Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

För en stabil grund i det svenska språket

Språkintroduktion är ett introduktionsprogram, speciellt utformat för dig som är nyanländ ungdom och som inte har tillräckliga kunskaper i det svenska språket för att kunna följa undervisningen på ett nationellt program. Nedan kan du läsa mer om vilka skolor som erbjuder dessa program och hitta det som passar just dig bäst!
Filtrera efter
Program
Språkintroduktion
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-20 av 69 träffar
1
2
3
4
Annonser

Populära platser

Reportage inom Språkintroduktion

Vägen till svenska språkkunskaper och utbildning! 

Språkintroduktionsprogrammet är ett av de totalt fyra introduktionsprogram som finns. Språkintroduktion är till för dig som nyligen har kommit till Sverige och saknar behörighet för att söka till gymnasiet. Målet med språkintroduktion är att ge dig en stabil grund i det svenska språket samt de kunskaper som behövs för att du ska kunna fortsätta dina studier på ett nationellt gymnasieprogram eller annan utbildning. 

Andra introduktionsprogram är programinriktat val, yrkesintroduktion och individuellt alternativ. Gemensamt för alla introduktionsprogram är att utbildningen ska utformas utifrån dina behov och dina förutsättningar. 

Hur fungerar Språkintroduktionsprogrammet? 

Programmet fokuserar främst på undervisning i svenska som andraspråk, men kan också innefatta andra ämnen beroende på dina behov och din tidigare utbildningsbakgrund. Dina kunskaper bedöms när du tas emot vid språkintroduktionsprogrammet, vilket innebär att din bakgrund, skolreferenser, språk- och ämneskunskaper och eventuella yrkeserfarenheter kartläggs. Därefter anpassas utbildningen utifrån dig så att du ska få rätt förutsättningar för att söka dig till ett gymnasieprogram.   

Utbildningen är individanpassad och kan variera i längd beroende på hur snabbt du lär dig svenska och uppnår de nödvändiga kunskaperna.   

Vilka skolor erbjuder Språkintroduktion? 

Språkintroduktionsprogrammet erbjuds av många gymnasieskolor runt om i Sverige. Det är vanligt förekommande på främst kommunala gymnasieskolor men även vissa fristående gymnasieskolor som har avtal med kommunen för att erbjuda introduktionsprogram. Din hemkommun är skyldig att erbjuda dig som är obehörig till gymnasiet plats på introduktionsprogrammen. Beroende på var i landet man befinner sig samt vilka resurser kommunen har, kan tillgången av programmet variera.  

Hur gör jag för att ansöka? 

  • Prata först och främst med en studievägledare som du kan hitta via din kommun. Du kan även kontakta gymnasieantagningen i din kommun för att hitta rätt Språkintroduktionsprogram för dig 
  • Sök och hitta den skola och det program du vill läsa 
  • Gör en ansökan via ansökningstjänsten 

Är du intresserad av att läsa språkintroduktionsprogrammet? Ovan kan du filtrera på den ort du vill studera i för att hitta ett program nära dig. Stort lycka till med dina studier!