Visa gymnasium.se som: Mobil
Visar 1-6 av 6 träffar
  • = Gymnasieskolan har ett eller flera elevreportage
  • = Videopresentation finns
  • = Riksintag
Visar 1-6 av 6 träffar
 

Mer om Finsnickeri

Om du vill lära dig mer om trä och finsnickeri ska du välja att läsa Hantverksprogrammet på gymnasiet.

Vad får du lära dig på inriktningen Finsnickeri?

Du kommer få mycket praktisk erfarenhet genom att  läsa en inriktningen finsnickeri. På ett gymnasium kommer du att få lära dig allt om tillverkning, material, maskiner med mera. Du lär dig allt ifrån att bearbeta och forma trä till att snickra möbler som möbelsnickare.

Praktik inom Hantverksprogrammet

Eftersom Hantverksprogrammet är yrkesprogram ingår minst 15 veckors praktik. Under din APL - Arbetsplatsförlagt lärande - får du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom finsnickeri ytterligare. Du kan efter din gymnasieutbildning läsa vidare på högskolan eller börja som lärling på något träföretag. Efter en gymnasieutbildning inom trä kan du arbeta som timmerman, möbelsnickare eller inom träindustrin.

Vad gör en möbelsnickare?

Som möbelsnickare arbetar du med att tillverka möbler som kunder beställt. Vissa möbelsnickare arbetar tillsammans med en designer och andra arbetar ensamma på uppdrag av privatpersoner.

När du arbetar som möbelsnickare får du bygga och reparera möbler. För att bli en bra möbelsnickare krävs att du har god kunskap om tidigare byggmetoder.

En möbelsnickare arbetar med att såga, hyvla och lacka olika träslag. Om du vill bli möbelsnickare är det bra om du är intresserad av färg, form, design och trähantverk.

Efter Hantverksprogrammet med inriktningen Finsnickeri

Om du vill läsa på en högskola eller ett universitet efter att du tagit studenten från Hantverksprogrammet behöver du komplettera vissa ämnen.

För att få grundläggande högskolebehörighet krävs att du, förutom en godkänd yrkesexamen, även har läst och fått godkänt i följande ämnen:

  • Svenska eller svenska som andraspråk 2 (Ingår i de programgemensamma ämnena)
  • Svenska 3 (Möjligt att läsa inom programfördjupningen)
  • Engelska 6 (Kan läsas som individuellt val eller som utökat program)

Här kan du läsa mer om de yrken som finns inom trä- och möbelindustrin och hur du blir ett visst yrke

Här kan du läsa mer om de olika inriktningarna på Hantverksprogrammet:

Inriktningen Florist.

Inriktningen Frisör.

Inriktningen Textil design.

Favoriter
Reportage
Så här tycker eleverna om S:t Er...
S:t Eriks gymnasium

- Det är viktigt att man gör något som är kul på gymnasiet, säger Moa Cederin, 17, som går Estetiska programmet Bild och form på S:t Eriks gymnasium.

Andrea Lindström och Jade Amos Lindell går profilen Animation och lär sig skapa bilder och animera rörelser med hjälp av datorn. 

- Det finns femtusen miljoner orsaker till varför man ska gå animation, säger Jade.

Läs mer
Hanna, Cassie och Erfan berättar...
S:t Martins Gymnasium

Hanna, Cassie och Efram läser helt olika utbildningar på samma skola! Hanna läser andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Textil design. Cassie pluggar tredje året på på Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Måleri och Efran går fordonsprogrammet inriktning personbil på år 2.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information