08 apr 2016

Tips: Bygg- och anläggningsprogrammet

Tips Bygg- och anläggningsprogrammet

Välj Bygg- och anläggningsprogrammet och få massor av valmöjligheter efter gymnasiet

Är du osäker på ditt val till gymnasiet? Nu är det hög tid för omval till gymnasiet och i den här artikeln får du veta allt du behöver veta om ett av gymnasiets yrkesprogram. Bygg- och anläggningsprogrammet har fem olika inriktningar och du kan välja bland mängder av yrken efter gymnasiet. Läs artikeln för att få stenkoll på dina möjligheter efter att ha läst Bygg- och anläggningsprogrammet!

Visste du det här om Bygg- och anläggningsprogrammet?

Efter att ha läst Bygg- och anläggningsprogrammet har du många valmöjligheter gällande vilket yrke du kan ha. Du kan till exempel arbeta inom måleri, husbyggnad, anläggning eller plåtslageri. Du kan arbeta både med nykonstruktion och med renovering. I dagens samhälle spelar bygg- och anläggningsverksamhet en central roll.

Som elev på Bygg- och anläggningsprogrammet får du vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under några veckor av din gymnasieutbildning. Du får då testa på det yrke du har valt och få värdefulla kunskaper genom att vara på en riktig arbetsplats. Dessutom har du möjlighet att få viktiga kontakter under din APL.

Exempel på yrken du kan ha efter Bygg- och anläggningsprogrammet

Det finns fem olika inriktningar att välja mellan på Bygg- och anläggningsprogrammet; Måleri, Husbyggnad, Plåtslageri, Mark och anläggning samt Anläggningsfordon.

Yrken efter att ha läst Måleri:

Yrken efter att ha läst Husbyggnad:

  • Träarbetare
  • Golvläggare
  • Murare

Yrken efter att ha läst Plåtslageri:

  • Ventilationsplåtslagare
  • Byggnadsplåtslagare

Yrken efter att ha läst Mark och anläggning:

  • Väg- och anläggningsarbetare
  • Järnvägstekniker
  • Beläggningsarbetare

Yrken efter att ha läst Anläggningsfordon:

  • Anläggningsmaskinförare

Så gör du för att bli högskolebehörig på Bygg- och anläggningsprogrammet

Även om programmet i första hand fokuserar på att ge dig kunskaper för att börja jobba direkt efter gymnasiet, finns det såklart möjlighet att bli högskolebehörig för dig som vill det.

För att få högskolebehörighet på Bygg- och anläggningsprogrammet måste du utöver din yrkesexamen också läsa följande kurser och ha godkända betyg i dem: Svenska eller svenska som andraspråk 2 (ingår i de programgemensamma ämnena), Svenska 3 (möjligt att läsa inom programfördjupningen) och Engelska 6 (kan läsas som individuellt val eller som utökat program).

Här hittar du skolor som erbjuder Bygg- och anläggningsprogrammet


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 08 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Plugga e-sport på gymnasiet

Brinner du för esport och gaming? Vill du kunna få möjlighet att spela under skoltid och få professionellt stöd och vägledning? Fler och fler gymnasieskolor erbjuder nu esport som tillval, vilket innebär att du kan få göra det du älskar även i skolan. Läs mer om vilka skolor som erbjuder esport på gymnasiet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-11-14

Yrkesambassadörerna: Alexander Zinolidis

Alexander Zinolidis är vår nästa yrkesambassadör. Han introducerar oss för IT-världen. Följ med på en webbutvecklares resa, från gymnasiet till yrkeslivet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-30

5 anledningar till att gå samhällsvetenskapsprogrammet

Tycker du om människor och vill veta mer om hur vi lever och utvecklas tillsammans? Om du är nyfiken på olika livsstilar, levnadsvillkor och samhällen i och utanför Sverige, borde du välja samhällsvetenskapsprogrammet.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin