Visa gymnasium.se som: Mobil

Hantverksprogrammet, Finsnickeri

Leksands gymnasium
Programinformation
Leksand
Antal elever: cirka 40 (.)
Hantverksprogrammet
Lärlingsutbildning
 • Antagningspoäng: 97,5
  (medelvärde: 184,2) * statistik från 2021
En elev snickrar ett skåp

Om utbildningen

Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri

Leksands gymnasium erbjuder Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri för dig som vill arbeta med möbeltillverkning eller finsnickeri i din framtida karriär. Programmet ger dig stora möjligheter att få praktisk erfarenhet, då mycket tid tillbringas i skolans verkstad och delar av programmet är förlagda till snickeriföretag i regionen.

Moderna maskiner och CNC-teknik

Under första året får du framförallt utbildning i skolans verkstad. Den är utrustad med maskiner som ska göra dig väl förtrogen med att arbeta med trä på olika sätt. Dessutom finns monteringsrum och rum för sprutlackering.

Du får lära dig modern cnc-teknik och att framställa snickerier och möbler i skolans CNC-styrda fräs. I utbildningen ingår också formgivning, entreprenörskap, hantverk, tradition och utveckling.

Från idé till färdig produkt

Formgivning, design, hantverk, och datorstyrd produktion ingår i utbildningen. I årskurs två får du tillsammans med dina klasskamrater driva ett eget företag i Ung Företagsamhets regi (UF). Du får en inblick i vad entreprenörskap och ledarskap innebär och möjlighet att deltaga i regionala och nationella tävlingar.

Snickeriutbildning som ger praktisk erfarenhet

Under din första tid på Hantverksprogrammet på Leksands gymnasium spenderas mycket tid i gymnasiets egen verkstad, så att du får lära dig grunderna i ämnet. Det gör också att du blir van vid att arbeta med trä på olika sätt inför kommande praktik och arbetsliv. Leksand och flera kommuner i närheten har en lång tradition av att erbjuda utbildningar inom snickeribranschen. I området finns det många företag som arbetar inom branschen och har tillverkning inom snickeri av olika slag. Vissa delar av Hantverksprogrammet på Leksands gymnasium är förlagd på dessa företag.

Gymnasial lärlingsutbildning

Det finns också möjlighet för dig att gå utbildningen som en gymnasial lärlingsutbildning. Gymnasial lärlingsutbildning omfattas av 2500 poäng precis som på alla andra gymnasieprogram. Skillnaden är att du genomför minst hälften av utbildningen på en arbetsplats. Du spenderar därför cirka tre dagar i veckan på ett företag. 

Inriktningen Finsnickeri finns som lärlingsutbildning med profil inredningssnickare/möbelsnickare.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Den arbetsplatsförlagda utbildningen (APL) är totalt 15 veckor. APL ger dig möjlighet att knyta kontakter och skapa nätverk i näringslivet inför framtiden.

Tänkbara jobb efter utbildningen

 • Finsnickare
 • Möbelsnickare
 • Möbeldesigner
 • Inredningssnickare
 • Möbelproduktionstekniker
 • Möbelrestaurerare
 • Möbeltapetserare
 • Maskinsnickare
 • Produktionstekniker
Är du intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Finsnickeri, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hantverksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Hantverksprogrammet, Finsnickeri

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hantverksprogrammet, Finsnickeri så kommer skolan att kontakta dig.

Leksands gymnasium

Välkommen till Leksands Gymnasium

På Leksands gymnasium möter du många skickliga lärare som ger dig spännande utmaningar och ett engagerat stöd. Du studerar i en öppen och trivsam miljö och har stor möjlighet att påverka din utbildning och vardag i skolan. Leksands gymnasium passar...


Läs mer om Leksands gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Leksands gymnasium

Rättviksvägen 29
793 80 Leksand

 Visa telefonnummer
www.leksandsgymnasium.se


Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Hantverksprogrammet, Finsnickeri från Leksands gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag vill vara med på en prova-på-dag
Jag vill byta till den här skolan
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information