11 nov 2022

Var nära naturen på gymnasiet

Trivs du med att vara ute i naturen? Vill du gå en gymnasieutbildning där du får vara utomhus stora delar av tiden? Då kan Naturbruksprogrammet med sina olika inriktningar lantbruk, skog och trädgård vara något för dig. Läs våra tips på naturnära gymnasieutbildningar nedan!

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program och har fyra olika inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Programmet ger dig en yrkesexamen, vilket betyder att du har möjlighet att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du kan även läsa vidare på yrkeshögskola, Sveriges lantbruksuniversitet, eller annan högre utbildning.

Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk

När du pluggar inriktningen lantbruk på naturbruksprogrammet får du lära dig om växternas och naturens betydelse för lantbruket, miljön och människors hälsa. Du kommer också få lära dig att hantera maskiner som används på ett modernt lantbruk och vara med om plöjning, tröskning och vårbruk. 

Här finns skolorna som erbjuder inriktningen lantbruk!


Naturbruksprogrammet med inriktning skog

Inriktningen skog ger dig kunskap om arbete i skog och mark. Du får bland annat lära dig att arbeta med olika skogsmaskiner. Utbildningen ger dig även biologiska och tekniska kunskaper - du får lära dig att arbeta med att bevara den biologiska mångfalden i naturen. Många skolor erbjuder även olika profiler på inriktningen skog:

  • Skogsmaskinförare: en profil för dig som trivs med att köra maskiner och vill arbeta i skogen.
  • Natur och äventyr, naturguide: om du gillar att vara ute i naturen och är intresserad av turism så kan profiler som naturguide, och natur- och äventyr passa dig.
  • Jakt, viltvård: för dig som är intresserad av jakt och olika jaktmetoder
  • Sportfiske: en profil för dig som är intresserad av olika typer av sportfiske och fiske- och vattenvård

Se vilka skolor som har inriktningen skog och de olika profilerna!

naturnära gymnasieutbildningar

Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård

Trivs du med att ta hand om trädgård och växter? På inriktningen trädgård får du lära dig om odling av både inom- och utomhusväxter, anläggning av växter och underhållning av utemiljöer. Efter att du läst naturprogrammet med inriktning skog kan du till exempel jobba som trädgårdsmästare.

Klicka här för att se vilka skolor som erbjuder inriktningen trädgård!

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-02

Allt du behöver veta om Gymnasieingenjör

Som elev på Teknikprogrammet har du den unika möjlighet att läsa till Gymnasieingenjör vilket innebär att du läser ett fjärde år på gymnasiet. Utbildningen ges på utvalda skolor runt om i landet och ger dig som elev goda möjligheter till jobb efter dina studier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-25

8 saker att göra på höstlovet 2019

Vad har du för planer för höstlovet? I den här artikeln kan du kolla in nio förslag på både klassiska och mer otippade höstlovsaktiviteter! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så hittar du din pluggmotivation

Hur hittar man inspirationen för ytterligare tre år vid skolbänken? Att börja gymnasiet eller att komma tillbaka är en ny fas i livet som kan kännas jobbig, men det har sina förklarliga skäl till det. Vi tipsar om fyra sätt att hitta din studiemotivation.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin