Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Studera utomlands på gymnasiet!

Studera utomlands under din gymnasietid!

Är du intresserad av språk och andra kulturer? Älskar du utmaningar? Då kanske du ska läsa en del av eller hela din gymnasietid utomlands! Att studera utomlands kommer garanterat att bli ett minne för livet.
Visar 1-20 av 100 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 100 träffar
1
2
3
4
5

Studera utomlands på gymnasiet!

Utlandsstudier på gymnasiet!

Studera utomlands på gymnasiet!

Att studera ett eller flera av dina gymnasieår utomlands är en fantastisk möjlighet och ett livslångt minne. Du kommer att utveckla dina språkfärdigheter, du kommer få se nya platser och lära dig massor om värdlandets kultur.

Ett år – eller hela din studietid

Du kan välja om du vill studera ett, två eller alla tre av dina gymnasieår utomlands. Under tiden utomlands kommer du att möta många nya människor och kanske skaffa vänner för livet. Erfarenheten av att ha varit utomlands ensam och de kunskaper du kommer att få ses ofta som något mycket positivt av framtida arbetsgivare. 

Studera på en svensk skola

Det finns flera svenska skolor i världen, både i Europa och utanför. Om du väljer att studera på en svensk skola följer du samma gymnasieplan som elever som studerar i Sverige. Att studera på en svensk skola utomlands innebär att du får svenska betyg och tanken är att elever som studerat på svenska skolor utomlands lättare ska kunna fortsätta sin utbildning på en högskola eller ett universitet i Sverige efter hemkomsten.

Läs en utländsk gymnasieutbildning

Om du väljer att studera på en utländsk gymnasieskola studerar på samma villkor som värdlandets elever. Detta ger dig chansen att lära dig mer om landet du studerar i, både språkligt och kulturellt.

Efter dina studier utomlands

Om du vill söka till en högskola eller ett universitet i Sverige efter att du avslutat dina studier på en utländsk gymnasieskola kommer dina utländska betyg bedömas i ansökningen. När detta händer avgör Högskoleverket om dina utländska betyg uppfyller kraven för högskoleutbildningen du valt. I din gymnasieskolas program- och kurskatalog kan du läsa vilka krav som ställs på dina gymnasiebetyg.

Om du läst på en svensk skola utomlands kan du ansöka till universitet och högskola på samma villkor som elever som tagit sin gymnasieexamen i Sverige.

Jämför dina favoriter
Reportage
Två AFS:are berättar om sina utb...
AFS Interkulturell utbildning

Efter ettan var Elias Höckerfelt utbytesstudent i Chile. 
- Jag ville göra min egen grej och då slutade det med att jag valde att åka till Chile, berättar Elias.

Ingrid Skoglund åkte till Japan - där hon stötte på såväl kulturkrockar som nya vänner för livet.
- Jag är ingen direkt äventyrlig människa, men jag klarade det! Är man nervös eller blyg får man prova sig fram, säger Ingrid.

Läs mer
”Jag försöker alltid få in den l...

Intervju med Elin Jönsson, AFS-utbytesstudent i Sovjetunionen 1991-1992, korrespondent på SVT och nominerad till Årets Journalist i Europa 2022.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information