Var nära naturen på gymnasiet

Tycker du om att vara ute i naturen och vill ta vara på det under din gymnasieutbildning? Här kan du läsa mer om olika utbildningar som skulle kunna passa dig!

Trivs du med att vara ute i naturen? Vill du gå en gymnasieutbildning där du får vara utomhus stora delar av tiden? Då kan Naturbruksprogrammet med sina olika inriktningar lantbruk, skog och trädgård vara något för dig. Läs våra tips på naturnära gymnasieutbildningar nedan!

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program och har fyra olika inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Programmet ger dig en yrkesexamen, vilket betyder att du har möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du kan även läsa vidare på yrkeshögskola, Sveriges lantbruksuniversitet, eller annan högre utbildning.

Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk

När du pluggar inriktningen lantbruk på naturbruksprogrammet får du lära dig om växternas och naturens betydelse för lantbruket, miljön och människors hälsa. Du kommer också få lära dig att hantera maskiner som används på ett modernt lantbruk och vara med om plöjning, tröskning och vårbruk. 

Här finns skolorna som erbjuder inriktningen lantbruk!


Naturbruksprogrammet med inriktning skog

Inriktningen skog ger dig kunskap om arbete i skog och mark. Du får bland annat lära dig att arbeta med olika skogsmaskiner. Utbildningen ger dig även biologiska och tekniska kunskaper - du får lära dig att arbeta med att bevara den biologiska mångfalden i naturen. Många skolor erbjuder även olika profiler på inriktningen skog:

  • Skogsmaskinförare: en profil för dig som trivs med att köra maskiner och vill arbeta i skogen.
  • Natur och äventyr, naturguide: om du gillar att vara ute i naturen och är intresserad av turism så kan profiler som naturguide, och natur- och äventyr passa dig.
  • Jakt, viltvård: för dig som är intresserad av jakt och olika jaktmetoder
  • Sportfiske: en profil för dig som är intresserad av olika typer av sportfiske och fiske- och vattenvård

Se vilka skolor som har inriktningen skog och de olika profilerna!

naturnära gymnasieutbildningar

Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård

Trivs du med att ta hand om trädgård och växter? På inriktningen trädgård får du lära dig om odling av både inom- och utomhusväxter, anläggning av växter och underhållning av utemiljöer. Efter att du läst naturprogrammet med inriktning skog kan du till exempel jobba som trädgårdsmästare.

Klicka här för att se vilka skolor som erbjuder inriktningen trädgård!

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på gymnasium.se, med ett fokus på att hjälpa elever att hitta rätt gymnasieutbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon gick samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet och hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet. Beatrice har skrivit artiklar för gymnasium.se sedan 2018, hon är specialist på yrkesguiden och skriver även mycket om behörighet och antagning till gymnasiet. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser