örkelljunga
  • Teknikum i Växjö
  • Aleholm i Sävsjö
  • LBS Kreativa Gymnasiet i Borås,  Jönköping, Trollhättan, Kungsbacka, Kristianstad, Varberg, Halmstad & Nyköping
  • Hultsfreds gymnasium i Hultsfred
  • Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby
  • Bobergymnasiet i Ånge
  • Karlfeldtgymnasiet i Avesta
  • Ebersteinska gymnasiet i Norrköping
Senast uppdaterad: 25 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-27

Tips för att fixa sommarjobbet

Är du på jakt efter ett sommarjobb, men vet inte riktigt hur du ska göra? Här får du de tips du behöver för att lyckas få ett sommarjobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-23

Plugga utomlands efter gymnasiet

Vill du gå gymnasiet hemma i Sverige men är sugen på att plugga utomlands senare? Du kan välja att ordna med utbytet på egen hand, då kan du åka direkt efter studenten – dessutom kan du få hjälp med din ansökan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-31

Hanna klev in i politiken som 15-åring

I podcasten Gymnasievalspodden möter gymnasium.se Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström. Hon berättar om hur hon gick från ung och frustrerad till engagerad gymnasieelev som lyckades kombinera skolan med en spirande politikerkarriär. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin