Visa gymnasium.se som: Mobil

Gymnasienyheter

Nyheter om gymnasieskolanGYMNASIENYHETER - INSPIRATION -

KRÖNIKOR PODCAST

Senast uppdaterad: 14 maj 2018

Hitta din gymnasieutbildning på Yrkes-EM

Senast uppdaterad: 2016-11-29

Är du en av de som ska söka till gymnasiet i år? Att hitta rätt gymnasieutbildning i dagens informationsdjungel kan det vara knepigt. Skulle det inte underlätta för dig om du fick testa på olika yrken innan du gör det stora valet? På Yrkes-EM har du en unik möjlighet att testa olika yrken och hitta din framtida karriär.

Läs mer

Gymnasiesärskolorna flyttas från Gymnasium.se

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Under många år har vi på Gymnasium.se arbetat fokuserat för att utveckla webbplatsen för eleverna som ska välja gymnasium. I och med lanseringen av den nya sajten Gymnasiesärskola.se kommer vi under 2016 att separera vi de två skolformerna helt och gymnasiesärskolorna slussas ut från Gymnasium.se.

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Nationella proven skapar stress

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Nio av tio elever är stressade inför nationella proven. Orsaken är för de flesta att proven påverkar betygen och att de tar fokus från övriga skolarbetet, visar en undersökning som Gymnasium.se gjort.

Läs mer

Roboten gör entré i klassrummet

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Har du funderat på hur det vore att ha en robot som lärare? Då har vi glädjande nyheter -framtiden är nämligen här! Åtminstone i klassrummet. För nu är det nämligen dags för roboten att göra entré i klassrummet och i skolvärlden.

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Recensioner som sticker ut

Senast uppdaterad: 2016-09-08

Som Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor får vi in otroligt många recensioner. Recensionerna hjälper många elever att få en uppfattning om olika skolor, men en del vittnesmål är något utöver det vanliga. Vi grävde fram några gamla klassiker ur vårt stora arkiv!

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Genomsnittlig betygspoäng på gymnasiet

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Skolverket släpper varje år statistik över den genomsnittliga betygspoängen i gymnasiet. Siffrorna har korrigerats efter en felaktig första publicering där betygspoängen var mellan 0,1 till 0,2 poäng för lågt beräknade.

Läs mer

Dyskalkyli - vanligt, men okänt i skolan

Senast uppdaterad: 2015-10-28

Visste du att var fjärde elev upplever matematik som det svåraste ämnet i skolan. Dyskalkyli innebär att du har räknesvårigheter. Mätningar visar att 1,8-6 procent av Sveriges befolkning har symptom som passar in i beskrivningen av dyskalkyli. 

Läs mer

Bästa skolkommun 2015 - län för län

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Lärarförbundet utser för tredje gången på fyra år Vellinge kommun till landets Bästa skolkommun. Se de bästa kommunerna i varje län - vi har listan!

Läs mer

Så många läser recensioner inför gymnasievalet

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Recensioner blir ett allt vanligare inslag runt om på nätet. Detta gäller inte bara när människor letar restauranger, eller vill spana efter ett nytt resmål. Den här trenden går även att se i utbildningsbranschen! Klicka dig vidare för att läsa om Gymnasium.se's undersökning.

Läs mer

Andelen obehöriga elever till gymnasiet ökar

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Andelen elever som inte är behöriga till gymnasiet har ökat från förra året. 14,4 procent av eleverna som lämnat grundskolan har inte behörighet att komma in på ett vanligt gymnasieprogram. Samtidigt ökar betygsklyftorna i skolan.

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Internet är INTE kunskapens källa

Senast uppdaterad: 2015-09-15

Nej, åtminstone om man läser en delrapport av den senaste PISA-studien. Den visar nämligen att de elever som använder datorer och internet allra mest, också är de som presterar sämst på PISA-proven. Lärarnas riksförbund uppmanar till en satsning på såväl lärare och IT, och i den ordningen.

Läs mer

Varannan gymnasieelev är omotiverad

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Hälften av dagens gymnasieelever saknar motivation och en av fyra har övervägt att avbryta studierna. Detta framkommer av en undersökning som Sveriges elevkårer och Lärarnas riksförbund har gjort.

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Avslöjande: det här har dina klasskamrater sökt efter mest!

Senast uppdaterad: 2015-09-04

Tänk om du kunde kika över axeln på Sveriges nior och se vad de söker på! Med våra 111 000 besök i månaden har vi en bra fingervisning om vad eleverna är intresserade av. Vi har sammanställt en lista över de 10 mest sökta orden i vårt fritextsök, hittills i år. Kolla in hela listan här!

Läs mer

Så gör du för att byta gymnasium

Senast uppdaterad: 2015-08-28

Det kommer in mycket frågor till Gymnasium.se från oroliga elever som ångrar sitt gymnasieval och vill byta gymnasieskola eller program. I den här artikeln har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna om att byta gymnasium.

Tags: Gymnasienytt
Läs mer

80% antagna på sitt förstahandsval i Göteborg

Senast uppdaterad: 2016-06-10
I Göteborg har nu de första siffrorna för gymnasievalet för läsåret 15/16 kommit ut.Där går det bland annat att utläsa att fyra av fem elever kommit in på sitt förstahandsval.Siffran, som är aningen lägre än förra läsåret, gäller förstahandsval för både utbildning och skola.Totalt har 9 435 elever antagits till gymnasiet för läsåret 15/16 i Göteborgsregionen.
Tags: Gymnasienytt
Läs mer

Många elever skolkar bort studiebidraget

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Statistik från CSN visar att det är fler elever än tidigare som har blivit av med sitt studiebidrag det här läsåret på grund av skolk. Få elever vet om vilka regler som gäller. 

Tags: Statistik
Läs mer

Vad är gymnasiesärskola?

Senast uppdaterad: 2015-06-30

Gymnasiersärskolan riktar sig till elever som tidigare gått i träningsskolan eller särskolan och som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Det finns nu en söktjänst specifikt för gymnasiesärskolor, speciellt anpassad för målgruppens behov: Gymnasiesärskola.se.

Läs mer

Mer pengar till sommargymnasium

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Regeringen har tagit beslut om att statsbidraget som skolor kan ansöka om för att anordna undervisning under skollov ska fördubblas. Det innebär att fler elever som riskerar underkänt ska kunna få undervisning under skolloven.

Tags: Skolpolitik
Läs mer

Vad är Asperger?

Senast uppdaterad: 2015-06-23

Många frågar oss om Aspergers syndrom. Vad innebär diagnosen? Hur är man när man har Asperger? Och hur fungerar det i skolan och arbetslivet? Det förklarar vi här.

Läs mer

Idéburen skola - vad är det?

Senast uppdaterad: 2015-06-08

Idéburna skolors riksförbund är en organisation som arbetar för en samhällsnyttig och icke-vinstutdelande skola präglad av mångfald och utveckling.

Det finns såväl förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och eftergymnasiala skolor som är idéburna.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin