Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du säkerhetsansvarig inom IT

Hur blir man säkerhetsansvarig inom IT?

Säkerhetsansvarig inom IT – Hitta utbildning på:

Teknik  El och energi *

* Kräver kompletterande kurser för full behörighet

Hur blir man säkerhetsansvarig inom IT på gymnasiet?

Om du vill arbeta som säkerhetsansvarig inom IT efter gymnasiet är det ett säkert kort att utföra en högskoleutbildning inom data och IT då många tjänster kräver att du har den utbildningen. Även civilingenjörsutbildningar erbjuder datautbildning. På Yrkeshögskolan kan det finnas specifika utbildningar mot just IT-säkerhet.

För att studera datateknik på högskola eller universitet krävs följande betyg från gymnasiet:

  • Grundläggande behörighet
  • Engelska 6
  • Matematik 3b/3c

Om du vill studera till civilingenjör krävs följande betyg från gymnasiet:

  • Grundläggande behörighet
  • Fysik 2
  • Kemi 1
  • Matematik 4

Vad gör en säkerhetsansvarig inom IT?

Som säkerhetsansvarig inom IT är det ditt ansvar att företagets/organisationens IT och system fungerar som det ska och är tryggt och säkert. Det gäller att du har koll på vad som händer inom IT-världen och är förberedd på olika sorters hot, brister och trender som sker som kan påverka ert IT-system. Du behöver arbeta metodiskt, systematisk med bra övergripande koll för att kunna skydda företagets nätverk på bästa sätt.

Egenskaper som är bra att ha som säkerhetsansvarig inom IT är: Att vara uppmärksam på vad som sker och kan påverka IT-systemet, inneha ett säkerhetsfokus och vara förberedd, vara strukturerad och arbeta metodiskt, kunna kommunicera med många olika personer, samt ha en organisationsförmåga för att förstå organisationens uppbyggnad.

Framtidsutsikter för säkerhetsansvarig inom IT

Arbetsförmedlingen utför inga prognoser för den framtida arbetsmarknaden för yrket som tulltjänsteman.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för IT-säkerhetsspecialister

43 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 03 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du systemutvecklare

Systemutvecklare – Hitta utbildning på: El- och energi  Teknik Systemutvecklare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Det kan därför vara ett bra val att läsa Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli systemutvecklare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-27

Så blir du nätverkstekniker

Nätverkstekniker – Hitta utbildning på: Natur  Teknik  El & energi *  * Kräver extra kurser för behörighet Det kan vara bra att läsa Teknikprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli nätverkstekniker. På så sätt läser du mer matematik och fysik, som ofta behövs för att vara behörig till utbildningar inom nätverksteknik på eftergymnasial nivå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du testledare

Testledare – Hitta utbildning på: El- och energi  Teknik För att bli Testledare kan man plugga en datainriktning exempelvis till systemutvecklare på högskolan. På gymnasiet kan du läsa El-och energiprogrammet eller Teknikprogrammet för att få en bra grund inför din framtida karriär. En testledare jobbar och styr arbetet med att testa nya datasystem.
Läs mer