Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

  • = Riksintag
Visar 1-20 av 51 träffar

Skog på gymnasiet!

Mer om inriktningen Skog

Skog är en inriktning på det yrkesförberedande programmet Naturbruksprogrammet. Du som väljer Skog får lära dig om arbete i skog och mark med skogsmaskiner som röjmotorsåg, terränghjuling och hjullastare. På vissa naturbruksgymnasier kan du få möjlighet att ta körkort för motorsåg eller traktor under din utbildning.

Du får lära dig om skogen som en förnybar och uthållig resurs. Du får både tekniska och biologiska kunskaper och lär dig arbeta för att bevara biologisk mångfald i naturen. Det är också viktigt att du har förståelse för värden på skogsprodukter och skogsrelaterade tjänster.

Sport, äventyr och utomhusaktiviteter

En annan viktig del av utbildningen på inriktningen Skog handlar om att kunna använda skogen som resurs för avslappning och upplevelser.

Några gymnasieskolor med inriktningen Skog erbjuder profilen Naturguide. Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av skog, natur och utomhusaktiviteter. På dessa utbildningar kan du bland annat få ägna dig åt sport, äventyr, utomhusaktiviteter, dykning, vintersport och klättring.

Läs mer om gymnasieskolor med utbildning inom äventyr eller till guide.

Jakt och fiske på gymnasiet

Skolor med jaktprofil på Naturbruksprogrammets inriktning Skog har ibland tillgång till jaktmarker runt skolan där du kan få jaga småvilt och fågel. Du får lära dig att jaga utifrån etablerade jaktformer och om skyddsarbete av viltstammar.

En del skolor erbjuder dig att fördjupa dig inom fiske på skogsutbildningen. Ofta finns möjlighet att fiska på fritiden med utrustning från skolan och biland kan du få möjlighet att åka på spännande fiskeresor.

Hitta gymnasieskolor med jakt på inriktningen Skog
Hitta skolor med fiske på inriktningen Skog

Oavsett vilken programfördjupning din gymnasieskola erbjuder och vilken profil du väljer så läser du på inriktningen Skog läser du 300 poäng av följande kurser:
•    Marken och växternas biologi
•    Motor- och röjmotorsåg 1
•    Mångbruk av skog

Jobbmöjligheter efter inriktningen Skog

Naturbruksprogrammet är yrkesförberedande och du som väljer inriktningen Skog kan efter gymnasiet arbeta med exempelvis skötsel av skogsmaskiner eller virkesmätning eller som maskinförare eller skogsvårdare. Vissa väljer också att arbeta med skogs-, vilt- och vattenvård efter skogsutbildningen.

Favoriter
Reportage
Skolan med klättring och skidåkn...

Tänk dig att få ha klassrummet ute i vacker natur minst två gånger i veckan. Tänk dig att ha ämnen som paddling, cykling, klättring eller fiske på schemat. På Älvdalens Utbildningscentrum är detta verklighet för eleverna som läser utbildningar som Äventyrsguide och Sportfiskeguide. I det här reportaget får du möta två av skolans elever som berättar hur det är att gå på skolan.

Läs mer här
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information