Visa gymnasium.se som: Mobil

Var nära naturen på gymnasiet

gymnasieutbildningar i naturen

Naturnära utbildningar

Trivs du med att vara ute i naturen? Vill du gå en gymnasieutbildning där du får vara utomhus stora delar av tiden? Då kan Naturbruksprogrammet med sina olika inriktningar lantbruk, skog och trädgård vara något för dig. Läs våra tips på naturnära gymnasieutbildningar nedan!

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program och har fyra olika inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Programmet ger dig en yrkesexamen, vilket betyder att du har möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du kan även läsa vidare på yrkeshögskola, Sveriges lantbruksuniversitet, eller annan högre utbildning.

Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk

När du pluggar inriktningen lantbruk på naturbruksprogrammet får du lära dig om växternas och naturens betydelse för lantbruket, miljön och människors hälsa. Du kommer också få lära dig att hantera maskiner som används på ett modernt lantbruk och vara med om plöjning, tröskning och vårbruk. 

Var nära naturen gymnasiet

Här finns skolorna som erbjuder inriktningen lantbruk!

Naturbruksprogrammet med inriktning skog

Inriktningen skog ger dig kunskap om arbete i skog och mark. Du får bland annat lära dig att arbeta med olika skogsmaskiner. Utbildningen ger dig även biologiska och tekniska kunskaper - du får lära dig att arbeta med att bevara den biologiska mångfalden i naturen. Många skolor erbjuder även olika profiler på inriktningen skog:

  • Skogsmaskinförare: en profil för dig som trivs med att köra maskiner och vill arbeta i skogen.
  • Natur och äventyr, naturguide: om du gillar att vara ute i naturen och är intresserad av turism så kan profiler som naturguide, och natur- och äventyr passa dig.
  • Jakt, viltvård: för dig som är intresserad av jakt och olika jaktmetoder
  • Sportfiske: en profil för dig som är intresserad av olika typer av sportfiske och fiske- och vattenvård

Se vilka skolor som har inriktningen skog och de olika profilerna!

Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård

Trivs du med att ta hand om trädgård och växter? På inriktningen trädgård får du lära dig om odling av både inom- och utomhusväxter, anläggning av växter och underhållning av utemiljöer. Efter att du läst naturprogrammet med inriktning skog kan du till exempel jobba som trädgårdsmästare.

Klicka här för att se vilka skolor som erbjuder inriktningen trädgård!

naturnära gymnasieutbildningar

Om du är intresserad av att jobba med djur kan du läsa om våra 5 tips på djurutbildningar här!

Senast uppdaterad: 01 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-02-03

Idrotterna du inte visste fanns på gymnasiet

Håller du på med någon idrott? På många gymnasieskolor kan du kombinera din gymnasieutbildning med en idrottsutbildning eller idrottsprofil. Det erbjuds en rad spännande idrotter runtom i landet - här är listan på idrotterna du inte visste fanns som skolval!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-02-25

Yrkesprogrammen som ger flest möjligheter till jobb

En av de största anledningarna till att välja ett yrkesprogram är ofta att eleven i fråga vill ut i arbetslivet efter gymnasiet. I den här artikeln vill vi lyfta fram de yrken där det är störst brist på arbetskraft och därmed mindre konkurrens om jobben. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-12-05

Stor press och många val

Tycker du att det känns tungt och svårt inför gymnasievalet och inte vet vad du ska välja? Lugn, du är inte ensam. Vi på Gymnasium.se vill underlätta processen för dig, så låt dig bli inspirerad av artikeln! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin